Калкулатор за конвертиране на ватове в ампери

Прехвърлянето на ватове в ампери е необходимо при избора на захранващи устройства, прекъсвачи и оборудване за превключване. Факт е, че често производителите на електрически уреди посочват или само мощност, или само ток. Следователно, можете да направите превод, ако използвате формулите и таблиците, които предоставихме в отделна статия:https://our.electricianexp.com/kak-perevesti-ampery-v-kilovatty-i-obratno.html, Алтернатива е да използвате онлайн калкулатор, който ще ви помогне бързо да преобразувате мощността в ампераж, знаейки напрежението.

напрежение (V):
Консумирана мощност (W):
Силата на тока: А

Накратко ще поговорим и за самопревода. За постоянен ток този израз е валиден:

P = U * I

Според тази формула, знаейки напрежението и тока, ще ги преобразувате във мощност във ватове. При променлив ток ситуацията е по-сложна, има пълна (VA), активна (W) и реактивна (VAR) мощност.

Тогава формулите за пълното:

Пълно изчисление на мощността

Активен:

P = U * I * cosF

реактивен:

Q = U * I * sinF

Където Ф е фазовият ъгъл на напрежение и ток, в зависимост от съотношението на резистивни, капацитивни и индуктивни компоненти на товара.

За да преобразувате ватове в ампери, трябва да изчислите желаната стойност от съотношенията. Ето няколко примера, които можете да избегнете използването на онлайн калкулатора.

Да кажем, че има LED лента, която се захранва от напрежение 12 волта, а пакетът е с мощност 14,4 W / m. А в захранващите устройства за ленти най-често се посочва ампер, а не мощност, трябва да захранваме 3 метра лента, след това:

P = 14,4 * 3 = 43,2 W

I = P / U = 43,2 / 12 = 3,6 A

PSU трябва да издържа поне 3.6 A. Повече информация за как да изберем захранване за LED лента, можете да разберете от нашата статия.

Друга ситуация - трябва да изберете предпазител за допълнителни халогенни фарове за автобус с вградена захранваща мрежа от 24 волта, с обща мощност 100 вата. След това преведете Watts в ампери:

I = 100/24 ​​= 4,1 A

Популярен въпрос: възможно ли е да свържете 5 kW 220V топлинен пистолет чрез удължителен кабел с 16A гнездо и 1,5 квадратен кабел. мм:

I = 5000/220 = 22A

Отговор: нито кабелът, нито гнездото могат да издържат на такова натоварване.

По този начин можете да определите дали захранването, кабелът или гнездото са подходящи за определено натоварване, в противен случай не можете да избегнете проблеми и срив на оборудването. Нашият онлайн калкулатор за преобразуване на ватове в ампери може да преобразува тези стойности, ако посочите каква мощност консумира и какво напрежение работи устройството ви. Това е необходимо и при поправка на електроника, при която предпазителите в веригата на захранване често се провалят.

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар