Как да проведем електрическо окабеляване под опънат таван?

Инсталирането на електрическо окабеляване под опънат таван не е трудно, основното е да се вземат предвид изискванията и стандартите по отношение на пожарната безопасност и лекотата на поддръжка на електропреносната мрежа. След това ще разгледаме подробно как правилно да извършите окабеляването със собствените си ръце, като ви предоставяме стъпка по стъпка инструкции, илюстративни примери за снимки и някои полезни съвети от специалисти.

Електрически изисквания

Първото нещо, за което бих искал да говоря, е как да направя електрическото окабеляване под опънат таван безопасно. Както знаете, проводник се загрява, когато през него тече ток. Този процес описва Закон на Жул-Ленц.

Фото опъвам таван в апартаментаАко електротехниците трябва да бъдат монтирани върху горима повърхност, например дърво, трябва да вземете предвид следните точки:

 • Съгласно таблица 2.1.3 PUE (вж. Глава 2.1 от ПУО) окабеляването трябва да се полага със защитени проводници в обвивка от негорими или незапалими материали, общият VVGng-LS е подходящ за това определение. В този случай е позволено закрепването на проводниците към горима повърхност директно или в PVC гофриране.
 • В случай на кабели с горима изолация окабеляване в метални тръби.
 • При полагане в тръби те могат да бъдат съединени чрез заваръчни или резбови връзки. В последния случай запечатайте фугите с уплътнения, направени от негорими материали.

Ако решите да положите електрически проводници на бетонния таван, тогава също така полагайте кабела VVGNG-LS. В този случай е възможно да го поставите директно чрез фиксиране на кабела към тавана върху скоби за дюбели или други крепежни елементи или в гофрирани тръби.

Друго изискване, което тревожи много домашни майстори и електротехници, е как да се справите с разклонителните кутии. Всъщност според PUE 2.1.23. трябва да се осигури достъп до връзките и разклонителните проводници. В случай на окачени тавани разпределителната кутия, монтирана на тавана, няма да бъде достъпна за поддръжка. В този случай можете да се ръководите от SP 76.13330.2012, който казва, че можете да направите кабелни връзки недостъпни, ако сърцевините са свързани чрез заваряване или ръкави.

Характеристики на електрическото окабеляване

И така, сега ще поговорим за това как да направите електрическо окабеляване под опънат таван със собствените си ръце. Инструкциите стъпка по стъпка ще покажат инсталирането на бетонни подове, които могат да се намерят както в апартаменти, така и в частни къщи.

Етапи на електрическа работа:

 1. Начертайте схемата на свързване на таванното окабеляване от разпределителния панел. Моля, обърнете внимание, че жицата трябва да протича строго успоредно и перпендикулярно на кръстовището на стената и тавана. Разклонителните кутии трябва да бъдат поставени така, че винаги да могат да се отварят за ремонт и поддръжка. Не бъдете небрежни при изготвянето на схема за окабеляване, защотобез него можете да получите объркване и окабеляването е не само неудобно, но и опасно. Можете да видите сравнение на добрите и лошите опции за окабеляване на снимката по-долу.Неправилно окабеляванеФото правилно прокарване на кабела
 2. Прехвърлете чертежа на повърхността с помощта на сградно ниво (обикновено лазерно) или отвес.
 3. С помощта на перфоратор направете дупки за скобите или щипките за дюбели (в зависимост от това за какво ще използвате скрепителни елементи за електрически кабели). Разстоянието между крепежните елементи трябва да бъде такова, че жицата да не провисва след монтажа. По правило те изминават разстояние от 50 до 90 cm.
 4. Инсталирайте разклонителни кутии и клипове според схемата и фиксирайте окабеляването под окачения таван. Правят това в такава последователност - в началото кабелът се изтегля в гофрирането, за това има сонда в него (иначе се нарича "дърпане" - това е тънка жица). След това гофрираната тръба се закрепва в клипове и се свързва с разклонителни кутии. Освобождаването на проводника от всеки край на гофрирането трябва да бъде най-малко 15 см за свързване на сърцевините, както е показано на снимката.Проводници на разклонителна кутия
 5. Свържете проводниците според схемата и извършете визуална проверка на инсталацията. Тогава можете пръстенно окабеляване и проверете за късо съединение между фаза и нула. Можете да направите това с мултицет, омметър или обикновен циферблат.
  Завършено окабеляване

Това е цялата технология на електрическата работа. Както можете да видите, не е трудно да проведете електрическо окабеляване под окачения таван със собствените си ръце, основното е да бъдете внимателни и да вземете предвид предоставените препоръки. Съветваме ви незабавно да гледате видео пример, който показва завършен изглед на свързването на жицата по тавана.

Видео преглед на завършената електрическа мрежа

Алтернативни опции за припокриване

Нека да разгледаме характеристиките на полагане на окабеляване под опънат таван в дървена къща:

 • Прокарайте кабелите с префикса –ng-LS в гофрирани PVC тръби (сив).
 • Когато полагате кабели с различен тип обвивка (от горими материали), ги полагайте в или без метални тръби. Но в този случай е необходима подложка от огнеупорен материал, която ще изпъкне разстояние от 10 мм във всяка посока (PUE 2.1.37). Самият кабел трябва да бъде положен на разстояние 10 мм от запалимата повърхност или в метална тръба.
 • Провеждането на кабел под опънат таван без гофриране обикновено не се препоръчва поради причини, че винаги има опасност от наводняване от съседи отгоре. За да защитим отново окабеляването от влага, препоръчваме да го поставите в гофрирането, особено в банята.
 • Когато инсталирате, имайте предвид това метален маркуч не замества метална тръба - тя няма способността за локализация, инсталирането, както на снимката по-долу, е възможно само с използването на кабели с обвивка от негорими или негорими материали.

Окабеляване на дървени подове

Прочетете и изискванията за полагане на окабеляването на тавана на черновата в статията за окабеляване под гипсокартон - https://our.electricianexp.com/kak-provesti-elektroprovodku-pod-gipsokartonom.html, В него всички въпроси се разглеждат по-задълбочено, а изискванията са сходни.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да провеждате окабеляване под опънат таван. Надяваме се, че сега знаете как трябва да протече електрическата работа и какво да направите, за да направите домашната си електрическа мрежа безопасна!

Подобни материали:

(13 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Валери

  Чудя се как да направя достъп до разклонителни кутии под опънат таван?

  отговор
  • Сергей

   Валери, според новите стандарти (SP 76.13330.2012), връзките, направени чрез заваряване или кримпване, могат да се правят без поддръжка за контрол, измерване и поддръжка.

   отговор
 • Данил

  Здравейте, може ли техник по електроника да работи по окабеляване на електричество в домовете?

  отговор
 • Георги

  Авторът на статията трябва да се запознае със закона на Джоул-Ленц, от който става ясно, че количеството топлина, генерирано от проводника (както в нормален режим, така и в авариен режим, късо съединение, например), зависи от тока, а не от нивото на напрежението. 12-волтовите осветителни мрежи не са панацея за пожар, а безопасност за човек, когато се докосва до части на живо. Колкото и да е странно, 220/12 волтови трансформатори, колкото и да е странно, пропорционално (със същото съотношение на трансформация) увеличават стойността на тока от ниската страна. Така че, когато късо съединение върху патрон, например ток на късо съединение той ще бъде ограничен само от мощността на понижаващия трансформатор (захранване) и той ще „затопли“, разтопи се, изолацията на касетата и кабела, докато машината се разпадне от страната на 220V или докато самото захранване не се откаже. Между другото, захранването, ако няма токова защита от страна на 12V, също е източник на пожар в апартамента.

  отговор

Добавете коментар