Методи за измерване на ток във верига на постоянен и променлив ток

Всяка електрическа система не може без изчисляване на силата на тока в вериги, проводници и устройства. Например, когато инсталирате електрическо окабеляване в еднофазна мрежа или в трифазна мрежа, за да се изчисли дебелината на проводниците и прекъсвачите, е необходимо да се знае силата на тока, която ще протича в тези линии. Правилното измерване е ключът към безопасната и надеждна работа на всяко електрическо устройство.

Как да се измери ток

Текущите измервания се извършват не само за изчисляване на веригата, но и за диагностициране на електрическо оборудване (например измервания на трифазен двигател) и домакински електрически уреди (в нагревателя, крушките, захранващите устройства, USB зарядни устройства и т.н.). Автомобилните електротехници, за да открият неизправност в електрическите системи на автомобила (например в запалката за цигари), измерват силата на тока на акумулатора или на генератора на колата. В тази статия ще опишем подробно как правилно да измерваме тока в различни ситуации.

Как да се измери ток

За да можете да измервате правилно силата на тока, не е необходимо да сте професионален електротехник, но трябва да имате известни познания по електротехника.

Какво е настоящото? Силата на тока е физическо количество, което е равно на съотношението на количеството заряд, което преминава през определена повърхност за известно време, към стойността на този период от време. Тази стойност се измерва в ампери и се обозначава с буквата "А". Въпреки че определението на силата на тока звучи доста сложно, в това физическо количество няма нищо сложно.

Използването на скоби за измерванеНо как да се измери ампер? За да измервате тока, трябва да разполагате с конкретен инструмент или оборудване за това. Обикновено измерванията в верига за постоянен ток се извършват с мултицет или тестер, а в мрежи с променливо напрежение със скоби или амперметър.

Измерване на ток на акумулатора на автомобила

Постоянен ток

Както вече споменахме по-горе, измерванията на тока в веригите на постояннотоково напрежение най-удобно се извършват с мултицет. За да извършите измерването, трябва да вземете мултицет и да го настроите да работи с ампераж.

За да направите това, превключвателят на режим се премества в положение DCA (измерване на постоянен ток), а червените и черните щепсели на мултиметровите сонди са свързани към гнездата, означени с "10A" и "COM", а другите краища са свързани към отворената верига (тоест червеното е свързано с положителна полярност, т.е. и черно до отрицателно).

Различните граници на измерване на ток, отделна гнездо и отделна граница за измерване са разпределени за 10A граница

Съвременните китайски мултиметри имат два гнезда за измерване на силата на тока. Един от тях е подписан mA, Той е защитен от предпазител и е проектиран да измерва ниски токове, често не повече от 200 mA. И второто гнездо е подписано или просто „A” или „10A”. Той не е защитен от предпазител и е предназначен да измерва големи токове.Освен това времето за измерване обикновено е ограничено до период от 10-20 секунди.

Измерванията се правят от максималната стойност, като постепенно се намалява, за да се получи необходимия размер на стойността на екрана. Важно е да се разбере приблизителната мощност на електрическата мрежа, в която се правят измерванията, и да се избере устройство в съответствие с това. Ако устройството не е проектирано за такава стойност, то може да се повреди или да се появи късо съединение.

В ежедневието измерванията на постоянен ток на напрежение се извършват например при светодиодна лента или върху телевизионна платка (или друго оборудване) по време на ремонта му, както и в други случаи.

DC измерване с мултицет

Много хора смятат, че за да измервате силата на тока, трябва да си купите скъп мултицет. Но тук трябва да разберете за какви цели и задачи ще се използва устройството. Ако работата се извършва от професионален електротехник, тогава се купува по-точен и скъп инструмент, а домашните измервания могат да се правят и с китайски мултицет.

Подробности за това как да използвате мултицета, описахме в статията: https://our.electricianexp.com/kak-pravilno-ispolzovat-multimetr-prostaya-instrukciya-s-kartinkami.html.

Променлив ток

Измерването на силата на тока в променлив ток е по-сложно, отколкото при постоянен ток. За това се използват устройства като амперметър или скоби. Използване на скоби за измерване - Най-удобният и безопасен начин, но той е подходящ само за открито окабеляване или кабел. Този метод ви позволява да измервате ток без да нарушавате веригата, което е много по-безопасно и по-бързо.

Трифазен токоизтеглител

Измерването се извършва чрез поставяне на жив проводник в разглобяема магнитна верига с вторична намотка (конструкцията е почти подобна на токов трансформатор). Благодарение на явлението електромагнитна индукция е възможно да се измери вторичният ток в намотката и след това устройството изчислява първичния в измерената верига. При измерване със скоби, проводникът се вкарва в разтвора на скобата и дисплеят показва силата на тока в веригата на променливото напрежение.

