Коя жица е по-добра: единична или многожилна

Всички кабелни продукти могат да бъдат разделени на две части - меки и твърди проводници и кабели. Тяхната мобилност е класифицирана по-дълбоко - според класа на гъвкавостта. Кой да изберете и кой е по-добър: едножилен или многожилен проводник, начинаещите често питат електротехници. В същото време всъщност не се има предвид броя на ядрата, а тяхната структура. Следователно е по-правилно да се каже многожично или едножично ядро. В тази статия ще кажем каква е разликата между сравняваните проводници и къде се използва всяко изпълнение.

От какво се състои проводник или кабел

Проводникът и кабелът в тази статия нямат значителни разлики, затова ги пропускаме и приравняваме тези понятия. Те се състоят от проводима сърцевина гола или покрита с един или два слоя изолация. Изолацията е направена от диелектричен материал, например, PVC, каучук, полиетилен, флуоропласт. Ядрата са изработени от алуминий или мед. Също така според структурата на вената има:

  1. Единична жица - твърда. Те се състоят от твърд цилиндричен или оформен (сектор) проводник, понякога се наричат ​​монолитни.Монолитни вени
  2. Набраздени - меки. Състои се от 7 или повече тънки проводници. Точният брой на проводниците се определя в техническите спецификации за продукта и в GOST 22483-2012 зависи от площта на напречното сечение на TPG и неговия клас на гъвкавост.Нанизани ядра

Интересно! Както вече казахме, правилните имена за видовете ядра са именно едножични и многожилни, но често се наричат ​​едноядрени и многоядрени. Следователно, понякога възниква объркване, когато говорят за жила с жица: дали това е броят на проводимите проводници (повече от един) или броят на проводниците в едно ядро? В тази статия приемете тези понятия като синоними.

Клас на гъвкавост

Единичните и многожичните проводници са гъвкави. Тази концепция характеризира способността на кабела да се огъва без повреди. Само 6 класа гъвкавост, където 1 е най-трудният и 6 е най-гъвкавият.

Тел структура

Например, твърда жица PV-1 - клас на гъвкавост 1 и за жица с меко многожично ядро PV-4 - клас на гъвкавост 4. В този конкретен случай класът на гъвкавост се определя в маркировката.

На фигурата по-долу можете да видите разликата в структурата на кабелните ядра от различни класове на гъвкавост. Можете да се уверите, че кабелите с клас на гъвкавост повече от 2 многожилни и колкото по-голям клас, толкова повече вени.

Изберете между твърд и жилен жици

Като използвате конкретни ситуации и устройства като пример, помислете кой конкретен проводник е по-добър: едноядрен или многоядрен.

По принцип жиловите проводници са по-подходящи за захранване на нестационарно или мобилно електрическо оборудване. При неподвижно полагане те са удобно поставени кабелни канали, те по-лесно преминават завои и завои.

Провеждане на кабели в кабелния канал

За окабеляване в къщата и полагане в портата, едножилните кабели са по-подходящи.Те издържат на големи механични натоварвания като притискане и разтягане, а мобилността при този метод на полагане е напълно ненужна.

Стробено окабеляване

В щита с автомати и RCD е по-лесно и по-добре да се провеждат едножични изолирани проводници от тип PV-1. Така те ще бъдат здраво на мястото си, няма да се счупят, ако случайно са се напръскали, например, при подмяна на машината. Плюс това, такива проводници здраво ще задържат формата, която им придавате.

разпределително табло

В контролния панел (контролния панел) могат да се използват едножични и многожилни проводници в зависимост от типа на клемите на инсталираното оборудване, както и от броя и местоположението на оборудването. Щитовете трябва да осигуряват удобна и ефективна поддръжка не само от своя дизайн, но и от вътрешния монтаж на оборудването.

Контролен панел

В информационните мрежи, например, за видеонаблюдение, телефония и Интернет, обикновено се използват специални кабели с едножилни проводници, а многожилни проводници се използват за захранване на тези устройства. Или се захранват директно от комуникационния кабел.

Шнурите се използват за мобилно оборудване, например, свредла и други електрически инструменти, ютии, настолни лампи. При ютии кабелът е покрит с тъкан плитка, за допълнителна защита срещу висока температура и триене.

Гъвкав кабел

Често задаван въпрос: кое държи на ток по-добре? В домакинска електрическа мрежа с честота 50 Hz, броят на проводниците в сърцевината няма специални стойности. Изборът на проводник се основава само на условията за монтаж и експлоатация, описани по-горе.

Във високочестотни вериги и в звукова апаратура, както и в акустиката се осъществява кожен ефект. Това явление е, когато токът тече в по-голяма степен по повърхността на кабела и колкото по-висока е честотата, толкова повече носители на заряд се изтласкват към повърхността.

Кожен ефект в ExplorerТова причинява намаляване на полезната площ на напречното сечение, следователно, увеличаване на загубите на кабели. Затова се използват или сплетени отделни едножични проводници (в импулсни трансформатори с голяма мощност), или меки многожични проводници.

трансформатор

 

Статията разглежда основните области на приложение на кабелите в ежедневието. Накратко можем да кажем това: изборът на проводник с едножилна или многожична сърцевина зависи само от конкретната ситуация и условията на работа на оборудването, неговата мобилност. Ако се съмнявате кой проводник да използвате: едноядрен или многоядрен, попитайте в коментарите, ние ще се опитаме да ви помогнем.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Прочетете също:

(3 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Андрю

    Ако паметта ми служи, проводник от седем вени се нарича дребноядрен, повече от седем многоядрен и с едно моно.

    отговор

Добавете коментар