Колко електричество консумира климатикът

Страдате ли от топлина през лятото и от студ през зимата? Тогава трябва да създадете свой собствен микроклимат в къщата. Монтирани са сплит системи, за да се осигури комфортна температура в помещението, както у дома, така и на работното място. Ако производителността на работата на човек е твърде студена или прекалено гореща, той се чувства зле и става летаргичен. За да избегнете това, можете инсталирайте климатик, Може да работи както в режим на отопление, така и за охлаждане. В този случай не се използват нагревателните елементи, а физическите процеси, които се случват с охлаждащата течност, когато налягането се промени. Благодарение на това може да се затопли през зимата и да се охлади през лятото. Основният въпрос, който възниква преди закупуването на сплит системи е: „Колко електроенергия консумира климатикът за отопление и охлаждане?“ Ще поговорим за това допълнително.

Режими на работа

Консумацията на енергия на климатика е свързана с това как работи, така че първо помислете за този проблем. Преобразуването на температурата става поради термопомпата и тя от своя страна работи, като изпомпва охлаждащата течност с компресора и променя налягането в електрическата мрежа. Топлоносителят (фреон) преминава от течно в газообразно състояние във вътрешното или външното тяло, в зависимост от това как работи: в режим на охлаждане или за отопление.

Принципът на работа на климатика

След достигане на зададената температура (зададена е от потребителя от контролния панел), системата преминава в режим на готовност. Когато температурата на околната среда надхвърли зададените граници, тя отново влиза в режим на работа. Това намалява консумацията на енергия.

Това предполага: сплит-системата не работи постоянно, но периодично. В режим на готовност той практически не консумира електричество. Настоящото потребление в това състояние е необходимо за функционирането на системата за контрол. Компресорът консумира най-много ток, на второ място са вентилаторите.

мощност

Първият въпрос, който се задава при закупуване на сплит система, възниква, когато човек чуе фраза от продавача като: „Имате нужда от климатик дванадесети“ или „девет“. Така че в жаргон топлинната мощност е посочена в BTU (британски термични единици). Ако го преведете в киловати, получавате:

  • 7 - 2,0 кВт;
  • 9 – 2,5;
  • 12 – 3,5;
  • 18 – 5,0.

За да определите от какво се нуждаете, разделете площта, която планирате да охладите, на 10 и ще получите резултата. Например девет квадратни метра са достатъчни за 25 квадратни метра.

Това е малко по-малко от 300 вата на 1 единица. Често срещана грешка е да се изчисли консумацията на електроенергия за тези единици. Разходите всъщност са по-малко. Но това е топлинната мощност или охлаждащата сила на сплит системата. Тези числа имат малко общо с електрическата енергия. Трябва да ги разделите на 3 и ще получите потребление на електроенергия на час.

Спецификации на разделената система

Най-често срещаните в апартаментите и къщите са моделите "девет" и "дванадесет". Тяхната топлинна мощност съответно е 2,5 и 3,5 кВт, а мощността на електричеството съответно 0,7-0,8 и 0,9-1 кВт.

Изчисляване на потреблението на енергия на месец, на ден

Консумацията на енергия на един климатик на час зависи от неговата електрическа мощност, която от своя страна зависи от типа на компресора. Колко харчат класическите модели, казахме по-горе. Съвременните сплит системи използват инверторен компресор, като такива консумират 40-60% по-малко, което означава, че "деветте" ще консумират около 0,5 кВт на час и т.н.

Предимството на инверторните двигатели

Ако сплит системата работи в продължение на 8 часа без спиране, а през нощта е изключена, например през горещ ден, тогава "деветката" няма да консумира много. Реалното потребление е свързано с режим на старт-стоп. Климатикът е бездействащ по-дълго, отколкото работи. Тогава реалната дневна консумация ще бъде около 6,4 кВт (при 8 часа работа). Разходи на ден с московските тарифи за ток за февруари 2018 г. ще бъдат:

5.38r * 6.4 kW = 34.432 рубли за осем часа.

На месец, ако използвате климатик всеки ден, разходите ще бъдат:

6.4 * 30 * 5.38r = 1032 рубли на месец за 192 kW

Както можем да видим от изчисленията, реалната консумация на климатици не води до толкова голям разход, инверторните модели консумират още по-малко:

5.38r * 3.8 = 21 рубли, дневна консумация.

На месец:

21*30=620 .

Моля, обърнете внимание, че това изчисление е фокусирано върху 8-часова работа. В силна жега сплит системата може да работи 24 часа на ден, тогава разходите ще бъдат 3 пъти повече.

Например, на ден консумацията на по-мощен "дванадесети" климатик ще бъде почти 24 кВт, а разходът ще е 130. Тогава работата му на месец ще ви струва повече от 3000.

Не забравяйте, че това е грубо изчисление, то не отчита режима на работа, когато температурата в стаята е зададена на зададената. Компресорът е в режим на готовност и работи само вентилаторът (консумира малко). Въпреки това, тя дава представа за предстоящите разходи и опростява планирането на бюджета.

За да намалите разходите за експлоатация, се нуждаете от изолация на апартамента и висококачествени прозорци. Тогава по-малко топлина ще се дава на апартамента от околната среда, а през лятото ще бъде по-хладно, а през зимата топлината няма да надхвърли. Така консумацията на енергия на климатика ще бъде по-малка, както и сметките за ток.

В заключение бих искал да отбележа, че климатикът не е такъв "ненаситен" потребител. Същото желязо изяжда около 2 кВт, а електрическата кана е 1,5-2. Максималната консумация на енергия се проявява в първите часове на работа на сплит системата, когато помещението е много горещо и е необходимо значително охлаждане. По-малко мощност е необходима за поддържане на температурата. Също така, консумацията зависи от температурната разлика в помещенията, като топлината отвъд нея, електричеството ще отнеме повече.

Свързани материали:

(12 гласа)
Зареждане...

Добави коментар