Изчисляване на теглото на кабела онлайн

Електриците често инсталират нови електрически линии и носещи конструкции, както и транспортират големи обеми кабелни изделия. И трябва да работите с различни марки проводници. Те могат да включват едно проводящо ядро ​​без изолация или с него, или може би дузина проводници, покрити с щит или броня, и площта им на напречно сечение може да бъде от части от квадрат. мм до стотици. Ето защо в много случаи трябва да знаете как да изчислите теглото на кабел или жица. Това е особено важно, когато линиите са дълги и вертикални.

Има два варианта за изчисляване на теглото:

  1. Направете го ръчно. За целта използвайте таблиците, където теглото на определена марка кабелни изделия е посочено в килограми на метър или на километър. Този метод е неудобен, ако искате бързо да получите резултата.
  2. Изчислете теглото на кабела по секция и дължина онлайн чрез специален калкулатор.

За да направите това, първо определяте марката на проводника - той може да бъде посочен на външния капак или да разпознаете по неговата структура:

  • Основен материал (алуминий или мед).
  • Вид изолация (винил, гума, фторопласт и др.)
  • Брой ядра и тяхното напречно сечение.

Изчисляването в крайна сметка се извършва според метър и напречно сечение на вените, според референтните данни се определя масата на определен сегмент от линията.

По-долу е даден онлайн калкулатор, който ви позволява да изчислите теглото на кабела:

Марка кабели
Дължина на кабела (m)
Тип барабан
Общо тегло 0,00

Ако задачата е да се определи теглото на жицата с барабана, посочете този елемент във входните данни на онлайн калкулатора. В същото време върху барабана се поставя определено количество тел, в зависимост от неговия размер. Не можете да кажете точно колко, това също зависи от площта на напречното сечение и броя на ядрата.

Калкулаторът има данни за много опции и напречни сечения на силови кабели или проводници. За изчисления е необходимо да изберете подходящата опция, да въведете дължината на продукта и да посочите дали да вземете предвид наличието на барабан. Можете да проверите получения резултат онлайн, ръчно. По-долу е формулата за това:

Формула за изчисляване на теглото на кабела

Както можете да видите, това не е удобно и ще ви отнеме много време. По този начин е възможно да се определи приблизителният остатък на кабела от текущата маса, но има и други, по-надеждни методи за това.

(1 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Pavel742

    И добавете, ако не и трудни данни на SIP проводника

    Отговарям

Добави коментар