Изберете батерия за UPS (непрекъсваемо захранване)

Непрекъсваемите захранвания (известни още като UPS) са на голямо търсене на руския пазар, тъй като много често има дългосрочно затъмнение в частните домове. Тези устройства ви позволяват да поддържате работата на електрическите уреди до 24 часа след изключване на светлината. Въпреки това, както при всички други устройства с батерии, UPS трябва да промени батерията във времето, което има определен експлоатационен живот. В тази статия просто ще говорим за това как да изберем батерии за UPS, за да не преплащаме и да сме доволни от покупката.

Определяме параметрите на старата батерия

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете техническите му характеристики, от които ще се ръководите, когато избирате нова батерия за непрекъснато захранване. Основните параметри, които трябва да знаете, са напрежение (V) и капацитет (Ah, Ah).

Напрежението трябва точно да съответства на стойността, посочена на старата батерия. Обикновено батериите могат да бъдат 6 и 12 волта. Що се отнася до капацитета, можете да изберете малко повече, отколкото беше.

Батерия за UPS снимка

Също така не боли да определите размерите на батерията, което може да ви помогне да изберете правилния модел, ако не успяхте да прочетете някои характеристики.

Между другото, всички важни параметри на батерията са в паспорта на непрекъсваемото захранване. Ако все още имате документацията, изборът ще бъде улеснен.

AGM или GEL?

Вторият, не по-малко важен критерий за избора на батерията за UPS е видът на изпълнение. Към днешна дата най-популярни са батериите, произведени по технологията AbsorbedinGlassMat (AGM) и GEL (гел). Нека да разберем коя опция е по-добре да изберете за вашите собствени условия.

Акумулаторна батерия

Agm

AGM батериите се състоят от положителни и отрицателни оловни плочи, разделени от сепаратор (изработен от фибростъкло). Фибростъклото от своя страна е импрегнирано с електролит. Цената за тях не е висока, експлоатационният живот достига 10 години. Средно броят на жизнените цикли при 100% разряд е около 260, при 50% разряд - 500. AGM батериите най-често се използват в резервни захранващи системи, където дълбоките разряди ще бъдат рядкост. Ако не оставите батериите в разредено състояние и спазвате оптималния температурен диапазон от 15-25 С, батериите трябва да работят на обявения експлоатационен живот.

Agm

ГЕЛ

Разликата между гел батериите и AGM технологията е, че силикагелът се използва като разделител, който се излива между плочите по време на производството. Силикагелът по време на втвърдяването е твърдо вещество с голям брой пори и задържа електролита. Благодарение на тази технология, силикагелът напълно запълва пространството между плочите и унищожаването на оловни плочи е почти невъзможно. GEL технологията подобрява производителността на батерията, като броя на циклите на разреждане и устойчивостта на дълбоки (100%) разреждания. Гел батериите се използват главно в слънчевата и вятърната енергия. Единственият недостатък е високата цена.

ГЕЛ

Избирайки между два вида производство, най-добрият избор би бил да се съсредоточите върху AGM технологията.

Mnb baterry

(6 гласа)
Зареждане...

3 коментара

Добави коментар