Какво представляват електрическите контакти?

Когато говорихме как да изберем електрически контакт, след което накратко се съсредоточих върху преглед на разновидностите на устройствата. Има широка гама от видове и видове електрически контакти, но в ежедневните условия най-често се използват модели на щепсели. След това ще ви кажем какви са продуктите.

Разнообразие от конектори

Най-основната разлика между видовете продукти е как са подредени конекторите за електрическата тапа. Факт е, че всяка държава има свои собствени стандарти за свързване. Можете ясно да видите видовете гнезда във всички страни по света на снимката по-долу:

Маркиране на писмо

Видове силови контакти на различни състояния

Описание на всеки тип:

 • А - американец. В допълнение към САЩ това изпълнение се използва в Япония. Без контакт със земята.
 • Б - американски модел, със заземяване.
 • C е европейският стандарт. Евро гнездото се използва не само в Европа, но и в ОНД, включително в Русия. Единственият недостатък на този сорт е липсата на заземяване. Трябва да се отбележи обаче, че при съветските модели C5 няма заземяващ контакт, но той присъства в Евро версия C6.
 • D - този тип електрически контакт може да се намери във Великобритания.
 • Е е френският стандарт.
 • F - евро гнездо с заземяване. Съвременният тип изпълнение, който най-често се използва в европейските страни, както и в ОНД.
 • G - английска версия.
 • Н е израелски.
 • Аз - австралийски.
 • J - швейцарско.
 • K е датски.
 • Аз - оригиналният вид изпълнение, който се използва в Италия.
 • М - Южна Африка.

Така разбрахте какви гнезда има в различни страни по света. След това ще се спрем по-подробно на видовете електрически щепсели тип C и F.

Технически спецификации

Както вече знаете, работното напрежение в мрежата може да бъде 220-240 или 380 волта, в Америка и Япония е обичайно да се използва напрежение 100-127 волта. Евро контакти за 220 V се използват за свързване на електрически уреди с мощност не повече от 3,5 kW. Това се дължи на факта, че захранващите гнезда могат да издържат на ток, който не надвишава 16А. При такива видове електрически аксесоари е допустимо да свържете телевизор, хладилник и други, не твърде мощни домакински уреди.

Индустриалните трифазни гнезда са проектирани за ток от 32 А и затова се използват в ежедневието за свързване на мощно оборудване.

380v връзка

 

Също така електрическите контакти са проектирани за честота на променлив ток 50 или 60 Hz.

тип инсталация

Следващото разнообразие от електрически контакти е вариант на корпуса. Има режийни продукти, които се използват, когато външно окабеляване и вдлъбнати - за окабеляване по скрит начин.

Последният изглед от своя страна може да бъде монтиран не само на стената, но дори и на пода или върху кухненския плот. Подови уреди за свързване на уреди са както следва:

Етажен вариант

Отделен тип електрически контакт е преносим. Много удобен вариант обаче той все още не е спечелил голяма популярност в Русия.

разширение

Допълнителни функции

Също така електрическите контакти могат да бъдат разделени на типове в зависимост от допълнителните функции, които притежават. Например:

 1. Водоустойчив. Евро гнезда с IP степен на защита 44 и по-горе имат капак, който предпазва съединителите от вода. Този тип изход най-често се използва в бани.Водоустойчив корпус
 2. Модел с устройство за остатъчен ток - изключва електричеството, когато се установи опасно изтичане на електрически ток.Локална RCD снимка
 3. Модел с таймер. Използвайки този тип електрически аксесоари, можете просто да зададете времето, след което захранването да се изключи. Много е удобно за свързване на нагреватели, които нямат собствен таймер за изключване.Таймер гнездо
 4. Захранване с ватметър. Оригинално решение, което ви позволява да видите колко електричество консумира свързаното устройство. Индикацията се променя в зависимост от консумираната мощност: синьото е минималната консумация на енергия, червеното е максималното.Отделен електромер за електрически уред
 5. С виличен изхвърляч. Ако често гнездо се пробива от стена, препоръчваме да изберете специален модел с ежектор, който помага внимателно да издърпате електрическата тапа от контактите.Корпус на изхвърляне на вилица
 6. Евро гнездо с подсветка. Този тип продукти са много удобни, тъй като на тъмно можете лесно да намерите къде да свържете зарядното устройство от телефона или друго устройство.Устройство с подсветка
 7. Модел с USB изход. Чудесно решение за презареждане на мобилни устройства.USB гнездо в гнездото Euro
 8. GSM и Wi-Fi контакти, За тези, които решат да въведат системата Smart Home в жилището си, препоръчваме да използват интелигентни гнезда, които могат да се управляват от смартфон.

Поставен на wifi гнездо

Можете да получите малко повече информация за видовете продукти за себе си във видеото по-долу:

Какви са ключовете и контактите?

Затова разгледахме всички видове и видове електрически контакти, които могат да се използват за битови нужди днес. Между другото, в допълнение към приставките, има телефон, телевизия (за телевизионен кабел) и други, но за тях ще говорим в отделна статия!

Съветваме ви да прочетете:

Какви са ключовете и контактите?

(7 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • максима

  Отлична статия, когнитивната истина не намери никаква информация за сензорни превключватели, къде мога да прочета за този тип превключватели?

  Отговарям
 • vladyoha

  Пишете тук във вашата статия за гнездата, които според статистиката на използването им от хората са най-безопасни и кои от тях са най-опасни напротив, давайки им цифрови номера пропорционално на техните защитни свойства! Желая ти щастие!!!

  Отговарям
 • vladyoha

  Децата са малки, понякога в къщата слагат карамфили в гнезда и т.н., предмети и те се убиват от изхвърлянето на електрически ток! Изходите с капаци, които ги предпазват от попадане на вода, ако има малки деца в къщата, не могат да ги предпазят от получаване на тази вода и предмети като железни нокти, тъй като тези деца могат да отворят тези капаци със собствените си ръце, и наливайте вода в тях и (или) натискайте същите железни гвоздеи в тях !, ТО: производителите на такива търговски обекти с капаци трябва да инсталират малка вътрешна ключалка във всеки от тези капаци, когато я затворят с малък ключ, поставен вътре в нея, който не позволява тези корици отвън yt отворете малки деца !!! Желая ти щастие!!!

  Отговарям
  • Prolge

   За това се продават специални тапи! И тук са гнездата))

   Отговарям
 • Анатолий

  За това има RCD.

  Отговарям

Добави коментар