Ръководство за употреба на осцилоскоп

Изправен пред осцилоскоп, неинформиран човек има много въпроси, за които има толкова много превключватели и копчета. Всичко е доста просто и логично. Сега ще опишем как да използваме осцилоскоп, използвайки примера, често срещан в любителските радиокръгове на устройство за измерване на електронен лъч С1-49.

Накратко за мениджмънта

Модел c1-49 изглежда на снимката:

s1-49

Превключвателят на устройството, разположен от дясната страна с надпис "мрежа", След като завъртите превключвателя в положение включено, червеният индикатор над него трябва да светне.

Дръжка "фокус»Променя дебелината на лъча - тъй като устройството не е оборудвано с единица за компенсация на температурата, а диаметърът се променя по време на нагряването на осцилоскопа.

Регулатор с надпис "яркост»Регулира яркостта на точката на екрана, можете индивидуално да се настройвате към работната среда.

«Мащабно осветление", Отново, индивидуален подход към осветяването на измервателната решетка, при ярка дневна светлина, ще трябва да я направите по-ярка, за да видите решетката.

Писалка с надпис "Спечелете Y", По своята същност груба настройка на вертикалното усилване на гредата. Когато измервате сигнали от високо ниво, ще трябва да намалите нивото на чувствителност, така че да се побере в екрана на осцилоскопа. Когато търсите слаби сигнали, трябва да увеличите чувствителността на усилвателя.

По-долу е превключвател за превключване, с който се свързвате към входа на измервателния капацитет. Това се прави, за да се отсече постоянният ток от измерването. Усилвателят получава само променливия компонент на сигнала.

Отдолу има байонет за измерване на входен конектор, под специален адаптер. Устройството е оборудвано със специални сонди за извършване на измервания, екранирани проводници, с разделител на напрежението. Сондата за измервания не внася изкривяване в тестовия сигнал и въздействието върху изпитваното устройство е сведено до минимум. Обикновено с осцилоскопа се доставят няколко вида сонди, за различни видове измервания.Активна сонда - със собствен усилвател. Пасивен без допълнителни елементи, с изключение на съответстващата верига, за намаляване на ефекта на дължината на кабела върху входния сигнал. И сонди с разделител, в които отделен превключвател има възможност за намаляване на амплитудата на напрежението от 1:10; 1: 100; 1: 1000.

сонда

Под монтажа е изходът от вградения генератор на импулси с квадратна вълна. С него можете да проверите интересуващото устройство, както и да извършите начално калибриране на електромера.

Под екрана на осцилоскопа има регулатори с мащаб:

 • Превключване "Печалба»Избираем диапазон на напрежение - волт / деление. Избира се колко волта се поберат в делението на измервателната решетка на екрана и визуално можете да определите стойността на напрежението, знаейки диапазона на превключвателя.
 • Вторият превключвател с мащаб измерва продължителността на импулса. Просто казано, честотата на измерване.Продължителността на сигнала на разделяне на измервателната мрежа.
 • Регулатор " преглеждане»Премества началото на пулса хоризонтално. Той трябва да се използва за изместване на изследвания сигнал по скалата в случай, че началото на импулса е получено извън скалата.
 • Вход "X”Позволява използването на външни генератори за контрол на хоризонталното сканиране. В случая, когато вграденият не е достатъчен или не е стабилен, тоест честотата плава. В това положение можете да наблюдавате фигурите на Лисадж. Сложни геометрични шарки.

По-долу са копчетата за управление на синхронизацията:

 • Превключвател за тумберВътрешен външен»Избира се от кой източник сканирането ще се синхронизира. Едновременно с изучения сигнал или от вътрешния.
 • Регулатор "ниво»Променя чувствителността, зависи от кой край на сигнала ще стартира спусъка, нарастващия или падащия ръб на външния сигнал.
 • Превключвателят "- / ~" превключва режима на еднократно или самоколебателно начално почистване.Този режим е удобен за изучаване на цифрови логически устройства, където сигналите не следват периодично, както в генераторите.
 • Копче за регулиране "стабилност»Същото като синхронизацията. С помощта на този резистор се регулира синхронизирането на сигнала с матрицата. Синусоида на лъча спира да работи на екрана и замръзва със статична картина, която вече може да се изучи по-подробно.

Ръководство за употреба

Осцилоскопът се нуждае от калибриране, преди да започне. След свързване към мрежата е необходимо устройството да се затопли и стабилизира. Това обикновено отнема 5 минути. регулаториусилвател Y"И"преглеждане»Задава лъча в центъра на екрана. След това се настройват яркостта и фокусът.

Ако измервателната сонда докосне изхода на генератора, тогава ще наблюдаваме правоъгълни импулси с честота 1 kHz и 500 mV на екрана. С позицията на регулатора "продължителност„В позиция 1ms (милисекунда). Ако всичко е наред, тогава нашето устройство е готово за употреба.

При измерване на сигналПечалба"И"продължителност„Задайте крайните леви позиции. Чрез усилването те повишават обхвата на измерване до явни, най-различими сигнали на екрана и с „продължителност»Оказва се, каква е честотата на входния сигнал.

За справка, 1 kHz (1000 Hz) е 1 ms, 1 Hz е 1000 ms.

Когато сигналът е фиксиран на екрана, с помощта на измервателната мрежа се измерва напрежението на сигнала, периода (честотата). Съвременните цифрови измервателни уреди измерват тази информация директно на дисплея на устройството, а операторът знае всичко за сигнала: напрежение, продължителност, работен цикъл, период. С това завършваме нашето кратко обяснение. Надяваме се, че сега знаете как да използвате осцилоскопа и защо е необходимо това измервателно устройство. И накрая, препоръчваме ви да прегледате видео инструкциите по-долу, които показват как да работите с най-популярните модели на осцилоскопи.

Инструкции за употреба

Как да използвате s1-67

s1-83

s1-65a

Дигитален модел ASK-2203

Ще бъде интересно да прочетете:

Инструкции за употреба

Как да използвате s1-67

s1-83

s1-65a

Дигитален модел ASK-2203

(1 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Alexashka

  S1-49 по стандартите на 80-те вече беше "с брада", а сега повечето цифрови фотоапарати. Би ги направила образователна програма

  Отговарям

Добави коментар