Какво е прекъсвач на въздушна верига?

За защита на електрическото оборудване и електропроводи с високо напрежение се използва тип комутационен апарат, като автоматичен прекъсвач на въздушна верига. Както подсказва името, характеристиката му на работа е свързана с използването на въздушна междина между силови контакти. По-долу ще разгледаме дизайна, принципа на работа и предназначението на въздушната машина.

приспособление

Когато натоварването е изключено, мощни консуматори, възниква дъга между разминаващите се контакти за изключване, силата не е по-ниска от номиналния ток. По време на този феномен се образува плазма, температурата се повишава, в резултат на което може да се образува неконтролирана самоподдържаща се дъга, която може да стопи контактите на превключвателя и дори да се разпространи в съседната фаза, причинявайки фазово късо съединение, което може да доведе до отказ на скъпо оборудване. За да се избегне това явление, е разработено устройство - камера за гасене.

Дизайнът на прекъсвача на въздушния контур е ясно илюстриран на диаграмата по-долу (кликнете върху изображението, за да го увеличите):

Вътрешен механизъм

Принцип на работа

В момента на счупване на контактите възникват дъги. Достигайки решетката на камерата за гасене, тя започва да се разтяга и под въздействието на топлината въздухът в камерата изтича през решетките, като влачи продуктите, образувани от плазмата по-назад, спирайки физически проявите й.

Камера за дъга

Разбирането на процесите, протичащи в комутираните вериги, както и методите за потискане на нежеланите явления, помогнаха за създаването на устройства с доста компактни размери и тегло, способни да правят токови прекъсвания в стотици ампери. Снимката по-долу показва типичен представител на прекъсвач:

S160

Обхват и цел

Въздушните машини се използват за промишлени нужди, в енергийния сектор, в частния сектор. Към днешна дата са разработени защитни устройства с различни размери и размери. От жилищни прекъсвачи до защитно превключващо оборудване с изтеглящ се тип с интегриран контролер на параметрите.

Roll-out машина

Сега нека поговорим за какви машини от този тип се използват. Основната цел на въздушните прекъсвачи е да предпазват електрическото оборудване и електропроводи от токове на късо съединение, както и от прекомерна консумация на енергия, като контролират количеството ток, преминаващ през контактите на машината.

Изисквания към съвременните прекъсвачи на въздушни вериги:

  • неограничено време на преминаване на номинален ток;
  • многократно изключване на токове на късо съединение;
  • кратко време за реакция;
  • устойчивост на повтарящи се термодинамични натоварвания;
  • наличието на вътрешни защитни механизми;
  • селективност.

Поради относителната простота на дизайна, те твърдо заеха своето място под слънцето и също продължават да се подобряват в техническо отношение.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеото, което ясно показва от какво се състои въздушната машина:

Така разгледахме целта, принципа на работа и дизайна на автоматичен прекъсвач на въздушната верига. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар