Какво представляват VL изолаторите и за какво са предназначени?

Вероятно сте забелязали, че проводниците на електропровода са фиксирани върху опори върху гирлянди от порцеланови или керамични плочи. Тези плочи се наричат ​​изолатори. Те изпълняват както изолационна, така и монтажна роля на механично закрепване. Изолаторите на въздушните електропроводи са различни, в зависимост от местоположението, мястото на приложение и напрежението на линията, която те държат. В тази статия ще разгледаме видовете електрически изолатори и тяхното предназначение.

Спецификации на изолатора

Електрически изолатор е продукт, предназначен за закрепване на проводник, кабел или шина към носеща конструкция на електропровод и предотвратяване на разпадането му на земята. Те се предлагат в много форми и са изработени от диелектрични материали - порцелан, стъкло и полимери.

Тъй като електрическата цел на изолаторите е да осигурят изолация на проводника от носещата конструкция, основните характеристики са:

  • Напрежението на сухо изхвърляне е напрежението, при което при нормални условия на околната среда на повърхността се появява искра в изсъхнало състояние.
  • Мокрото напрежение е същото, но при дъжд, ако струите му ударят изолатора под ъгъл от 45 градуса. Силата на дъжд е 5 mm / min, специфичното обемно съпротивление на водата е 9500-10500 Ohm * cm (при 20 ° C). Тъй като водата провежда електрически ток, напрежението на мокрото разреждане винаги е по-ниско от напрежението на сухото изхвърляне.
  • Пробивното напрежение е напрежението, при което се получава разпадане на тялото на изолатора между пръта и капачката (за окачени продукти). Пръчката и капачката са електроди.

Дизайн

Конструктивно всички електрически изолатори се различават по начините на закрепване към носещата конструкция и закрепване на кабела. Основната цел на този продукт е да предотврати електрическите разряди, тъй като те се извършват под формата на плочи или пръти с ребра. Тези ребра са необходими, така че разрядът да се развива под ъгъл спрямо силовите линии на полето. На фигурата по-долу виждате примери за типични продукти с различна форма и дизайн:

Видове изолатори

 

Материална разлика

За да разгледате класификацията на видовете и видовете изолатори, първо трябва да разберете как се разграничават. И така, на първо място, те се класифицират според материала на производство:

  1. Порцелан.
  2. Glass.
  3. Полимерни.

Порцеланът може да се нарече класика, такъв е бил използван преди дори при външно окабеляване в къщи. Обикновено те са бели, но могат да бъдат и други цветове. Такива могат да се видят на различни електрически инсталации. Предимството е, че те издържат на големи натоварвания при компресия, имат добри диелектрични свойства.

порцелан

Те обаче бият и чупят. Оттук и необходимостта редовно да се проверява тяхната цялост и често за това се налага да изключите електрическата система и да избършете масло, прах и други примеси от тях. Проблем е и голямото им тегло.

Стъклото, въпреки че се страхуват от шок, но за да контролират тяхната цялост, е достатъчна визуална проверка, която може да се извърши без изключване на напрежението. Понастоящем в въздушните електропроводи, като изолатори за окачване, те изместват керамиката, включително защото тежат по-малко, а също и по-евтино в производството.

стъкло

Полимери се използват на закрито, рядко на улицата, като изключение. Понякога можете да видите опорни изолатори, изработени от полимери на въздушна линия 10 kV или други напрежения със средно напрежение, но рядко или по безотговорни линии. Това се дължи на факта, че с течение на времето и под въздействието на UV лъчението те стареят, вътрешната структура се разпада и техните електрически и механични характеристики се влошават.

полимер

Въпреки това, за оборудване, което се предлага за редовна поддръжка и ремонт, те често се използват. Например, това може да бъде изолатори на шини в трансформаторни подстанции и разпределители.

Видове по дизайн и предназначение

По дизайн има три основни разновидности на VL изолатори:

  • ПИН;
  • окачен линеен;
  • основни и чрез преминаване.

Щифтите са линейни изолатори. Използва се в електропроводи до 35 kV. Включително по линиите с мощност 0,4 kV. Този тип изпълнение е целостен, той има жлеб за закрепване на проводниците и отвори за монтаж върху винтовете, куките, щифтовете.

щифт

Чудя се: на въздушни линии от 6 до 10 kV се използват едноелементни изолатори, а на 20-35 - от два елемента.

Надземните въздухоплавателни средства се използват на въздушни линии с високо напрежение с напрежение от 35 kV и повече. Те са от два вида опора (пръчка) и опъване.

окачване

Изолаторите на опънатите плочи работят в напрежение и държат линията върху опора, монтирана под ъгъл. В структурно отношение те са направени под формата на порцеланова или стъклена чиния. В долната част обикновено стърчи пръчка с разширяваща се шапка. Отгоре е метален капак с отвор със специална форма, така че да може да се използва за фиксиране на долния вал. По този начин настъпва обединение и можете да гирлирате толкова изолатори, колкото ви е необходимо, за да постигнете желаните номинални напрежения на разрушаване. Такава гирлянда се оказва гъвкава, тя поддържа електропроводи на опора.

напрежение

На междинните опори са монтирани окачени прът с изолация. Те са направени под формата на опорен прът, в краищата му метални части за закрепване към опората и проводниците. Те са инсталирани вертикално и телта опира до тях - това е основната разлика от предишните. Те се различават и по това, че изолаторите за напрежение издържат на повече тегло, така че могат да се използват на опори, разположени по-далеч един от друг.

Чудя се: в критични зони и за да се увеличи надеждността на монтажа на електропроводи, могат да се използват двойни гирлянди от изолационни напрежения.

Изолаторите за поддръжка и втулка са вече станционни, а не линейни. Този тип се нарича така, защото се използва вътре в електроцентрали и трансформаторни подстанции. Изработена от полимери или порцелан. Носещите се използват за закрепване на проводими шини към заземени конструкции, например кутията на трансформатора или вътре в разпределителните табла за вход и разпределение.

Маркирането на изолатори от всички разновидности е подобно, обикновено съдържа информация за вида на продукта и номиналното напрежение на линията, например:

маркиране

За да се премине кабел или шина през стената, се използват втулки. Този тип продукти с кухо тяло, в което се намира живата част. За увеличаване на изолационните свойства може допълнително да има маслена бариера или маслена подложка. Този тип изолатор ви позволява да положите линия до 110 kV. Има и други видове - без токов път вътре, просто диелектричен кух цилиндър с отвор, който се носи на кабела.

контролно-пропускателен пункт

С това приключваме нашата статия.Сега знаете какви са изолаторите за въздушни електропроводи и къде се използва всяка версия!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар