Обработка на кабелни линии със забавител на горенето

Какво може да причини пожар? Причината може да е малка повреда в окабеляването. Например консумацията на електроенергия в по-голям обем допринася за натрупването на голям брой електрически проводници в конструкции и ако те се провалят, може да възникне пожар. Ето защо е изключително важно защитната обработка на данните на електрическите продукти от пожар. Това е посочено в правилата за пожарна безопасност на въздушни възглавници 242 и 248, както и GOST. По-долу разглеждаме какво представлява огнеупорно покритие на кабели, какви видове защитно оборудване са и как се прилагат.

За какво е това?

Работата с кабелни трасета с противопожарна защита е изключително важна и необходима. Основните фактори са:

 • натрупването на едно място на голямо количество горими материали;
 • наличието на възможни източници на запалване;
 • дължината на електрическите линии е много голяма.

Обработката на кабела със защитна боя срещу пожар може да предпази от пожар и да предотврати различни неприятни моменти. Например:

 1. Пожар, който не може да бъде контролиран и контролиран. Ако не обработите предварително проводниците с огнеупорна боя, тогава в случай на пожар пожарът в цялата сграда може да стане неконтролируем. В края на краищата кабелните канали са много тесни и е много трудно да се гасят.
 2. Токсични и опасни изпарения. Покритието на електрическия кабел съдържа опасно вещество, което може да бъде вредно за здравето и живота на човека. Използва се за придаване на еластичност на изолацията на проводника. В резултат на горенето това вещество се превръща в хлороводород.
 3. Повреда на металните конструкции. В резултат на комбинирането на вредно вещество от състава на изолацията с вода се образува концентрирана солна киселина, която причинява вреда на металните конструкции. Огнеустойчивата обработка на кабелите помага за защита на повърхността и неутрализиране на опасни химикали.

Снимка на кабелна линия за пожарна защита

По време на различни тестове в лабораторията и личната практика на специалистите показаха, че огнеупорното покритие позволява да се постигнат толкова важни цели:

 • намаляване на скоростта на изгаряне;
 • намаляване на броя на изпаренията на опасни вещества и тяхната токсичност;
 • намалете температурата на отопление;
 • възможна причина за самозатихване.

Строителните разпоредби и права (SNiP) посочват необходимите изисквания, според които противопожарната защита се счита за необходима за сложни системи за електрозахранване. Когато голям поток от електричество е концентриран на едно място, кабелът се обработва с огнеупорна боя.

Видове противопожарна защита

Как да изчислим количеството и консумацията на термична паста? Огнеупорно покритие на кабелни линии възниква преди извършване на основни работи. Пастата за обработка трябва да бъде избрана правилно и да бъде най-оптималната.Пожарната защита, която се прилага към кабела под формата на огнеупорна боя, трябва да отговаря на всички правила за приложение и да не пречи на моменти като:

 1. Подмяна на електрическо окабеляване, кабелни линии.
 2. Повишете температурата на отопление. При правилно прилагане на правилата за приложение и пропорционалност на разтвора за преработка, огнеупорният агент ще попречи на аварийното нагряване.
 3. По време на употреба противопожарната защита не трябва да намалява натоварването.

Огнена боя

Нормативните документи предписват основните изисквания, според които за кабелните линии, в допълнение към бояджийския материал, се изчислява дебелината на слоя. Как се изчислява дебитът и дебелината на потока е посочено в GOSTs. Огнеупорното покритие на електрическите кабели е разрешено само от организация, която има специален лиценз. Такива ограничения са посочени в изискванията на SNiP.

Необходимо е също така да изберете огнеупорно покритие на кутията и таблата. Съставът на продукта трябва да отговаря на всички изисквания. За да направите това, кандидатствайте:

 1. Боя срещу огъня. Той е популярен с високото си ниво на защита. Проводникът е боядисан в помещения, където достъпът е ограничен. Срокът на употреба е 10 години.
 2. Паста. Прилага се ръчно с помощта на валяк или четка. Най-висока степен на защита на линиите в кутията и в тавата.

Видеото по-долу демонстрира ефективността на прилагане на пожарозащитна защита към кабела:

Поръчка за обработка

Съгласно специална документация е предвидено, че покритието с огнеустойчивост трябва да се извършва съгласно съществуващите разпоредби на ППБ, където са посочени такива моменти:

 • Проверка на състоянието на кабелния продукт. Ако по време на проверката се установи, че проводникът и целостта на намотката са повредени, тогава покритието с огнеустойчивост не се прилага. По-нататъшната обработка се прекратява, докато повредата не бъде поправена. Ако проводникът е замърсен, е забранено да се нанася боя или паста. закак да намерите повреда на кабелапрочетете в нашата статия!
 • Огнеупорно покритие. Необходимо е да се състави протокол за обработка. В момента се работи за защита на кабелните изделия. Протоколът предписва вида на пожарната защита, която ще бъде обработена. Например използването на неорганична огнеупорна боя е допустимо само в затворени помещения, тъй като използването му на открито може да доведе до загуба на огнеупорни свойства на захранващия кабел.
 • Завършване на обработката. Проверка на огнеупорно покритие. Нормативните документи се подписват. Ако съставът не се прилага съгласно всички изисквания и диригентът е покрит неправилно, тогава служителят на Министерството на извънредните ситуации има пълното право да не приема работа.

Пожарна защита

Технологията за прилагане на противопожарна защита има свои собствени нюанси. Кабелът се обработва по специална техника, която е посочена в PPB. Също така дава възможност да се оцени степента на опасност на кабелната линия след обработката й срещу пожар.

За да разберете, изолацията на омрежен полимер изгаря със скорост 0,2-0,5 m / min, при приемливи условия, скоростта се увеличава 4 пъти!

Предотвратяване на пожар

Растрата, изразходвани за прилагане на противопожарна защита, се оправдават. В крайна сметка, ако вземем предвид разходите за последващия пожар, те са незначителни. Това е всичко, което искахме да ви разкажем за огнеупорно покритие на кабели.

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Светлана

  За външни инсталации, на кабелни стелажи, в случай на тесно пространство, възможно ли е да се третират кабелите с огнеустойчива боя за отделяне на кабелите? Благодаря ви

  отговор

Добавете коментар