Диелектрични предпазни панели

Екранът на електрическите инсталации със щит се използва при ремонти на електрически съоръжения и конструкции или по време на различни изпитвания. Той също така се използва за временна защита и защита на тези части в електрическото оборудване, където тече ток и има работно напрежение над и до 10 kV. В тази статия ще разкажем на читателитеhttps://our.electricianexp.com/ какъв вид оградни екрани са в електрическите инсталации, как да използвате тези устройства и как да ги проверите.

Основни изисквания за оградни екрани

Защитните екрани за заграждение са изработени от дърво, което е предварително изсушено и внимателно обработено с лак или изсушаващо масло. В допълнение към дърво, такива конструкции са изработени от различни материали за електроизолация. Например, те могат да бъдат дървени или изработени от фибростъкло.

Електрически стълб

Дървен парапет за електротехници

Важно! Конструкциите на заграждението имат своя особеност: те не са направени от метални материали и части (нито в замазка, нито в крепежни елементи).

Що се отнася до външния вид, щитът трябва да бъде решетъчен или твърд. Освен това тя трябва да е здрава и стабилна, без деформация и така, че да не може да се преобърне.

Що се отнася до теглото, предпазният щит трябва да бъде незначителен по тегло. Тъй като по време на неговото функциониране ще има ситуации, когато ще трябва да се прехвърли. Следователно тежестта трябва да се повдига за един човек.

Също така защитната ограда има свои собствени изисквания и размер. Ограничението е следното: височината на екрана на заграждението трябва да бъде от 170 сантиметра и повече. А между пода и долната част на екрана трябва да има разстояние до 10 сантиметра. Превишаването на тези параметри е забранено.

Всеки щит или екран трябва да съдържа специален надпис, който предупреждава за опасност за живота. Например: „Не се вписва! Убий “,„ Внимание! Напрежение “,„ Спрете! Опасност за живота. " Такива надписи и плакати трябва да бъдат здраво и сигурно закрепени към повърхността на конструкцията.

Знаци за електрическа безопасност

Изследване и тестване на щитове

За да се пусне защитен щит в работния процес, не е необходимо да се проверява и тества като такъв. Необходимо е само два пъти годишно да се провежда планирана проверка на конструкцията. Такава проверка трябва да се извърши от лице, което по заповед на ръководството се занимава с проверка и контрол на доброто състояние на заграждението.

Служителят, извършвайки проверката, трябва да провери следните точки:

След приключване на инспекцията инспекторът трябва да въведе резултата от своята проверка на конструкцията в дневник, специално проектиран за това. Примерен журнал:

№ п / п Фамилия, име, отчество и длъжност на инспектора  

Дата на проверка

екрани

 

Проверка на резултата (бележки)

Подпис на инспектора

Важно! Предпазителят трябва да бъде проверен непосредствено преди употреба.

Как да използвате оградата

Заграждението на електрически инсталации и оборудване има свои собствени правила за употреба. За тяхната работа е необходимо да се придържат на специално разстояние от части на тока до самия диелектричен щит. Те се инсталират на работното място, като по този начин го предпазват от непознати.

Пример! Ако електрическата инсталация има проходно напрежение от 3, 6 и 10 kV, тогава разстоянието от оградата до проводимата инсталация трябва да бъде 60 сантиметра или повече. Ако напрежението в инсталацията е до 1000 V, тогава няма определено разстояние, основното е оградата да не докосва инсталацията, носеща ток.

Щитът трябва да бъде монтиран здраво и сигурно. Освен това, ако има повреда в електрическата инсталация, те не трябва да пречат и да не позволяват на работниците да напуснат разпределителната конструкция.

Оградата или защитният щит, който е бил инсталиран в процеса на подготовка на мястото за работа, е забранено да се премахва или премества, докато работата не приключи. Той трябва да остане на същото място до приключване на работата. Но има и изключения. За да пренаредите или премахнете оградата за известно време, можете да използвате специално условие. Това условие е предвидено в специалните и отделни инструкции от заповедта за прием.

Можете да научите за другите защитни средства, използвани в електрическите инсталации от това видео:

Така разгледахме правилата за употреба и процедурата за проверка на предпазните панели в електрическите инсталации. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар