Калкулатор за цветен резистор

За да разграничите електронните компоненти - съпротивления, кондензатори и т.н. - е необходимо маркиране. С негова помощ се посочват наименованията на елементите. Резисторите са етикетирани по два основни начина: азбучен или цифров, както и цвят. Говорихме за това по-подробно в статията:https://our.electricianexp.com/kak-markiruyutsya-rezistory.html.

Ако в повечето случаи с букви може да се работи без помощни материали, тогава цветното кодиране е доста трудно. Това е набор от ленти или пръстени (действително нанесени по цялата обиколка на тялото на елемента) в различни цветове. Всеки от тях носи определена информация, например числа, умножител, толерантност. Те се различават по цвят и всеки от тях носи определена цифрова информация.

Разграничете в зависимост от номиналната и толерантността от точността на опциите за цветно маркиране, състоящи се от различен брой етикети, разгледайте ги по-подробно. Можете да разберете как цветната маркировка на резисторите се декриптира, като използвате нашия онлайн калкулатор:

±

Освен това за декриптиране може да се използва таблица:

Цветно маркиране на резистори

Маркирането на 3 ленти показва, че резисторът има клас на точност 20%, тогава първата и втората ленти са числа, а третата е фактор.

Внимание! Сребърните и златните цветове не могат да действат като числа, обикновено само в ролята на толерантност и умножител. Това ще помогне да се намери лявата и дясната страна на резистора, за да се определи правилно стойността. Не всички резистори първият пръстен е изместен на една страна. Използването на онлайн калкулатор ще ви помогне да автоматизирате и ускорите процеса на определяне на стойността на резистор по цвят, просто трябва да изберете подходящия за захранване за конкретна задача.

Според таблицата числата и факторите се определят от цвета.

  • 4-посочената маркировка се използва за обозначаване на резистори с клас на толеранс 5-10%, криптирана е в 4 ленти, като първите три са подобни на предишните.
  • 5 ленти съдържат повече информация за номиналната стойност, тук първите 3 са числа, 4 е коефициентът, а 5 е толерансът.
  • K цветно кодирани 6-лентови резистори добавен е и температурен коефициент, който характеризира степента на промяна в устойчивостта срещу промяна на температурата.

Заслужава да се отбележи, че нашият калкулатор ви позволява да определите онлайн маркирането на най-често срещаните видове резистори в 4 и 5 диапазони. Можете лесно да определите трипосочно от таблицата по-горе, а 6-посочните опции са много редки.

За да определите номиналната стойност, трябва да преминете през три стъпки:

  1. Погледнете резистора и намерете къде започва маркирането.
  2. Въведете данни в онлайн калкулатора и посочете класа на точност.
  3. Ако се съмнявате, можете да въведете отново данните, но в обратен ред, може би сте погледнали компонента от грешната страна.
Зареждането ...

Добавете коментар