Процедура за разглобяване на котела за почистване и ремонт

Вече ви казахме как да поправите бойлер със собствените си ръцечрез предоставяне на подробни инструкции с видео уроци. Днес бих искал да обърна повече внимание на процедурата за разглобяване и сглобяване на резервоар за вода от 10-80 литра, тъй като Има няколко опции за дизайн, които се различават една от друга. Уместността на проблема е, че ако е неправилно да премахнете нагревателя или електронните компоненти, можете да ги счупите, което, разбира се, е нежелателно. След това ще ви кажем как да разглобявате бойлер с различни видове закрепване на нагревателни елементи от такива производители като Termeks, Ariston, Burning и др.

Централна гайка на 55

Ако трябва да разглобите резервоар за вода, в който нагревателният елемент е фиксиран отдолу с голяма шестоъгълна гайка, както е на снимката по-долу, можете да направите всичко бързо.

55 фиксиране на гайка

На първо място, изключете котела от мрежата и водоснабдяването. Преди да развиете гъвкавите маркучи, не забравяйте да изключите подаването на студена вода. След като изключите, трябва да източите водата от резервоара за вода, което лесно може да се извърши съгласно тази видео инструкция:

Правилно изпускане на вода

Когато водата се източи, трябва да разглобите долния капак на тялото на бойлера, който обикновено е прикрепен към 2 винта. Под капака ще намерите тази голяма гайка и термостат, които също трябва да премахнете, като изключите подходящите клеми. Сега, когато имате свободен достъп до гайката, вземете гаечен ключ № 2 или гаечен ключ на 55, и двете могат да се видят на снимката:

55 ключ

Газов ключ №2

Развийте нагревателя за самостоятелно поправяне е необходимо обратно на часовниковата стрелка. За да е по-удобно напълно да разглобите котела за съхранение със собствените си ръце, извадете го от стената и го обърнете с главата надолу. Когато гайката е развита, внимателно извадете нагревателя, като го разклатите леко отстрани.Нагревателят е отстранен

Тъй като след източване на водата от резервоара малка част от нея може да остане вътре, се препоръчва при разглобяване да сменяте кофа под котела, така че останалото да се оттича в него, а не на пода. И още един съвет - ако изметът ще пречи на отстраняването на нагревателния елемент, използвайки твърд неметален предмет, опитайте се леко да почистите дупката и самия нагревател.

Овален фланец

Ако имате по-нов бойлер, тогава дизайнът му ще бъде различен. В този случай нагревателят може да бъде отстранен чрез развиване на затягащата плоча. Особеността на разглобяването на случая на такъв модел е, че в никакъв случай не можете да разглобявате котела, като го обърнете с главата надолу, както показва "майсторът на съветника" в това видео:

Не можете да направите това!

Сами виждате, че след разглобяването нагревателният елемент падна в резервоара, който е покрит с емайл, така че резервоарът да не ръждясва отвътре. Разбира се, когато метал удари метал, може да се повреди както нагревателят, така и вътрешното покритие на бойлера, което не може да се поправи сам.

Извличане на фото термостат

Изхождайки от това, за да разглобите бойлера за бойлер с овален фланец, е необходимо да направите всичко, без да изваждате котела. Сглобяването на продукта се извършва в обратен ред.

Болтове в кръг

Доста популярен дизайн, който се намира сред нагревателите на Termex, Ariston, Polaris и Combustion, е закрепването на фланеца на нагревателния елемент с болтове в кръг. Тези болтове могат да бъдат 4, 5 или 6, в зависимост от модела.

За да разглобите електрически бойлер от този тип, е необходимо, както в предишните случаи, да изключите захранването от мрежата и да източите водата. След това е по-добре да развиете възвратния клапан, което може да попречи. Една от честите трудности, които възникват при напълно разглобяване на нагревателя със собствените си ръце, може да бъде търсенето на винтове, които закрепват пластмасовия капак. Ако не можете да намерите мястото за монтаж, откъснете стикерите, разположени на този капак. Понякога производителите крият шапки на самонарезни винтове точно под "табелката".Дизайн на корицата

Когато разглобявате термостата и всички смущаващи проводници, можете да започнете да развивате болтовете на бойлера. Те са най-добре усукани с гнездо ключ с подходящ размер.

Демонтаж на термостата от снимката на резервоара

Как правилно да премахнете всички части за почистване или ремонт?

Между другото, Аристон в някои от своите котли за съхранение от този дизайн не използва болтове, а по-скоро гайки, които се завинтват на шиповете, както е показано на снимката по-горе.

В по-скъпите модели бойлери, когато са напълно разглобени, можете да видите куп проводници и 2 нагревателни елемента, инсталирани един до друг. Можете да разглобите такова устройство по аналогия с предишните инструкции, обаче, препоръчваме ви да снимате правилната връзка на всички проводници, преди да ги изключите, за да не се объркате и бързо да сглобите резервоара.

Модел на 2 TENA

Устройство със сух нагревател може да бъде разглобено точно по същата методика, така че не трябва да имате въпроси как да продължите.

Поява на сух TEN

Ще бъде интересно да прочетете:

Правилно изпускане на вода

Не можете да направите това!

Как правилно да премахнете всички части за почистване или ремонт?

(11 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар