Какво е прекъсвач за късо съединение?

За да се намалят разходите за оборудване на подстанция с високо напрежение, вместо превключватели се използват късо съединение и сепаратори от страната на високо напрежение. Такава система, разбира се, е остаряла и отстъпва на много по-надеждни опции за защита, но все още се използва в подстанции с напрежение от 35 kV и по-високо. В тази статия ще разгледаме принципа на работа, предназначението и дизайна на сепараторите и устройствата с късо съединение.

Принцип на работа

Трансформатор е устройство, което е електромагнитно устройство с 2 (или повече) намотки. Това устройство е предназначено главно за преобразуване на променлив ток от едно напрежение в друго. Трансформацията на енергия се дължи на магнитното поле. Трансформаторните кабини в основната част се използват за провеждане на електричество на дълги разстояния и в същото време го споделят и изпращат към приемници, токоизправители, усилватели на различни видове устройства. Основният компонент на горното устройство е тел с намотки. За висококачествена работа трансформаторите са оборудвани с късо съединение и сепаратори, които регулират здравето на устройството.

Накратко за късото съединение

Късо съединениетова е устройство, което създава неестествено в електрически линии късо съединение, Къде се използват такива устройства? На първо място, устройството е инсталирано в трансформатори. Използва се за изключване на дефектен трансформатор след създаване на късо съединение действия за защита на релета линията, която се храни. След това и трансформаторът, и линията са изключени от мрежата.

Как работи късото съединение? Устройството работи на 2 или 1 полюс, в зависимост от напрежението. Инсталациите с 35 kV работят с два полюса и с напрежение 110 kV или повече се използва един полюс. Можете визуално да разгледате снимката и веригата на късото съединение, за да разберете от какво се състои.

Поява на късо съединение

Поява на късо съединение

Късо съединение KZ-35: (1 - стоманена кутия; 2 - опорен изолатор; 3 - неподвижен контакт; 4 - подвижен заземен нож (контакт); 5 - вал).

Предавката за късо съединение има пружина, която е отговорна за включването на подвижния нож към неподвижен контакт, който в момента се захранва. Защитата на релето дава импулс, стартирайки задвижването, но се задейства ръчно. За да се избегне появата на дъга и счупване на устройството, е необходимо да се увеличи игривостта на ножа. При такива конструкции късото съединение се затваря за 0,15 - 0,5 s.

Накратко за разделителя

Разделителят е един вид разединител, бързо изключващ мрежата без ток, когато екипът върви по въпроса. Той може да бъде разграничен от разединителя благодарение на пружинен задвижващ механизъм, разположен на сепаратора. Включването на това устройство се извършва ръчно.Сепараторите също могат да имат заземен крак от едната или от двете страни. Помислете на снимката и диаграмата по-долу от какво се състои разделителят:

разединител

Изключете схемата на устройството

Схемата на сепаратора OD - 220: (1 - 2-колонен разединител с нож, който се върти; 2 - колони; 3 - задвижващ механизъм под формата на пружини).

След като се запознаете с веригата, нека да видим как работи разделителят. Той прекъсва веригата (без ток) или тока на намагнитване, но е невъзможно да изключите тока на късо съединение, който се появи по време на старта на късото съединение. И чрез този нюанс има блокиране в веригите OD и KZ, което не позволява сепараторът да се изключи, при условие че през трансформатора преминава ток. Къде се използва това устройство? В трансформаторна кутия, за да стабилизира работата си.

Също така, за да не се изключи разделителят, в конструкцията се въвежда токово реле, което е свързано директно към токовия трансформатор, разположен в късото съединение. След прекъсване на линията релето затваря контакта и кондензатора, което ще го доведе до работа. Освен това, благодарение на кондензатора 2, ще се случи отключване.

сътрудничество

Ако дизайнът е отворен, тогава работата на гореспоменатите устройства е нестабилна (до отказа от работа), тъй като те са чувствителни към замръзване и лед. По тази причина са разработени затворени газови камери. Газът може да изтече и при това условие той се възстановява от цилиндъра, който е прикрепен към черупката на камерата. Налягането в такива камери постоянно се регулира от манокуумметър.

Прекъсвачът за късо съединение съдържа контактна камера, изработена от порцелан и 2 електрода с единична междина 0,9 см. Има изход за закрепване на шина, провеждаща ток в неподвижен контакт. Гъвкавите връзки свързват контакта. Контактната камера е напълнена с газ с налягане 0,3 MPa. Газът в камерата не може да бъде изгорен и това не представлява риск от експлозия или пожар. Въз основа на това устройство за гасене на дъгата няма смисъл в дизайна. Долният контакт е подобен на пръчка с цилиндър под формата на екран и има тип гнездо.

Схемата за сътрудничество изглежда така:

Схема на действие на сепаратора с късо съединение

Схема на действие на сепаратора с късо съединение

когато:

  • Q - превключвател;
  • QR - разделител;
  • QN - късо съединение;
  • T1, T2 - силови трансформатори;
  • TA1, TA2, TA3 - трансформатори на ток;
  • YAT - изключване на разделител;
  • YAC - активиране на късо съединение.

Тази система, комбинацията е почти аналогична на прекъсвач на високо напрежение. В аварийна ситуация вътре в зоната, която е защитена, силовият трансформатор действа като защитен елемент, който, използвайки някои процеси, обезвъздушава всички потребители на този трансформатор.

Също така по време, когато няма подаване на ток, сепараторът се изключва, за да се предотврати собственото му счупване от текущата експозиция. Такава система се използва в мрежи с висок ток. Както казахме по-горе, системата OD-KZ е евтина, но в днешно време тя вече е остаряла и се заменя с по-нови превключватели. Можете да научите повече за този проблем, като гледате видеоклипа:

Преглед на системата OD-KZ

Предимства и недостатъци

Отворените сепаратори и ключове за късо съединение не работят много добре при неблагоприятни метеорологични условия. Поради това е създаден определен дизайн с контактна система, поставен в камера с газ SF6.

35-киловатната инсталация използва 2 полюса. По-мощните (110 киловата или повече) използват един полюс. Типичните къси съединения действат много дълго време и затова е по-препоръчително да използвате устройство, базирано на прахово зареждане. Неговата експлозия стартира ножа в движение.

Важно е да знаете, че когато наблюдавате състоянието на устройствата, на първо място, трябва да проверите изолацията на всички части.

Това е всичко, което исках да ви кажа за принципа на работа, дизайна и предназначението на късо съединение и разделители. Надяваме се информацията да ви е била полезна и разбираема!

Препоръчваме ви също да прочетете:

Преглед на системата OD-KZ

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар