Схема на свързване на тестовата кутия с токови трансформатори

Когато свързвате трифазни консуматори, измервателни устройства за измерване на консумираната електрическа енергия могат да се използват както директно, така и с токови и напрежени трансформатори. Това се отнася както за измервателите на активната, така и за реактивната енергия. След това ще ви кажем как да свържете тестова кутия с токови трансформатори към електромера.

Какво е важно да знаем

Изискванията за устройства и вериги за превключване са посочени в GOST. Производителите не могат да се отклонят от тези изисквания, тъй като измервателните уреди трябва да бъдат съответно сертифицирани и да преминат проверка на състоянието. Така например, съгласно клаузи 4.1 и 4.2 от GOST 31818.11-2012 (IEC 62052-11: 2003), стандартните и допустимите стойности на напрежение и ток се определят за измерватели на директни и трансформаторни връзки. Най-често използваните в мрежи от 0,23 и 0,4 kV са електромери с директно свързване и електромери, свързани с трансформатори с токови трансформатори. Трансформаторите на напрежение обикновено се използват в електрически инсталации с по-високо ниво на напрежение.

Броячите за директно включване съгласно посочения GOST имат стандартни стойности на токове на базови и номинални токове 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50 A, а допустимите стойности на токове са 25, 80, 100 A.

За токомерните трансформатори стандартните стойности на тока се задават на 1, 3, 5 А. Допустимите стойности на тока за такива измервателни уреди са 0,2; 0.3; 0.6; 1.0; 1.5; 2.0; 2.5; 5.0; 10,0 А.

Какво означава стандартната и допустимата стойност на тока? Стандартната стойност на базовия ток се използва за измервателни уреди с директна връзка - първоначалната е да се определят изискванията за този тип измервателни уреди.

Стандартната стойност на номиналния ток се използва за измервателни уреди, работещи през трансформатор, а номиналният ток на електромера трябва да е равен на номиналния ток на вторичната намотка на токовия трансформатор. Това изискване е дадено в точка 1.5.19 от ПУП (Глава 1.5).

Допустимите токове съдържат по-широк спектър от данни. приизбор на токови трансформатори и броячите обръщат внимание на тези нюанси.

Електромерите могат да бъдат включени с помощта на тестова кутия. В PUE стр. 1.5.23 се препоръчва измервателните вериги да бъдат изградени за независимо сглобяване на скоби или секции в обща серия от скоби. Ако това не е възможно, тогава за измервателни вериги се използват тестови полета. По време на монтажа е необходимо да се осигури късо съединение на вторичните намотки на токови трансформатори, когато те са проверени или заменени. Токовите вериги на измервателните уреди и веригите на напрежение във всяка фаза трябва да бъдат изключени, без да изключвате проводниците и кабелите.

В случай на неизправност, в съответствие със същата клауза на PUE, тестовите кутии, възлите на скобите трябва да могат да бъдат запечатани.

Дизайнът на KIC трябва да включва възможността за свързване на референтен метър.

Клемна клетка

Инсталационна схема

Фигурата по-долу показва електрическата верига за свързване на измервателния уред през тестовата клемна кутия:

IKK инсталационна схема

Както можете да видите от диаграмата, проводник, свързан към трифазен източник на електроенергия чрез токови трансформатори, стига до клемите в блока, обозначен с A, B, C. Неутралният проводник е свързан към отделен терминал. Освен това, от тези терминали, използващи измервателно устройство, свързано с проводници, в съответствие със следните условия:

 • трансформаторите са свързани в съответствие със звездната верига и общият им изход е заземен;
 • от преобразуватели на ток към разклонителната кутия се полагат проводници със сечение най-малко 1,5 mm²;
 • три проводника с напречно сечение 2,5 mm² са свързани от измервателното устройство за електричество;
 • за удобство, всичко проводниците са маркирани - са посочени три фази и началото на текущите намотки и общ извод.

Тъй като веригата не предполага директен контакт между клемите на токовите трансформатори и изводите на електромера, е необходимо да се следи последователността на включване.

Броячните терминали са свързани в следния ред:

 • Проводник от текущата намотка на първия фазов трансформатор е свързан към 1 терминал
 • към втория извод на електромера е свързан проводник - напрежение на първата фаза;
 • проводникът от текущата намотка на втората фаза е свързан към 4 терминала на електромера;
 • 5 свързва напрежението на втората фаза;
 • 7 - входящ проводник на текущата намотка на третата фаза;
 • 8 - напрежение на третата фаза;
 • 9 - обща жица;
 • 10 - резерв.

Между третия и шестия клеми, както и между шестия и деветия, джъмперите са инсталирани в брояча.

За безопасно отстраняване на брояч необходимо е да се заобиколи токовата верига, за да се осигури надежден контакт между винтовете на кутията и изолираната шина. Тази шина е разположена от задната страна и като затегнете винтовете, както е показано на фигура 2, ще осигурите контакт.

Действия при премахване на PU

След това разхлабете винтовете на джъмпера, за да отворите джъмперите. След това извадете джъмперите от силовата секция, за да изключите напрежението на клемите на електромера. След това броячът се изключва и изключва. Връзката е в обратен ред.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който ясно показва различните начини за свързване на кутията KIC към електромера:

Надяваме се, че тази статия беше информативна и сега знаете как да свържете тестовата кутия към електромера. За всички въпроси, моля, свържете се с форума или в коментарите под публикацията!

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждането ...

10 коментара

 • Александър

  Добре дошли!
  Извинявам се, че съм груб, някакъв мътност ... Диаграмата е дадена правилно, но снимката на щита: сглобката работи, но само за подмяна на брояча и къде да вземем референтния брояч. Въпреки че често получаването на енергийни екрани изисква точно такава схема за изключване, очевидно поради незнанието им за правилната схема.

  отговор
  • Майкъл

   Точно, дрехи. А обяснението как да се освободи от напрежението е кално. Напрежението не се отстранява от джъмперите. Нормалният човек няма да изкачи отвертка с мощност 380 V в кутия.

   отговор
   • Admin

    Добре дошли! Редакторите са отворени за диалог, посочват конкретно недостатъците на статията, авторите ще ги коригират.

    отговор
    • Александър

     Добър ден В статията няма недостатъци, всичко е изключително ясно. Просто самата концепция на авторите на това устройство за „безопасната“ работа с кутията е луда. Случайно докосване до клемите или неудобно движение с отвертка - това е 380 волта за вас. Картон за изолатор - плащам ... Носете винтове M4 и ги завинтете, надявайки се, че нещо ще се превърне в "щората" ...

     отговор
     • Леонид

      Александър, добър ден!
      И какво ще кажете за такъв пример.
      Имам шкаф с монтиран дозиращ блок през кутията.
      Включиха го, започнаха да работят, но с течение на времето забелязаха, че консумацията е ниска на електромера.
      Схемата на брояча е Mercury 230, инсталираната кутия и веригата са разбираеми. В резултат на това в кутията бяха инсталирани шунти (невидими) и се наложи да ги развиете, като развиете болтовете в кутията.в описанието на диаграмата на кутията няма нищо за маневриране. Кой трябва да почисти мозъка им?

   • Енергетик

    Напрежението се освобождава след отстраняване на товара на тестовата кутия (завинтване на шунти), скъсяване на джъмперите и отстраняване / повдигане на джъмперите до IR напрежението

    отговор
 • Дмитрий

  Схемата е коренно погрешна.
  Схемите от КТ са свързани основно погрешно. Основната задача на тестовата кутия е да късо съединява токовите вериги на КТ в случай на изключване от електромера. Това ще предпази КТ от претоварване и ще остави други устройства, свързани с тези КТ, да работят. На диаграмата при превключване от джъмпери текущите вериги ще бъдат прекъснати, токовите трансформатори ще изгорят поради пренапрежение.
  TT веригите са готови. Между неутралния и 3 CT изхода на входната страна на кутията се поставя джъмпер. Когато превключвате джъмпер, токовите вериги към измервателния уред трябва да бъдат прекъснати и къси до неутрални.
  Лошо (.

  отговор
 • Виталий

  Свързваме немски sp. кутии, Weidemüller - небето и земята. Вместо лявата страна на веригата, където на болтовете на джъмпера за облекчаване на напрежението има само AB 4p, изключих го и това е всичко, не е нужно да завъртате болтове под напрежение. От дясната страна на веригата се използват джъмпери с изолирани модули за късо съединение на вторичните намотки на КТ, те са подобни по форма на атомни предпазители, всичко е просто и логично, няма нужда да измисляте този тромав велосипед. Жалко е, че не мога да сваля снимката, така че поне бих оценил и почувствал разликата 🙂

  отговор
  • Yang

   Weidmuller е много красива, много удобна ... ... и много скъпа ... когато става въпрос за една - пет измервателни станции - и Бог би бил с него ... ... аз съм 270 koryachitsya.

   отговор
 • Владимир

  Така е. Немците дори се замислиха върху малките неща. Това значително подобрява производителността по време на инсталацията.

  отговор

Добавете коментар