Избор на UPS за котела

Както електрическите, така и газовите котли няма да могат да работят по време на прекъсване на електрозахранването. Инсталирането на специално непрекъсваемо захранване (UPS) ще ви позволи да работите с отоплителната система в автономен режим до 24 часа, което е достатъчно, докато захранването се възобнови. В тази статия ще ви кажем как да изберете UPS за бойлера според два основни критерия: мощност и вид на производителността.

Ние определяме консумацията на енергия

С избора всичко е съвсем просто - първо трябва да разберете консумираната мощност на котела и след това да умножите тази стойност по 2. Това ще бъде параметърът, подходящ за вашите условия. Например, ако мощността на газовия котел (или по-скоро циркулационната помпа, инсталирана в него) е 200 W, трябва да изберете UPS с мощност 400 W.

Диаграма за свързване на UPS

Защо трябва да увелича първоначалния параметър с 2 пъти? Факт е, че когато стартира отоплителната система, текущата стойност се увеличава 2-3 пъти в сравнение с паспортните данни.

Във видеото по-долу специалистът разказва по-подробно как да изберем непрекъсваемо захранване:

Непрекъсваеми типове

Също толкова важно е да изберете правилния тип UPS за котела. Към днешна дата има непрекъснат тип офлайн, линейно-интерактивен, както и двойно преобразуване (он-лайн). Накратко разгледайте характеристиките на всяка опция.

Офлайн UPS са най-прости от всички. Те могат да работят като резервно захранване само ако напрежението в мрежата спадне значително или изчезне напълно. Такива модели не пестят от скокове на мощността и това е много лошо. Факт е, че пренапреженията на мощността могат да причинят отказ на отделни елементи на отоплителната система, по-специално на управляващото устройство. Вторият недостатък е дългото време, необходимо за влизане в режим на работа (по време на прекъсване на захранването), което може да доведе до изключване на отоплителната система и това ще доведе до редица неудобства. Единственото предимство при избора на офлайн UPS за котела е ниската му цена.

на линия

Линейно-интерактивните източници на непрекъсваемо захранване ще предпазят котела от повреди по време на пренапрежения. Освен това данните от UPS бързо се включват в работния режим, но все пак времето за включване не е напълно оптимално. Единственото изискване, за което трябва да знаете, е, че не трябва да избирате устройства с приблизителна синусоида, за да работи котелът. Трябва да изберете модел с чист синусоид, който е подходящ за защита на газови котли.

Линия интерактивна

Е, последният тип UPS е двойното превръщане On-line (он-лайн). Такива непрекъсваеми източници на захранване се включват незабавно, предпазват оборудването от пренапрежения и в същото време ви позволяват гъвкаво да конфигурирате мрежовите настройки. Основният минус на двойното преобразуване на непрекъсваемото захранване е, че свързаните батерии винаги се използват.

Онлайн

За да обобщим

Така че, за да изберете добро непрекъсваемо захранване за газов котел, най-добре е да останете на линеен интерактивен модел. Обърнете внимание на времето за превключване на устройството, колкото по-малко е, толкова по-добре.Дайте предпочитание само на надеждни марки, които имат предимно положителни отзиви в Интернет. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да изберете UPS за котела по отношение на мощността и други параметри.

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар