Характеристики на нагревателния проводник PNSV

PNSV проводникът е доста специфичен и не се използва за свързване на потребители на електроенергия към мрежата, това е електрически нагревател. Най-често този тип проводник се използва за отопление на бетон, което позволява строителни работи през зимата. Нека разгледаме по-подробно техническите характеристики на проводника PNSV, конструктивните характеристики и обхвата.

Съкращения и дизайн на декодиране

Маркирането на PNSV означава:

  • P - тел;
  • N - отопление;
  • С - стомана;
  • В - във винилова корица.

Отоплителен проводник

По този начин маркировката показва от какво се състои проводникът: стоманена сърцевина, поцинкована или не поцинкована, покрита с PVC или специална полиетиленова изолация.

Технически спецификации

В таблицата са изброени основните технически характеристики на PNSV:

Брой живели 1 бр
Основен материал стомана
Максимална температура на отопление 80 градуса по Целзий
Инсталационна температура Не по-ниска от -15 градуса по Целзий
Работни температури -60 до +50 градуса по Целзий
Минимален радиус на огъване Поне 5 външни диаметра
Допустими напрежения 380
Препоръчително захранващо напрежение 60-75V
Плътност на мощността 1,5 - 2,5 кВт / м3
съпротивление 1,2 кв. mm - 0,15 Ohm; 2 кв. mm - 0,044 Ohms; 3 кв. mm - 0,02 Ohm;
Изолационна устойчивост 1 МОм / 1 км
Дебелина на изолацията 0,8-0,17
Режим на работа Прекъсващо или продължително
потребление 50-60 l.m. на 1 m3 бетон
Срок на експлоатация 15 години

В таблицата с раздели по-долу е посочен и основният набор от характеристики, който ще помогне при избора на правилния размер на проводника:

PNSV таблица с раздели

Област на приложение

Прегледахме характеристиките, сега ще говорим за това къде се използва нагревателният проводник PNSV. Използва се за отопление на бетоннапример, когато се излива при ниски температури, за втвърдяването му.

Бетонно отопление през зимата

В допълнение, PNSV може да се използва за отопление. В селското стопанство и ежедневието проводникът се използва за отопление на почвата, за отопление на водопроводи и улуци, за канализация, така че водата да не замръзва в студения сезон. Вътрешната тел намери своето приложение като нагревателен елемент на топъл електрически под. Както вече споменахме, PNSV е от два вида: с поцинкована и не поцинкована сърцевина. Заслужава да се отбележи, че не поцинкованата сърцевина е подложена на корозия.

Как да свържете и да поставите жица

PNSV проводникът е свързан към мрежата чрез понижаващ трансформатор, напрежението върху вторичната намотка на което трябва да бъде в района на 60-75V. Вторичен ток - от десетки до стотици ампери, в зависимост от мощността на нагревателя. При проектирането на отоплителна система с PNSV проводник е необходимо да се гарантира, че конкретната мощност е в диапазона 1,5-2,5 kW за проводник със сечение 1,2 квадратни метра. мм.

PNSV 1.2 снимки

Заслужава да се отбележи, че най-често срещаните проводници с напречно сечение 1,2 - 1,4 мм, но има и опции с напречно сечение до 6 квадратни метра. мм.

Невъзможно е да свържете PNSV директно към трансформатора, тъй като той загрява и няма да получите надеждна връзка. Необходимо е да свържете жицата към трансформатора със студени краища. Тоест PNSV е свързан с токопроводими проводници, изработени от мед или алуминий по всякакъв надежден начин. За мед е възможно да се използва запояване с огнеупорни припои (POS-60 не се препоръчва, въпреки че неговата точка на топене е няколко пъти по-висока от работната температура на жицата). Запояването се комбинира с гривна, изработена от медна тел. Възможно е да се използват терминални блокове и други видове връзки.

Тази връзка НЕ ​​трябва да бъде направена в бетон!

Затопляне на основата

Диаграмата на свързване на PNSV към трифазен трансформатор е показана на фигурата:

Схема на свързване на PNSV към трансформатор

Струва си да се отбележи, че дължината на жицата е избрана така, че токът през нея да не надвишава 15A, ако трябва да загрявате голяма площ - комбинирайте такива сегменти с секции. Средно такъв ток се осигурява с дължина на сечението 15-18 метра и захранващо напрежение 70V.

Полагане на проводници в бетон

За храна KTPTO-80 е подходящ. Това е цялостна трансформаторна подстанция с трансформатор 80 kVA за отопление на бетон. Можете също така да свържете нагревателния проводник към мощен заварчик с изходен ток 150-250A. Тази опция е подходяща за домашна употреба, за да не наемате професионално мощно оборудване. Ето схемата на свързване на PNSV към заваръчната машина:

Свързване на PNSV към заваръчната машина

Полагането на проводника трябва да се извърши така, че разстоянието между съседни ядра да не е по-малко от 15 см. За да се получи равномерно термично поле, той може да бъде обвит със слой фолио с дебелина 0,2-0,5 мм.

Как да го заменим

За да замените PNVS, можете да използвате PTPZH, той има подобни характеристики. Аналогът може да бъде огънат с радиус, равен на 10 минимални диаметра, разликата е, че има 2 проводника. За да нагреете бетон, можете да използвате PTPZh 2x0.6. Нагревателният кабел BET е подходящ и за топъл под или бетонна отоплителна система, има специфична мощност 40 W / m, неговият дизайн ви позволява да работите със смесител и вибратор. PNSP - подходящ и за замяна на PNSV. Сред отоплителните кабели може да се разграничи и KDBS - този резистивен нагревателен кабел е предназначен за бързо втвърдяване на бетон.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

На това приключваме описанието на характеристиките на проводника PNSV. Сега знаете къде може да се използва този проводник, как се свързва към мрежата и кой има аналози.

Подобни материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар