Защо имам нужда от превключвател на светлината Wi-fi и как да го свържа?

В съвременния свят системата „умен дом“ придобива широко разпространение. С негова помощ можете дистанционно да контролирате много елементи и устройства от нашия дом. Можете също така дистанционно да управлявате осветлението в стаята. Подобни изобретения допринасят за комфорта на тази стая, а също така се използват там, където живеят възрастни хора и хора с увреждания. Тази статия ще обсъди как работи и защо имате нужда от Wi-Fi превключвател за светлина, който набира все по-голяма популярност сред населението.

Силни и слаби страни на устройството

Wi-fi превключвателят на светлината има следните предимства:

 1. Няма нужда да полагате допълнителен кабел.
 2. Възможно е централизирано управление на осветителни устройства, тоест от една командна точка. За да управлявате безжичния превключвател на светлината, можете да използвате смартфон, таблет, компютър, както и дистанционно управление. За таблети и други електронни устройства трябва да инсталирате необходимия софтуер. Тя може да бъде изтеглена от интернет или инсталирана от диск.
 3. Голямо покритие на сигнала. Въпреки стените, цифров радио сигнал прониква в желаната стая.
 4. Тази система е много безопасна. Дори ако дизайнът на устройството е повреден, това не заплашва наемателя със силен шок, защото Wi-Fi превключвателят има много малка сила на тока.
 5. Устройството работи нормално с всички видове крушки (LED, нажежаема жичка, енергоспестяващи).
 6. Можете да зададете различни комбинации, както и режими на работа на осветителни устройства.

Дистанционно управление на осветлението

Ако говорим за недостатъците на превключвателите на светлината, тогава има само няколко. Основните от тях са, че цената е много по-висока от конвенционалните клавиатурни модели и има известен риск от разреждане на батерията в дистанционното управление или лош Wi-fi сигнал.

Характеристики на дизайна

Комплектът от Wi-Fi превключватели има приемник и предавател. Приемникът е реле на управлението. Можете да управлявате чрез смартфон с достъп до Wi-Fi мрежа или с помощта на дистанционното управление. Когато релето получи конкретен сигнал, той затваря веригата на окабеляване. Релето е инсталирано в близост до или вътре в лампата. Това е възможно поради малкия размер на устройството. Причината за инсталирането на устройството в близост до лампата е, че то не изпада от радиуса, в който работи предавателят. Ако стаята има точково осветление, приемникът може да бъде поставен в разклонителна кутия или зад окачен таван.

Безжични превключващи елементи

Превключвателят или предавателят има малък генератор на енергия, който може да генерира електричество, когато натиснете бутон на дистанционното управление или изпратите конкретна команда от смартфон чрез Wi-Fi връзка. От своя страна импулсът се обработва в радио сигнал, който влиза в устройството.Такива радиоуправляеми светлинни превключватели са доста скъпи, а техният колега е регулиране от дистанционното управление, в което са разположени батериите.

Видове автоматични прекъсвачи и най-добрите производители

Понастоящем обхватът на Wi-Fi светлинните превключватели не е твърде голям. Въпреки това, продуктите са класифицирани според няколко критерия:

 1. Устройството може да се регулира чрез електронни или механични клавиши. В първия случай говорим за сензорния екран на устройството. Клавишите са на дистанционното управление (дистанционно управление).
 2. Има и светлинни превключватели както при къси светлинии обикновени клавиатури. С помощта на първите устройства можете да регулирате яркостта на осветлението, като по този начин променяте интензивността му. За да регулирате яркостта, или задръжте или превъртете съответния бутон.
 3. Този превключвател може да осигури пълен контрол не само на една, но и на две или три групи осветителни устройства. Цената на безжично устройство, което може да управлява цели групи, обаче е доста високо.

Безжичен превключвател

В момента има седем основни производители на безжични електрически аксесоари за управление на осветлението:

 1. Legrand е страна производител Франция. Компанията разполага с цяла линия продукти, наречени Celian.
 2. Vitrum е страна производител Италия. Тази компания използва технология, наречена Z-Wave. Тя ви позволява напълно да автоматизирате контрола на осветлението в къщата.
 3. Delumo - продуктите се произвеждат от компания, която по-специално произвежда димери, превключватели и термостати.
 4. Ноолит - аксесоарите са произведени от беларуски производители.
 5. Livolo е страна производител в Китай. Тази компания произвежда специализирани устройства за автоматизация. Също така в асортиментната линия има продукти както за единични, така и за двойни рамки за превключватели.
 6. Broadlink (Китай). Този производител има доста голям избор от продукти за регулиране на осветлението.
 7. Kopou е последната компания, намираща се и в Китай. Производителят прави димери под формата на различни дрънкулки.

Видеото по-долу предоставя преглед на друг интересен модел на превключвателя на Wi-Fi светлина:

Правилна връзка

За да монтирате правилно превключвателя, трябва да знаете неговия принцип на работа, от какво се състои устройството и как да свържете Wi-fi превключвателя. Схемата за свързване на това безжично устройство е много проста.

Електрическа схема

Едно от предимствата на Wi-fi превключвателя на светлината е неговата лекота на използване и връзка. Със силно желание можете да инсталирате устройството със собствените си ръце. Важно е да следвате точно инструкциите, предоставени от производителя. Такава инсталация отнема само няколко минути.

Процесът на свързване се състои само от два етапа:

 1. Инсталиране на радио приемник.
 2. Монтаж на превключвателя на светлината (бутони за управление).

По принцип приемниците имат от две до четири проводници. Те излизат от устройството. За да определите входния проводник, трябва да прочетете инструкциите. Останалите проводници ще бъдат изведени, например, двойният изходен превключвател ще има два. За да монтирате приемника, трябва да отворите фазата, която захранва осветителното устройство и да го свържете към веригата, и последователността трябва да се спазва.

Местоположение на релето

В случай, че е необходимо да свържете повече от една осветителна група, продължете както следва:

 • нула се подава на всички осветителни устройства;
 • фазовите клонове в Wi-fi превключвателя;
 • фазата трябва да бъде подадена отделно за всяка група тела.

Контролният бутон е инсталиран доста просто, първо трябва да направите дупка в стената с помощта на ударна тренировка с фреза за бетон. В готовия отвор се вкарва обикновен пластмасов гнездо и за фиксирането му може да се използва гипс. Процесът на инсталиране абсолютно не се различава от този монтаж на превключвател на светлината тип клавиатура.Единствената разлика е, че няма нужда да полагате проводници, просто трябва сигурно да фиксирате бутона в контакта.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как да свържете превключвател за Wi-Fi светлина:

Сега знаете какво е превключвател на светлината Wi-fi и как да контролирате осветлението чрез смартфон. Безжичните електрически аксесоари набират все по-голяма популярност, така че ако решите да внедрите системата Smart Home, съветваме ви да се снабдите с изследваните от нас устройства.

Ще бъде полезно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар