За какво се изискват диелектричните ръкавици и как се тестват?

Диелектричните ръкавици са защита на ръцете от токов удар. Основната цел и цел е да се предпази кожата на човешките ръце (пръсти, длани) от докосване на устройства и части, които са под електрическо напрежение. Изолационните ръкавици са основното електрическо защитно устройство в електрическа инсталация до 1000 V, В електрически инсталации с напрежение над 1000 V това е допълнителна изолираща защитна мярка срещу токов удар. В тази статия ще разгледаме целта, правилата за употреба и методологията за изпитване на диелектрични ръкавици.

Видове ръкавици

Разновидностите на такова работно облекло са незначителни. Ръкавиците се правят по правило от ламарина (гума) или латекс и имат един стандартен размер. Ширината на такива гащеризони трябва да бъде избрана, така че под тях да се носят топли ръкавици (това е, ако работата се извършва в студено и мразовито време). Ако външната температура е отрицателна, тогава под електроизолационни ръкавици трябва да се носят плетени гамаши. Това ще предпази ръцете ви от хипотермия и измръзване.

Фото защитни ръкавици

Защитното оборудване е разделено на няколко вида:

 • двупръстен и петолъчен;
 • Безшевни и със шев.

Важно! В електрическите инсталации е разрешено използването на изолационни ръкавици, които са маркирани с „Ev” и „En”.

Обозначението "Ev" означава, че материалът е в състояние да защити човешката кожа от електричество с напрежения над 1000 V (разбира се, като допълнителен метод за защита), и съответно обозначението "En" се счита за основно защитно покритие срещу електрически ток до 1000 V. Това е в съответствие с GOST 12.4 .103-83.

Тест за якост

Изпитването на изолационни ръкавици е необходима мярка по време на тяхната работа. Такава проверка (период на проверка) се извършва веднъж на шест месеца (честотата на проверката зависи от маркировката "Ev" и "En").

Схемата за проверка на ръкавици, бот и галоши за здравина:

Тестова екипировка

 • 1 - тестов трансформатор;
 • 2 - превключване на контакти;
 • 3 - устойчивост на маневриране;
 • 4 - газоразрядна лампа;
 • 5 – дросел;
 • 6 - амперметър (mA);
 • 7 - защитник;
 • 8 - контейнер с вода.

Преди да започнете теста, е необходимо да настроите превключвателя от съответните контакти в позиция А. Това е необходимо, за да се установи липсата (присъствието) на повреда с помощта на сигнални лампи. Ако няма разбивка, тогава превключвателят се премества в позиция В и се измерва електрическият ток, който преминава през ръкавиците. Ако преминаващият ток надвишава нормата, тогава такива ръкавици преминават в брак. Тези отхвърлени ръкавици са строго забранени да се използват в работата! Тъй като те не са в състояние да защитят човек от токов удар. Когато тестът приключи, гетрите се сушат.

Тестова екипировка

Схемата за проверка може да бъде леко променена, но същността остава същата.Сега ще разгледаме друга процедура за тестване, където ще ви кажем как да използвате инсталацията за проверка на ръкавици.

И така, диелектричният материал на ръкавицата може да бъде проверен чрез пример: вода се излива в контейнера на тестваното устройство и в пробата (ръкавици). Температурата му варира от 10 до 40 градуса по Целзий. Разстоянието от ръба на ръкавицата до водата не трябва да надвишава 55 милиметра. Краищата на гетрите и контейнерите трябва да останат сухи.

Диелектрични тестове за смекчаване

Напрежението, което влиза в тялото на контейнера и електрода, който потъва вътре в ръкавицата, има свои собствени изисквания и е равно на 6 kV. Тестът продължава една минута. Милиамметърът трябва да показва текущата стойност, която преминава през гетрите - 6 mA.

Диелектричният материал, от който са изработени ръкавиците, трябва да изсъхне след изпитване. За да направите това, те се поставят в специален резервоар, какъвто е показан на снимката по-долу:

Сушилня

След изсушаване изолирайте ръкавици с тестов печат, върху който трябва да бъде изписана датата на използване на защитни маншети (датата, на която материалът е подходящ). Например:

печат

Печатът трябва да е ясно видим, трябва да се нанася с незаличима боя. След това трябва да въведете информация в дневника, която показва теста на защитните средства. Дневникът е следният:

Дневник на теста

След приключване на всички горепосочени процедури, ако има такава необходимост, се издава протокол, който показва проверката на електрическите изолационни маншети. Примерен протокол е както следва:

Пример за протокол

Също така препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира технологията за тестване на диелектрични ръкавици:

Условия за ползване

Диелектричният материал, от който са направени защитните ръкавици, има собствен експлоатационен живот. Ето защо, преди да ги пуснете в употреба, първо трябва да ги проверите. За какво е тестван диелектричният материал? Особено внимание трябва да се обърне на такива моменти:

 • наличието на печат за проверка;
 • отсъствие или наличие на механични повреди;
 • липса на замърсяване и влага;
 • пукнатини и други повреди.

Как да проверите продуктите за пукнатини и пробиви? Това се прави много просто: просто трябва да завъртите ръкавиците от краищата до пръстите. Така ще се види, че диелектричният материален краг има брак. Изображението по-долу демонстрира методологията за проверка:

Търсене на щети

Как да защитим диелектричния материал, от който са направени защитните походки от различни механични повреди? За защита, носенето на ръкавици, изработени от кожа или брезент, е разрешено отгоре.

По време на работа КАТЕГОРАЛНО ЗАБРАНЕНО за увиване на краищата на ръкавиците. След всяка работа трябва да ги измиете с помощта на разтвор (на базата на сода или сапун). След това те трябва да бъдат добре изсушени.

Инструкциите за използване на маншети, които включват диелектричен материал, са стандартни и са описани на всяка производствена площадка преди започване на електрическа работа. Тъй като целта на електрическите изолационни ръкавици е защита от токов удар, не ги пренебрегвайте и използвайте продуктите в съответствие с инструкциите и специалните правила за работа.

Затова разгледахме как се тестват диелектричните ръкавици и какви са правилата за използване на тези електрически защитни съоръжения. Надяваме се информацията да е била полезна и интересна!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар