Какво е газоизолиран превключвател и защо е необходим?

За да се гасят електрическа дъга, често се използват много различни газови смеси. Според този принцип се използва оборудване, напълнено с газ SF6, което се използва за работа в спешни случаи. В тази статия ще разгледаме устройството, принципа на работа и предназначението на прекъсвачите SF6.

От какво се състои оборудването и какви са дизайните?

Газоизолираният превключвател за високо напрежение е устройство, чиято цел е да контролира и следи захранващата линия на високо напрежение. Конструкцията на такова оборудване наподобява механизма на маслено устройство, само за гасене на газова връзка се използва вместо маслената смес. Като правило се използва сяра. За разлика от масления уред, SF6 не изисква специални грижи. Основното му предимство е издръжливостта.

SF6 оборудване

SF6 прекъсвачи са разделени на:

 1. Колона. Използването на такава структура е оптимално само за мрежа от 220 kV. Това изключващо устройство работи на една фаза. Дизайнът включва две системи, които са поставени в резервоар с газ. Това е система за контакт и дъга. Те могат да бъдат както ръчни, така и дистанционни. Това се счита за основната причина за големия им размер.
 2. Бък. Той е по-малък по размер от основните. Дизайнът има допълнително задвижване, което има няколко фази. Благодарение на това можете да регулирате плавно и внимателно напрежението за включване и изключване. И поради факта, че в системата е вграден токов трансформатор, механизмът е в състояние да пренася тежки товари.

Според метода за гасене на електрическа дъга, прекъсвачите SF6 се разделят на:

 • въздух, нарича се още автокомпресия;
 • въртящ;
 • надлъжен взрив.

Принципът на действие и обхват

Как работи прекъсвачът на високо напрежение SF6? Поради изолацията на фазите помежду си с помощта на SF6. Принципът на механизма е следният: когато се получи сигнал за прекъсване на електрическото оборудване, контактите на всяка камера се отварят. Вградените контакти създават електрическа дъга, която се поставя в газова среда.

Тази среда разделя газа на отделни частици и компоненти и поради високото налягане в резервоара самата среда се намалява. Възможно използване на допълнителни компресори, ако системата работи при ниско налягане. Тогава компресорите увеличават налягането и образуват газов взрив. Използва се и маневриране, използването на което е необходимо за изравняване на тока.

Обозначението в диаграмата по-долу показва местоположението на всеки елемент в механизма за превключване:

Дизайн

Що се отнася до моделите тип резервоар, те се управляват от задвижвания и трансформатори.За какво е стремеж? Механизмът му е регулатор и целта му е да включи или изключи електричеството и, ако е необходимо, да поддържа дъгата на зададено ниво.

Задвижванията се делят на пружинни и пружинно-хидравлични. Пролетните натоварени имат висока степен на надеждност и имат прост принцип на работа: цялата работа се извършва благодарение на механични части. Пружината е способна да се компресира и разширява под действието на специален лост, както и да се фиксира на зададено ниво.

Задвижващите пружинно-хидравлични прекъсвачи допълнително имат хидравлична система за управление. Такова задвижване се счита за по-ефективно и надеждно, тъй като пружинното устройство може само да промени нивото на ключалката.

Изчезване на дъга във вакуум

Предимства и недостатъци на оборудването

Както при всички структури и механизми в прекъсвачите SF6, има предимства и недостатъци. Предимствата на устройството включват:

 1. Универсалност. Целта и прилагането на такъв механизъм е възможно за всяко напрежение в мрежата.
 2. Скорост на действие. SF6 реагира на присъствието на електрическа дъга за секунди. Поради това в случай на спешност е възможно бързо да изключите контролираната система.
 3. Възможна употреба при условия на вибрации и пожар.
 4. Дълголетието. Не е необходимо да се заменят газови смеси. Контактите, които влизат в контакт със смесите, почти не подлежат на износване, а външната кутия има голяма защита.
 5. Може да се използва в мрежи с високо напрежение. Техните аналози, като вакуумни устройства, не са в състояние да направят това.

Но тези превключватели имат своите недостатъци. Например:

 1. Тъй като производството на устройства е много сложно и смесите с изолация на газ са скъпи, цената на самата конструкция е висока.
 2. Уредът не работи при ниска температура.
 3. За необходимата поддръжка трябва да се използва определено оборудване.
 4. Устройството трябва да бъде инсталирано на специална платформа или фондация и за това трябва да имате опит и специални инструкции.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видео, което подробно описва как работи оборудването, напълнено с газ SF6, и за какво се използва:

Така разгледахме устройството, целта и принципа на работа на прекъсвачите SF6. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

Зареждане...

Добави коментар