Защо климатикът капе в стаята и какво да правите в този случай?

Такова полезно устройство като климатик, което дава желаната прохлада през лятото, в някои случаи може да доведе до проблеми. Случва се, че в процеса на охлаждане на въздуха водата капе или тече от него. Това не е много приятно, особено ако устройството започна да тече внезапно и няма кой да се обърне за помощ. Освен това, ако това се е случило на закрито - в апартамент или в стая, а водата тече директно от вътрешното тяло на охлаждащото устройство, и е добре, дори само на пода. Какви са причините климатикът да влезе в стаята, а не през тръбата на улицата, както трябва да бъде?

Причини за курса

 1. Ако охладителната система работи с пълна сила от дълго време - и като правило това се случва през горещото лято - резервоарът за събиране на кондензат просто прелива и когато е готово, устройството се влива в къщата, а не на улицата.
 2. През зимата топлообменната част на климатика може да бъде покрита с лед, а това от своя страна води до образуването на кондензат от работната течност. Той започва да тече. Замръзване възниква, ако външната температура се различава значително през деня и нощта.
 3. Дренажната система на климатика може да се провали, поради което кондензатът не се влива в специален резервоар, а капе или тече.
 4. Дренажният маркуч може да не е в правилното положение, в резултат на което течността просто не се издига в правилната посока и сплит системата започва да тече.
 5. Веригата се понижаваше поради факта, че тръбите, водещи течността в системата, бяха отслабени, а течността капка по капка.
 6. Излишната течност може да бъде вътре във веригата, което води до повишено налягане. Този проблем е доста сериозен, защото в крайна сметка може да се окаже, че климатикът ви не просто тече, а се счупи.

Потокът на сплит системата изглежда, както следва:

вещи

Какво да правя?

Нека помислим как да поправите неизправността със собствените си ръце:

 • В първия случай няма нищо сложно - трябва да излеете кондензата, натрупан там от резервоара, и след това да го инсталирате на място, а разделената система ще работи добре. Разбира се, това трябва да се направи след изключването му и за предпочитане след измиване. Внимавайте за конденз, за ​​да предотвратите изтичане.
 • Ако климатикът тече поради леденото покритие на топлообменника, тогава направете топлоизолация, например, използвайки стъклена вата, така че да няма такава реакция на температурни промени.
 • В случай, че дренажната помпа се счупи и тече, тя, разбира се, трябва да бъде ремонтирана или подменена, но за това трябва да се обърнете към специалисти по климатизация, които ще извършат ремонт и диагностика на правилното ниво.
 • Ако водата капе, защото маркучът не е поставен правилно, поставете го под необходимия наклон.
 • Слабото закрепване на дюзите може да се подобри чрез укрепване на крепежните елементи с гайки, а за здравината може да се третира с уплътнител. Но не щипете, докато нишката се скъса.
 • Постоянно проверявайте количеството течност, за да няма прекомерно натрупване и разделената система да не изтече.

Друга причина за повреда е запушването на дренажната тръба. Как да поправите тази неизправност със собствените си ръце е описано във видеото:

Дренажно почистване

По този начин част от причините за течовете на климатика може да се отстранят сами. Но в по-сложните случаи е по-добре, разбира се, да се обърнете към специалисти. Например такъв момент, когато самото вътрешно тяло течеше. Тук причината, най-вероятно, ще бъде присъствието вътре в дефектите - чипове, пукнатини. Разбира се, можете да опитате да ги напълните със свързващ агент, но е по-добре да поверите анализа на устройството на специалист.

Експертите съветват

Ето още няколко коментара и съвети от професионалисти, които се занимават с инсталирането, пускането в експлоатация и ремонта на хладилни уреди. По принцип те наричат ​​запушването на отводнителния резервоар най-честата причина, че климатикът тече. Ако пренебрегнете нейното сервизно почистване, в крайна сметка тя ще се задръсти. Мръсотия, оси, паяци и други насекоми влизат в тръбата. Често възниква въпросът - какво правят насекомите вътре в тръбата? Те, както всички живи същества през лятото, са привлечени от водата. Някои дори се заселват там. Находчивите собственици на климатици понякога слагат мрежа против комари в края на тръбата, но тя също се запушва с течение на времето.

Ремонт на сплит система

Тъй като диаметърът на отвора на дренажната тръба е около 1 см и се запушва, когато сплит системата работи, водата капе през вътрешното тяло в апартамента, а не през тръбата на улицата. Решението на проблема с почистването е най-добре поверено на специалисти. След изключване на климатика и след промиването му проблемът ще бъде напълно елиминиран, дренажната система се почиства.

Често независим човешки фактор е виновен за факта, че водата капе от корпуса. Така че по време на ремонта, това се случва, трябва да го пренаредите малко по-високо, по-ниско или отстрани (особено когато ремонтът докосва таваните в стаята). В този случай, ако това се направи без участието на специалисти, ъгълът на наклона на дренажа може да се промени и водата не изтича на улицата, както се очаква, а капе в стаята. Тук не можете без участието на сервизни работници, защото трябва да пробиете нова дупка и да преместите комуникацията наново. Освен това, по време на популярните понастоящем работи за затопляне на височина, промишлените катерачи, както показва опитът, могат да покрият дренажа с замазка (ако капе от съседите) и да огънат края на дренажната тръба. Тук, разбира се, за да се премахне течът, е необходимо да се повтори намесата на небрежни работници.

Евтината инсталация струва повече

Също така причината водата да тече в апартамент или в стая, а не на улицата, може да е елементарно нискокачествена, но и евтина инсталация. Тук често се открояват следните фактори:

 1. Дупката беше пробита директно в бързата ръка, а не под лек ъгъл, както се очакваше (тогава, разбира се, водата тече на улицата, а не в стаята).
 2. Дренажната тръба може да се счупи поради използването на нискокачествени материали или проста работа набързо.
 3. Лошо търкаляне, поради което фреон тече и, както беше споменато по-горе, топлообменникът замръзна. В резултат на това се разтопява вода, ледът изпада, когато климатикът се изключи.
 4. Фреоновият тръбопровод е слабо изолиран. Поради това кондензът се събира и започва да тече.

Така че евтината инсталация е по-скъпа, защото клиентът ще плати първо за нискокачествена инсталация, а след това - за премахване на последствията от нея. И в много случаи инсталацията трябва да започне отново и в резултат клиентът ще плати два, а дори и три пъти повече! Заключение - Доверие монтаж на климатик само специалисти от надеждни компании, за да избегнат горните проблеми.

Затова разгледахме основните причини, поради които климатикът тече в стаята, както и начините за отстраняване на неизправността със собствените си ръце.Надяваме се, че сега знаете защо водата започва да капе и какво да правите в този случай!

Ще бъде интересно да прочетете:

Дренажно почистване

(28 гласа)
Зареждане...

Добави коментар