Каква трябва да бъде окабеляването в новия апартамент?

Здравейте, скъпи читатели на уебсайта на my.electricianexp! Днес бихме искали да ви разкажем за как да проведете окабеляване на апартамент със собствените си ръцеако сте станали щастлив собственик на нова сграда. Инструкциите за инсталиране ще бъдат представени под формата на полезни съвети за избор на компоненти и тяхната независима инсталация.

Откъде да започна

На първо място, трябва да съставите схема на свързване от входа до крайните точки - контакти, лампи и превключватели на светлината във всяка стая. Примери за схеми за едностайни, двустайни и тристайни апартаменти, които вече сме предоставили на сайта. Намирането им не е трудно.

Апартамент-нова снимка

Освен това, според подготвения проект, трябва да изчислите и да изберете подходящите елементи на схемата. Когато инсталирате окабеляване в нова сграда, препоръчваме да изберете такива компоненти като:

  1. Трижилен кабел, VVGNG-LS или NYM, напречно сечение 3 * 2,5 мм2 за гнезда, 3 * 1,5 мм2 за линията за осветление За да свържете електрическа печка в кухнята, изчислете напречното сечение поотделно за мощност, но имайте предвид, че според SP 256.1325800.2016 стр. 10.2, за готварска печка, напречното сечение трябва да бъде най-малко 3 * 6 мм2.
  2. Изходи в банята със степен на защита IP не по-малка от 44.
  3. Светови ключове.
  4. Прекъсвачът е отделен към линията за осветление, с рейтинг 10А и към гнезда - 16А. Ако имате трипроводна мрежа (със заземяване), трябва да инсталирате RCD от 30 mA за групови мрежови мрежи и за изводи в банята (съгласно SP 256.1325800.2016, стр. 10.2 и PUE Раздел 7.1.82)
  5. Разклонителните кутии трябва да има във всяка стая. Свързване на проводници в кутии - WAGO терминали, PPE капачки, ръкави или други методи, различни от усуквания (виж точка 2.1.21 от PUE, Глава 2.1).
  6. На входа е необходимо да се инсталира автоматична машина, която може да изключи цялото електричество в апартамента по време на ремонтни работи.
  7. Възможно е провеждането на окабеляване както открито, така и скрито (в строфа или зад гипскартон). В същото време имайте предвид, че е забранено канавите да се изкопават в сглобяеми къщи в съответствие с Постановление на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За реда за преобразуване на помещения в жилищни сгради в град Москва“. Както и решение на правителството № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от приложение № 1). Прочетете повече за чипирането на стени в статията: https://our.electricianexp.com/kak-pravilno-sdelat-shtroby-pod-provodku-instrukciya-v-kartinkax.html.

Това са основните елементи, които трябва да придобиете преди инсталирането. Обръщаме вашето внимание на факта, че не можете да следвате нашите препоръки, например да провеждате електрическо окабеляване в нова сграда по открит начин или да изберете машина с различна номинална стойност. Съветите, предоставени по-горе, са общи, а не конкретни.

Електрическа работа

Можете сами да направите окабеляване в нова сграда или да се обадите на специалист. Всичко зависи от вашите лични умения и желания. Ако се интересувате сами да провеждате електричество до нов апартамент, препоръчваме ви да разгледате инструкциите стъпка по стъпка, които споменахме в началото на статията.В противен случай можете да наемете майстор, който ще направи всичко правилно, бързо и с гаранция!

И накрая, препоръчваме ви да гледате видеоклипа, който ясно показва всички етапи на окабеляване в нов апартамент:

Как да направите окабеляване в нова сграда?

Преглед на готовото окабеляване

Как да направите окабеляване в нова сграда?

Преглед на готовото окабеляване

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар