Инструкции за избор на термично реле за защита на мотора

Непрекъснатото функциониране на механизма в максимална степен води до прегряване на намотките и повреда на изолацията, в резултат на което има прекъсване на веригата, което се развива в голямо изгаряне на полюсите на двигателя и скъпи ремонти. За да се предотврати това да се случи, в електрическата верига е инсталирано реле, което се нарича термична или "нагревателна намотка". Чрез захранващата верига този уред следи количеството ток и с дълго отклонение от монтажа на инсталацията, отваря контактите, отнемайки мощността на управляващата верига, отваряйки стартовото устройство. В тази статия ще ви кажем как да изберете термично реле за двигател по отношение на мощност и ток.

Техника за подбор

За да изберем правилно рейтинга на термичното реле, трябва да открием неговия In (работещ, номинален ток) и вече разчитайки на тези данни, можем да изберем правилния диапазон на настройка на устройството.

Правилата за техническата експлоатация на PUE предвиждат този момент и се допуска до 125% от номиналния ток в взривозащитни помещения и 100%, т.е. не по-висока от категорията на двигателя във взривно вещество.

Как да разберете? Тази стойност може да бъде намерена в сертификата на двигателя на табелката на корпуса.

Характеристики AIR80

Както можете да видите на табелата (за да я увеличите, кликнете върху снимката) са посочени две оценки 4.9A / 2.8A за 220V и 380V. Според нашата схема на превключване, трябва да изберете тока, като се фокусирате върху напрежението и изберете релето от таблицата, за да защитите електромотора с желания диапазон.

Технически характеристики на релето от серия RTL

Като пример, помислете как да изберете термична защита за индукционен двигател AIR 80 с мощност 1,1 kW, свързан към трифазна 380 волтова мрежа. В този случай нашето In ще бъде 2.8A, а допустимият максимален ток на "топлината" е 3.5A (125% от In). Според каталога RTL 1008-2 е подходящ за нас с регулируем диапазон от 2,5 до 4 А.

Какво да направите, ако паспортните данни не са известни?

За този случай препоръчваме използвайте текуща скоба или C266 мултицет, чийто дизайн включва също и скоби за измерване. С помощта на тези устройства е необходимо да се определи токът на работещия двигател чрез измерването му на фази.

В случай, че данните са частично прочетени на масата, поставяме таблица с паспортните данни на асинхронните двигатели, широко използвани в националната икономика (тип AIR). Използвайки го, е възможно да се определи In.

Обобщена таблица за помощ

Между другото, наскоро прегледахме принцип на работа и подреждане на термични релета, с което горещо препоръчваме да се запознаете!

В зависимост от текущото натоварване, времето за реакция на защитата също ще варира, при 125% трябва да бъде около 20 минути. Диаграмата по-долу показва векторна крива на текущата кратност спрямо In и времето на реакция.

Диаграма

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Надяваме се, че като прочетете нашата статия, ще ви стане ясно как да изберете термично реле за двигателя според номиналния ток, както и мощността на самия електродвигател. Както можете да видите, условията за избор на устройството не са сложни, защотобез формули и сложни изчисления можете да изберете подходяща номинална стойност, като използвате таблицата!

Препоръчваме ви също да прочетете:

(10 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Юрий

  А
  Според мен не сте изчислили правилно тока на двигателя. Оказва се, че сте разделили мощността на 1100 на напрежение 380 и сте получили ток от 2,8А. Но за трифазните двигатели във формулата за изчисляване на тока изглежда има корен от 2 и следователно токът ще е различен

  Отговарям
  • Владимир

   отворете формулата и внимателно я прочетете. токът в този случай е 2,84, за да бъдем по-точни. не само разделен на корена на 3, но също така отчита ефективността на двигателя и косинуса.

   Отговарям

Добави коментар