За да използвате амперметър за измерване на ампераж, трябва да имате определени умения и да знаете как да включите амперметър в схема за измерване на ампераж.

Амперметър, подобно на мултицет, е включен в отворена верига. Важно е да се разбере, че променливият ток е най-опасен, следователно изисква сериозно отношение към електрическата безопасност. Когато включите амперметъра във веригата, захранвате напрежението и свържете товара, токът във веригата ще бъде посочен на дисплея или на амперметровата платка.

Свързване на амперметър и волтметър към веригата

Текущи примери за измерване

За да разберете принципите за измерване на силата на тока в различни електрически уреди и вериги, по-долу са опциите и методите на устройството за измерване на силата на тока.

Електродвигател

Измерванията на тока в намотките на двигателя се извършват за проверка на късо съединение, неизправности и за настройване на правилния алгоритъм за управление на двигателя. Тъй като токът е в трифазен индукционен двигател е идентичен във всяка фаза, достатъчно е да свържете един амперметър към една фаза, за да проверите потреблението му.

За диагностициране на всяка от намотките се измерва токът във всяка фаза и ако тя се различава във всяка фаза, тогава в някои от намотките е възможна верижна верига, а ако няма ток в една от фазите, или прекъсване на линията или прекъсване на намотката , Ако в една от фазите има ток, но той е по-малък, отколкото в другите две, е възможно лош контакт в Бърно или в превключващи устройства.

С еднофазен електродвигател всичко е по-просто: токът се измерва в една фаза. Но трябва да имате предвид, че максималната сила на тока на амперметъра е ограничена и обикновено не надвишава 5А, следователно за високи токове използвайте токови скоби или други вериги с токови трансформатори и амперметър.

Заваръчна машина

За да се разбере кои електроди да се използват и в какъв режим да се извършват заваръчни работи, е възможно да се измери силата на тока на изходния проводник на заваръчната машина под товар.Измерването се извършва подобно на други устройства, включително амперметър с трансформатор във веригата на заваръчния инвертор (има и стари модели на амперметри с възможност за измерване до 200 A) или използване на токови скоби.

Батерии и батерии

В ежедневието често е необходимо да се измерва токът на електрически уред на батерии (батериите могат да включват коронки, батерии за пръсти и други батерии). Важно е да се разбере, че е невъзможно просто да свържете мултицет или амперметър към източника, защото токът се измерва само при натоварване.

Измерване на ток на акумулатора в резисторна верига

Като товар можете да спрете на лампа с нажежаема жичка или включена резистор или ще бъдат включени във веригата на самото устройство. За да измерите, трябва да изберете необходимия режим на мултицета (за измерване на постоянен ток), правилно да свържете клемите към устройството и по веригата. В този случай на екрана получаваме желаната стойност за товара, който е свързан с батерията.

Измерване във верига с резистор и батерия Krona

заключение

Както можете да видите, има само два начина за измерване на тока:

  1. Използване на амперметър или мултицет - при този метод е важно устройството да издържи и неговата граница на измерване е изчислена върху измерената сила на тока. Недостатъкът на този метод е, че е необходимо да се прекъсне веригата. След това, когато измервате на платката, ще трябва да изрежете пистата, а когато измервате консумацията на устройства, да отрежете кабела им и да изберете едно от ядрата или да изключите една жица от устройството и да включите измервателно устройство в неговата схема.
  2. С помощта на стягащи метри. Често този метод се използва за измерване на променлив ток, но съвременната индустрия произвежда скоби за измерване на ток за постоянен ток, чийто принцип на работа се основава на ефекта на Хол (само такива скоби са скъпи - струват от 50 долара). Удобен начин е, че не е необходимо да прекъсвате веригата - трябва само да поставите ONE core в скобата и текущата сила в схемата ще се покаже на екрана (или стрелката ще скочи, ако устройството е с показалец).

Има и комбинирани методи, когато измервателното устройство не е проектирано за измерената стойност - можете да използвате токов трансформатор. Например, електромерите, свързани с директно свързване, не винаги могат да измерват големи токове за отчитане на електричеството. Тогава те са свързани не директно, а чрез токов трансформатор.

Сега знаете как да измервате силата на тока в верига с постоянен и променлив ток. Надяваме се, че нашите инструкции и примери ви помогнаха да разберете проблема. Ако нещо остане неясно, задавайте въпроси в коментарите под статията!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар