Индуктор калкулатор

Индуктор е елемент от електрическа верига с висока индуктивност, с нисък капацитет и активно съпротивление. Те се използват:

  • При честотни филтри например в акустични системи за разделяне на сигнал по честоти за възпроизвеждане на съответните високоговорители или филтриране на електромагнитни смущения.
  • Например в източници на енергия, за да включите светодиоди от една батерия, където тя се използва като устройство за съхранение на енергия и за увеличаване (намаляване) на напрежението. В този случай този източник се нарича импулсен преобразувател на напрежение без трансформатор.
  • В радио предавателни устройства, като елемент от осцилаторната верига, настроена на желаната честота в други устройства. В този случай можете да изберете кондензатора, съответстващ на честотата.

Намотката е тел, навит на рамка под формата на спирала, а намотката може да бъде еднослойна или многослойна, намотка за намотка или с разстояние. Те се предлагат в различни видове и форми, например, без сърцевина имат малка индуктивност, а с ядро ​​се увеличава значително. Това се дължи на магнитната пропускливост на материала. Формата на сърцевината може да бъде различна, разграничете бронята, пръчката и тороидала.

За да се подобрят общите размери, намотките се навиват на феритен пръстен - тази опция се нарича метод на тороидална намотка.

Как да изчислим намотката в онлайн калкулатор и ръчно? Параметрите му се влияят от броя на завоите (дължина на проводника), наличието и материала на сърцевината. Формата на последния е избрана въз основа на други изисквания, като например размерите - те влияят върху възможността за местоположението на елемента в корпуса. Нашият онлайн калкулатор ви позволява да изчислите безядрен индуктор, използвайки интегралния метод Maxwell:

Необходима индуктивност L
Диаметър на рамката D
Дължина на навиване л
Диаметър на медна тел г
mm
Диаметър на изолационния проводник к
mm
Брой завои ω
Брой слоеве N
Дебелина на бобината с
mm
* Дължина на жицата Lw
m
** Съпротивление на бобината Ω
ом

Но можете да го направите сами. Използвайки формулата за изчисление, знаейки индуктивността на бобината:

Формула за изчисляване

тук:

  • D е диаметърът на намотката;
  • N е броят на завоите;
  • h е височината на рамката;
  • g е дебелината на думата (дълбочина на навиване);

Предимствата на онлайн калкулатора над тази формула са бързи и лесни изчисления. Трябва да направите необходимата индуктивност, диаметърът на рамката и дължината на намотката. След това трябва да определите какъв вид тел имате, да измерите диаметъра на сърцевината му и, ако е изолирана, външния диаметър чрез изолация.

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар