Най-големите открития на Никола Тесла, които трябва да знаем

Никола Тесла - „човекът, направил 20 век“. Така съвременниците говорят за него. Това е учен от сръбски произход, който прекарва по-голямата част от дейността си в САЩ. Години живот - 1856-1943. Той измисли няколко варианта за двигателя и алтернатора и целият му научен живот беше насочен към насърчаване на идеите за използване на променлив ток, безжичен и безплатен трансфер на енергия. Също така ученият активно изучава идеите за свободна енергия, които сега се опитват да реализират различни лъжливи учени и шарлатани с цел печалба. В тази статия ще разгледаме най-големите изобретения на Никола Тесла и кои от тях се използват в съвременния свят.

Променлив ток

В края на 19 и началото на 20 век е имало период в историята на електротехниката, който често се нарича "Текуща война". Значението му беше борбата между привържениците на мрежите DC и AC или борбата между Томас Едисон и Никола Тесла. В хода на борбата върху Тесла и неговите сътрудници възникна финансов и морален натиск като черен PR и клевета.

Променлив и постоянен ток

Патент № 447921 - алтернатор, който датира от 10 март 1891г. Съответно Никола Тесла популяризира идеята за използване на променлив ток за захранване - това беше икономически по-изгодно, тъй като чрез преобразуване на стойности на напрежението с помощта на трансформатори беше възможно да се намали натоварването на дълги линии, например между градовете. Това позволи използването на проводници с по-малко напречно сечение, което значително намали разходите за развитие на инфраструктурата. Накратко, променливото напрежение триумфира във войната, но в САЩ последният потребител на константата беше изключен още през 2007 г. Между другото, първата голяма електроцентрала е построена в Ниагарския водопад през 1894 г., където са инсталирани 10 трифазни генератора с обща мощност 75 MW. Това беше дечицата на тандема Tesla Westinghouse. Има и паметник на големия учен.

Паметник на Тесла

Тесла бобина

Първото нещо, което идва на ум, когато фамилията на този изобретател звучи, е намотката на Тесла. Активно се използва в любителската електронни домашни и демонстрации на различни изложби. Външно това е стълб с удължение в края, от който се извличат електрически разряди или мълнии.

Тесла бобина

Никола Тесла използва това устройство, за да генерира високочестотен ток и да го предава на разстояния. Всъщност устройството й прилича на трансформатор, където има две намотки и високочестотен генератор.

Диаграма на серпентината на Tesla

Кулата на Уондърклиф

Този дизайн е сглобен за безжични данни и електричество. Идеята обаче не беше реализирана и инвеститорите спряха финансирането, когато стана известно, че създателят е инвестирал в изобретението на идеята за безплатна електрификация.Структурата представляваше 47-метрова дървена кула с медно полукълбо отгоре. Парите престанаха да се разпределят още на последните етапи на строителството, поради което изключителен инженер остана на ръба на фалита и спря строителството.

Кулата на Уондърклиф

Според една версия кулата е създадена, за да стане част от световната система за безжично предаване на данни. Независимо от това, проектът не може да бъде изпълнен изцяло и приложен на практика. Поради това откритие, ученият понякога се нарича предиктор или баща на безжичните мрежи.

Интересно! Привържениците на теорията на конспирацията и любителите на забавните истории свързват падането на метеорита Тунгуска с експериментите на Тесла или върху кулата на Уондърклиф, или с експерименти със смъртния лъч.

Радио и дистанционно управление

Исторически откритието на радиото принадлежи на италианеца Гуглиелмо Маркони (патент за изобретението - 1905 г. и първата връзка между континентите - 1901 г.) и на руския инженер Попов. Въпреки това през 1897 г. Никола Тесла патентова първото радио и предавател. Италианският инженер взе за основа своето развитие и през 1904 г. Тесла е лишен от правото на изобретение.

Маркони приемник

Биографите приписват това на конфронтацията на изобретателя с Томас Едисън и Андрю Карнеги, които не разпознават откритията и идеите му, опитвайки се по всякакъв възможен начин да дискредитират изобретенията. Интересно е, че първият престъпник, изпълнен с електричество, е бил изпълнен с променлив ток, така че конкуренти-директори на постоянен ток Едисън и Карнеги „хвърлят камък в градината“ на променливите настоящи защитници Тесла, Уестингхаус и други. До 1943 г. Върховният съд на САЩ призна приноса на гений за развитието на радиото.

Въпреки това на електрическото изложение в Медисън Скуеър Гардън през 1898 г. Никола Тесла въвежда дистанционно управлявана подводница.

AC двигател

Откритията и изобретенията на Никола Тесла включват първия променлив индукционен двигател. За разлика от асинхронните машини, използвани в наше време, той работеше от две фази, а не от три. Патентът е с дата 1888г. По-късно правата за неговото производство са закупени от един от спонсорите на учения - Джордж Уестингхаус.

Tesla Engine

Инженерът планираше да използва изобретения двигател като алтернатива на ICE, но тогава малко хора взеха сериозно въпросите за подмяната на горивните двигатели с електрически. Независимо от това, има опити за разработване на автомобил въз основа на него. Съвременният електромобил Tesla няма нищо общо с големия изобретател.

Електрически автомобил Pierce-Arrow

Това се вижда най-добре като препратка към историята. Никола Тесла изобретил електрическата кола през 1931г. Основата е взета от Пиърс Арроу през 1931г. Учен пътува из Ню Йорк за около седмица, но основната загадка беше въпросът откъде двигателят черпи енергия - нямаше проводници или видими големи батерии. Имаше само малка черна кутия и авторът на изобретението се позова на факта, че колата взема енергия от етера.

Той притежава и редица други открития, изобретения и патенти за електродвигатели с различен дизайн, включително котвата на електрическите машини.

Интересно! Изследователите твърдят, че в записите на великия учен нищо не се казва за двигателя, който работи на етера.

Рентгенови лъчи

Според официалната версия Вилхелм Рентген открива радиация през 1895 г., която по-късно получава името му. Но още през 1887 г. Никола Тесла провежда експерименти с вакуумни тръби, след което ученият фиксира специални лъчи, които могат да светят през предмети. Включително имаше експерименти, свързани с фотографиране на кости, на фигурата по-долу виждате пример с негови снимки.

Рентгенов

Безплатна енергия и лъчите на космоса

Никола Тесла предположи, че около нас плува маса от частици, енергията на които може да бъде уловена и използвана за полезни цели. По този начин получи неограничена енергия. Част от тези проекти бяха кулата Wondercliff, бобина Tesla и други устройства, свързани най-вече с използването на индуктори.

Видеото обсъжда този въпрос по-подробно:

Нашите съвременници се опитват да извличат енергия от етера, те имат тематични форуми и клубове. Въпреки това в Африка все още има проблеми с водата и тарифите за комунални услуги само се повишават. Очевидно всички съвременни разработки са безполезни и често се основават на простото улавяне на радиовълни и превръщането им в електричество.

заключение

В научния свят, в нашия случай във физиката, честта се отдава на учените и инженерите, като назовават явление или количество с неговото име. Това се случи с Никола Тесла, въпреки всичките му изобретения, приносът му към науката и блестящ ум беше кръстен на него само като единица за измерване на индукция на магнитно поле - Тесла (Т). Въпреки това, горното не е пълен списък на откритията на големия учен, това трябва да включва различни речи и демонстрации, където Никола Тесла запалва лампи, преминавайки ток през себе си или експерименти със „студен огън“, който е предназначен да замени процедурите за вода и баня.

Такива демонстрации в наши дни пораждат спекулации и преценки за неговия принос и открития в електричеството, което не може да бъде доказано. Съвременните му фенове уверено твърдят незаслужено забравяне и фалит на автора безжично предаване на електричество, Те свързват това с натиска на спецслужбите, управляващите кланове от онова време и други. Поради липсата на финансиране за изобретателя в онези години, повечето от откритията останаха изгубени, а част от това, което изобретил Тесла, беше считано от феновете му за класифицирано.

Така разгледахме всички най-велики открития и изобретения на Никола Тесла. И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира най-важните творения на изобретателя:

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар