Съвети за избор на слънчева батерия и нейните компоненти

Слънчевата батерия е автономен източник на електроенергия, което ви позволява да станете независими от домакинската електрическа мрежа. Използването на тази съвременна технология също обещава значителни икономии на разходи. Но всичко ли е толкова просто и как да изберем слънчева батерия за къщата, или по-скоро нейното автономно захранване. По-долу ще се опитаме да анализираме основните критерии за избор на система.

От какво се състои комплектът?

За да превърнете слънчевата топлина в енергия за електрически уреди, е необходимо да се монтира комплекс, който се състои от такова оборудване:

 • панелът, самата слънчева батерия, събираща лъчи;
 • контролер за зареждане на батерията - ефективността на батерията зависи от този компонент;
 • акумулаторни батерии - натрупват електрически заряд, продължителността на автономния режим зависи от тях;
 • инвертор - преобразува директното напрежение в променливо напрежение, което се подава към домакински уреди.

Kit

За да работи автономната система за захранване възможно най-дълго и ефективно, е необходимо да изберете компоненти, които според техническите си възможности съответстват един на друг и на консумацията на енергия.

Съвети за избор

За да изберете правилния соларен панел, трябва да вземете предвид много фактори. Първо трябва да определите типа на батерията, но те са:

 1. Монокристалните - са най-ефективни в региони, където слънчевата активност е по-висока.
 2. Поликристални - препоръчително е да ги използвате там, където активността на Слънцето не е твърде висока.
 3. Гъвкав - панелът е изработен от аморфен силиций и е предназначен за фиксиране върху наклонени, неравномерни повърхности, например покриви на къщи. Този тип изпълнение е отличен вариант за региони, където слънчевите дни са много редки. Този сорт е най-евтиният и се препоръчва да го използвате за лятна резиденция.
 4. Микроморфна силициева слънчева батерия е универсален сорт, който работи еднакво ефективно при облачно и ясно време и не е взискателен към ъгъла на наклон. Това е най-новото развитие, съответно и цената му е по-висока от предишните сортове.

Изгледи на панела

За ефективна работа панелът трябва да има оптимален ъгъл на наклон, за да улавя слънчевата енергия. Смята се, че тук оптималният индикатор е ъгъл с 15º повече от географска ширина. Но не всеки може да изчисли това, следователно изборът на оптималната позиция се извършва ръчно, чрез наблюдение на зареждането на батериите.

Изборът на слънчева батерия по отношение на мощността трябва да се извърши въз основа на нуждите от алтернативна електрическа енергия. Конвенционално тази концепция може да бъде разделена на 4 режима:

 1. Аварийно захранване - необходимо е да се изчисли общата мощност на устройствата, които са необходими, ако захранването е изключено. Това често е 4–5 kW / h. Обикновено този режим се извършва за отопление и резервно осветление.
 2. Основното захранване е почти пълно заместване на слънчевата електрическа енергия.Тук, за да изберете правилните характеристики, трябва да изчислите дневния прием. Необходимо е също така да се вземат предвид средните месечни показатели.
 3. Умерен или удобен режим. Когато алтернативен източник на електроенергия седи само част от устройствата. Често това е телевизор, чайник, аспиратор. По-рядко микровълнови фурни, електрически табла, фурни или хладилници.
 4. Режимът на пълна подмяна на електричество. Тук, в допълнение към изчисленията, основното е да изберете оборудване, което ще успее да натрупа необходимите количества енергия.

Всъщност изборът на слънчева батерия се свежда до определяне на необходимата й площ с определени нужди от електроснабдяване. С други думи, това е възможността за зареждане на батерии. Соларна батерия, нейната мощност директно зависи от повърхността, например:

 • Батерията 290 × 350 × 25 е с мощност 20 W;
 • 475 × 513 × 25 - 30W;
 • 470 × 676 × 25 - 40W;
 • 1650 × 991 × 35 - 280W.

Има голям брой размери слънчеви панели, което значително опростява избора им. Той също така определя голямо разнообразие от устройства по отношение на мощността.

Видеото по-долу предоставя технологията за изчисляване на мощността на системата. Препоръчваме да гледате видеоклипа, защото той ще ви помогне да направите избор:

Изчисляваме силата на системата

Внимание! Трябва да се отбележи, че изборът на слънчев панел не е достатъчен, трябва да изберете батериите, които отговарят на нуждите от енергоснабдяване. Те осигуряват автономност, така че зарядът им трябва да е достатъчен за нощта и за лошо време, когато ефективността на панелите е значително намалена. Специални блокове се сглобяват от няколко батерии.

Как да изберем контролер

Важно е да изберете правилния контролер за вашата автономна система за захранване. Той гарантира ефективната работа на батериите, което удължава техния полезен живот. Грешният избор води до бърза повреда на батерията, което води до необходимостта от подмяната им.

Има два вида контролери:

 • ЯМР - позволява 100% ефективно да използвате енергийната интензивност на зарядни устройства;
 • ШИМ - използва натрупаната енергия само с 80%.

Разликата в ефективността на разработването на заряда създава разлика в цената. ЯМР контролерът е 2-3 пъти по-скъп от PWM. Но високата цена се компенсира чрез изчисляване на средните годишни показатели на системата. Използването на PWM контролер ще ви накара да добавите още батерии.

Много е важно да се вземе предвид властта. Тя трябва да надвишава максималната производителност на батерията. PWM контролерите трябва да отговарят в тази част на показателите на зарядни устройства. Това ще доведе до по-малко загуба на енергия по време на преобразуването на напрежението.

Експертното мнение как да изберем контролер е дадено във видеото:

Изберете контролер

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера слънчева батерия за дома по отношение на мощността и вида на работата. Надяваме се, че предоставената информация ви е помогнала да отговорите на въпроса.

Полезно по темата:

Изчисляваме силата на системата

Изберете контролер

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар