Калкулатор за етикетиране на резистор SMD

В съвременната електроника в повечето случаи се използват повърхностни елементи за монтаж. Сред тях са SMD резистори, те са необходими за намаляване на показателите за тегло и размер чрез увеличаване на броя на монтираните компоненти на 1 квадратен сантиметър от печатна платка. Трудността е не само инсталирането на малки компоненти, но и изчисляването на тяхната номинална стойност. Можете да разпознаете характеристиките на даден елемент, ако дешифрирате написаното върху него. По принцип за компоненти на повърхностно монтиране се използва кодиране на код, то може да бъде цифрово или азбучно.

Най-често срещаните SMD резистори, които използват цифрова нотация, те могат лесно да бъдат изчислени с помощта на онлайн калкулатор. Освен това, знаейки за съпротивлението, ще разберете какво трябва да бъде етикетирането на SMD резистори. И също така ако имате под ръка елемент с неизвестен размер, можете да дешифрирате стойността на неговото съпротивление.

Калкулатор за етикетиране на SMD резистор е предоставен по-долу:

Resistance:Мерна единица:Разграничете обозначението на 3 или 4 цифри. За да знаете съпротивата, трябва да разберете значението на тези числа. В първия случай първите 2 цифри са числа, а третият е числото нули. Тоест маркировката 221 се дешифрира като 22 и 0, общо 220 ома. Такива резистори имат грешка от 2 до 10%.

Изчисляването на съпротивлението във втория случай е подобно, тук първите три цифри са числа, а последната е числото нули или степента, до която трябва да се повиши коефициентът „10“. Да предположим, че изчисляваме номиналната стойност на елемент с характеристика 4701:

470 * 10 ^ 1 = 4700 Ohm = 4,7 kOhm с допуск 1%

Ако компонентът има дробна стойност, тогава буквата R играе ролята на точка в шифъра, тогава изчислението има формата:

2R3 = 2.3 ома

Последният тип маркиране е EIA-96, за съжаление нашият онлайн калкулатор не го поддържа. Отнася се до буквено-цифрово обозначение. Но можете лесно да изчислите стойността от таблицата:

Маркиране на EIA-96

Тук първите две цифри - съдържат информация за числовата част на номиналната стойност, а последната буква е умножителят.

За да определите точно и бързо съпротивлението на SMD резистора, използвайте възможностите на нашия онлайн калкулатор. Също така е полезно за бързо избиране на желаното съпротивление от куп неизвестни елементи.

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар