Правилна настройка на контакта с таймер

Икономически човек определено ще трябва да автоматизира някои процеси във времето. Включване на светлината за домашни птици, осветление на оранжерията, хранене на домашни любимци, включване и изключване на електрически уреди в даден момент. Всички онези процеси, които не изискват пряка човешка намеса и могат да бъдат успешно автоматизирани. Днес статията ще бъде за това как да конфигурирате гнездо с механичен и електронен таймер. Ще предоставим инструкции с видео примери, за да можете ясно да видите процеса на настройка.

механичен

Сърцето на таймера е барабан, на който са монтирани превключващи лостове.Барабанът се задвижва от микромотор. Задвижването е микропревключвател с една двойка контакти.Гнездата с цикъл за 24 часа са много популярни, те се наричат ​​и дневен таймер. По правило един час се разделя на четири части, по петнадесет минути всяка.

ТМ-50

Както можете да видите на снимката, дизайнът на изхода на Feron TM50 е доста примитивен. Настройването на такъв таймер се свежда до настройване на превключвателите на барабана в желания ред в определен времеви сектор и принуждаване на ръчната настройка на ефективното време чрез превъртане на барабана по часовниковата стрелка до стрелката на показалеца. Превключвател е инсталиран отстрани на релето, за да форсира товара. Нека опитаме, използвайки малък пример, да разберем как да настроите гнездо с механичен таймер, модел Feron TM50.

Време за работа на помпата

На тази диаграма работното време на филтърната помпа в басейна се разпределя на ден:

 1. От една сутрин до две не се сервира хранене.
 2. След две нощи помпата се включва за петнадесет минути.
 3. От четири до пет е изключен.
 4. В 6.00 за петнадесет минути филтърът за басейн работи.
 5. След това се случва в девет и дванадесет часа, отново за петнадесет минути.
 6. В 15.00 пикови плувци включват помпата за тридесет минути.
 7. В шест и девет вечерта караме помпата да работи за тридесет минути.
 8. И последният цикъл в дванадесет нощи за 15 минути, филтрираме водата.

Има възможност да спестите пари, ако правилно конфигурирате контакта с таймер и използвате двутарифен електромер.

Пестене на енергия

Според настройките в диаграмата става ясно, че потребителят е изключен по време на пиковите тарифни часове, когато цената на киловат консумирана енергия е една и половина обикновени цени.От осем сутринта до единадесет устройството е изключено. Същото е и във вечерния връх от осем до десет вечерта. През останалото време гнездо с таймер поддържа потребителя.

Можете да научите повече за това как да конфигурирате механичен контакт с таймер във видеото по-долу:

TM50

Друг популярен модел от Feron е TM32. Конфигурационните характеристики на този контакт също са обсъдени във видео рецензията:

TM32

електронен

Използвайки TM24 като пример, помислете как да конфигурирате електронен контакт с таймер.

TM24

Когато го включите за първи път, трябва да оставите устройството за 12-14 часа в електрически контакт, за да заредите вградената батерия.

Функции на бутона:

Инструкции за TM24

Този програмист има възможност да конфигурира и изключва двадесет програми.

Настройка на параметъра

Както се вижда от диаграмата - точка 1, е възможно инсталирането на програмата от понеделник до неделя. Тоест, по едно време той се включва и изключва. Настройване на отделни програми по ден от седмицата от 2-ра до 8-ма точка. Комбинацията от програмата в делнични дни от понеделник до петък, параграф 9 или само в почивните дни (събота и неделя), параграф 10. За шест дни в седмицата, параграф 11. Всеки друг ден, понеделник, сряда, петък, параграф 12. Вторник, четвъртък, събота, параграф 13. Три последователни дни, параграфи 14 и 15.

За да започнете да използвате контакта, първо трябва да зададете текущото време. Задръжте SET за 5 секунди, докато денят от седмицата започне да мига. Използвайте бутоните НАДЯСНО или НАЛЯВО, за да зададете желания ден. Натискането и задържането на SET отново ни отвежда да настроим часовника. Използвайте НАДЯСНО или НАЛЯВО, за да зададете желаното време. Повтаряме същата процедура за задаване на минутите.

Сега можете да започнете да конфигурирате програмата. Можете да направите това по следния начин:

 • Натиснете и задръжте НАДЯСНО, докато се появи “1_ON”, това е първият таймер.
 • След това натиснете и задръжте SET, докато дните от седмицата мигат, използвайте бутоните НАДЯСНО или НАЛЯВО, за да изберете желания ден или комбинация от дни.
 • След това, като използвате SET, изберете часовете и НАДЯСНО или НАЛЯВО желаната стойност и така нататък с минутите.
 • След това повторете операцията със задържана НАДЯСНО, докато се появи стойността “OFF_1”.
 • Повторете настройката по подобие на елемента по-горе, задайте деня, часа и минутите.
 • За да излезете от режим на програмиране, натиснете CLK.

Натиснете бутона MANUAL, за да нулирате текущите настройки на програмата, за да зададете нови параметри. За да включите или изключите таймера, има функцията „РЪЧНО“, която има три режима: „Ръководство за изключване“, „Ръководство за включване“, „РЪЧНО-АВТОМАТИЧНО“. В режим ИЗКЛ. Таймерът не изпълнява програми и е в изключено състояние. В режим ON е устройството в принудително положение, а в режим AUTO се изпълняват програми.

За да симулирате присъствието на човек в изхода има интересен бутон RND.Това е функция за предварително плаване на таймер, която на случаен принцип варира от две минути до половин час. Развитието на времевия интервал взема предвид водещата роля.Включването на електрически уреди не е обвързано строго с конкретна минута, което може да обърка крадците, които се опитват да открият хората у дома или не.

Инструкциите за настройка на параметрите на електронния контакт са дадени във видеото по-долу:

Masterclear

Настройката на останалите контакти с таймер не се различава от алгоритъма за инсталиране, описан от нас в примера, и не трябва да създава трудности. Не забравяйте да превключите часовника на зимно и лятно време за по-правилна работа на устройството.

Надяваме се, че нашите инструкции са били ясни и полезни за вас. Сега знаете как да настроите гнездо с механичен и електронен таймер!

Ще бъде интересно да прочетете:

TM50

TM32

Masterclear

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар