Как да затворите лентите за окабеляване - инструкции стъпка по стъпка

Стробовете са неразделна част от инсталирането на скрито окабеляване. Това са специални канали, направени в стената или на тавана, в които се вписват кабелните продукти. След полагане на кабела, тези канали трябва да бъдат запечатани с негорима и втвърдяваща смес, за последващо боядисване или залепване на тапети. Как да затворите стробите и как да го направите правилно, така че по време на работа да не повредите проводниците, тази статия ще бъде обсъдена.

Инструменти и строителни материали

Преди да завършите приставката за окабеляване, е необходимо да определите и разполагате със следните инструменти във вашия арсенал, както и строителни материали:

 1. Чифт шпатули, едната около 10-15 см, а другата по-широка, около 120 см. За кого е по-удобно, можете да използвате мистрия.
 2. Грунд дълбоко проникване. Използва се за предотвратяване на напукване на мазилката и нейното изоставане от повърхността, тъй като в строб може да има много бетон или тухлен прах. Прахът ще предотврати надеждното прилепване на мазилката.
 3. четка Почти всеки ще направи, в зависимост от ширината на канала.
 4. Строителна мазилка или в крайни случаи алебастър за фиксиране на жицата.
 5. Гипсова мазилка "Rotband". Ако помещенията имат характерна висока влажност, се препоръчва използването на циментова замазка.
 6. Капацитет за смесване на разтвори.

Подготовка за вграждане

Какво решение за затваряне на строб

Няма единно решение, използвано от занаятчиите за уплътняване на камерите, в които се намира окабеляването. Ето списък на строителни смеси, които предпочитат:

 • Гипсова мазилка. Използва се във влажни помещения, за да се затворят много дълбоки и средни канали. Времето за пълно изсушаване е около ден.
 • Сред готовите смеси широко се използват Rotband, Founder и Volma. За сравнение обаче първият от тях на по-ниска цена има отлично качество.
 • Лепилна мазилка тип Perlfiks.
 • Ако стената е подготвена за облицовка на плочки, тогава можете да я затворите със същото лепило за плочки или циментов разтвор.
 • Мазилка на циментово-пясъчна основа.

Основното е, че окабеляването трябва да бъде с пълна изолация и без изолирани обрати. Не се препоръчва запечатването на строб с уплътнител и полиуретанова пяна. Той покрива пукнатините и дупките в стените и когато кабелът се нагрява, пяната може да се запали или да се стопи, а уплътнителят служи само за уплътняване на елементите.

Подготвителна работа

Тези видове работи включват предварително изключване на захранването и проверка на отсъствието на напрежение. След това трябва да премахнете колкото е възможно повече прах от каналите за електротехника и да ги обработите с грунд. За целта използвайте четката и преминете през нея през всички, дори и най-недостъпните места. Тези работи трябва да се извършват с очила, така че химическата смес и прах да не попаднат в очите.Стъблата трябва да бъдат грундирани внимателно и обилно, докато тази процедура може да се извърши както преди, така и след полагането на кабела.

Алтернативен грунд:

Грунд стена

Основен процес

След извършване на подготвителна работа е необходимо да проверите дали кабелът не стърчи над повърхността, тоест е вдлъбнат по цялата му дължина. На места, където не е вдлъбнато достатъчно, ще трябва да използвате шлифовъчната машина или перфоратора, за да направите жлеба по-дълбок. Тестването е най-добре с шпатула по стена.

Прекъсването на щепсела за електрическо окабеляване се извършва съгласно следната технология:

 1. Разредете алабастър или строителен гипс, както е посочено на опаковката. Не забравяйте, че тази фиксираща смес се втвърдява много бързо, затова е по-добре да се размножава на малки порции и бързо да нанесете фиксиране на място с малка шпатула. По този начин закопчалките трябва да се извършват по стени и на пода, на разстояние около 1 метър и се препоръчва да се прилагат на всеки 50, а дори и 30 см върху потока.Монтаж на кабел от Alabaster
 2. След като гипсът е захванал и вече надеждно държи проводниците, основната мазилка се смесва. Всеки от видовете си има собствени граници на дебелина на слоя. При затваряне на каналите с Rotband тази дебелина не трябва да е повече от 50 mm. Ако трябва да нанесете по-дебел слой, тогава трябва да направите това на няколко етапа.
 3. Дебелата мазилка от мазилка се нанася веднага с малка шпатула, перпендикулярна на кабела и стробът, в който е вградена, и след това изравнена с широка, докато нивото на цялата повърхност съвпада с вградения жлеб. Всички излишни ненужни се премахват.Перпендикулярно преминаване с капачка
 4. Ако след това стената е боядисана, тогава се използва един от материалите: армираща лента, сърп, строителна превръзка, ленти от фибростъкло. Прилага се, когато все още няма абсолютно равна повърхност, тъй като върху нея ще бъде нанесен друг слой мазилка.
 5. След като фиксираната и изравнена повърхност, където е жлебът с кабела, е напълно суха, процесът на грундиране се повтаря. Понякога може да се случи, че лепенката дава малко свиване, добре е - това е нормално, трябва да нанесете допълнителен слой замазка. Ако изпъкналите места се появиха напротив, трябва да избършете такива места с голяма шкурка или специална ренде.
 6. Последният етап е завършването на шпакловката за изравняване на стените. Ако керамичната плочка се полага след прекратяване, тогава тези довършителни работи не са задължителни.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как да затворите стробите в стената с електрическо окабеляване:

Сега знаете как да запечатате стробите със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставеният съвет беше полезен за вас и ви помогна да направите цялата работа сами!

Ще бъде полезно да прочетете:

(12 гласа)
Зареждане...

Добави коментар