Едно просто обяснение на правилото на gimlet

Правилото на гимлета, дясната и лявата ръка са широко използвани във физиката. Мнемоничните правила са необходими за лесно и интуитивно запаметяване на информация. Обикновено това е приложение на сложни количества и концепции към битови и импровизирани неща. Първият, който формулира тези правила, е физикът Петър Буручик. Това правило се отнася до мнемоничното и е тясно свързано с правилото на дясната ръка, неговата задача е да определи посоката на аксиални вектори с известна посока на основата. Енциклопедиите казват така, но ние ще говорим за това с прости думи, кратко и ясно.

Обяснение на заглавието

Повечето хора си спомнят споменаването на това от курса на физиката, а именно секцията с електродинамиката. Това се случи с основателна причина, защото тази мнемоника често се дава на учениците, за да се опрости разбирането на материала. Всъщност правилото на гимлета се прилага както в електричеството, за да се определи посоката на магнитното поле, така и в други секции, например, за да се определи ъгловата скорост.

Правило на Гимлет

Под гимлет се разбира инструмент за пробиване на дупки с малък диаметър в меки материали, за съвременния човек ще бъде по-обичайно да даде тирбушон за пример.

Важно! Предполага се, че гимлетът, винтът или тирбушонът има десен конец, тоест посоката на неговото въртене, когато е усукан, по посока на часовниковата стрелка, т.е. надясно.

Видеото по-долу предоставя пълно изявление за правилото на gimlet, не забравяйте да погледнете, за да разберете цялата точка:

Как е свързано магнитното поле с жилетката и ръцете

При проблемите на физиката, при изучаването на електрическите величини, човек често се сблъсква с необходимостта да намери посоката на тока по вектора на магнитната индукция и обратно. Също така тези умения ще се изискват при решаването на сложни проблеми и изчисления, свързани с магнитното поле на системите.

Преди да започна да разглеждам правилата, искам да ви напомня, че токът тече от точка с голям потенциал към точка с по-малък. Може да се каже просто - токът тече от плюс към минус.

Правилото на жилетата има следното значение: при завинтване на върха на жилетата по посоката на тока дръжката ще се върти в посока на вектор B (вектор с магнитна индукция).

Правилото на дясната ръка работи така:

Визуално обяснение

Поставете палеца си, сякаш показвате „клас!“, След това завъртете ръката си, така че посоката на тока и пръста да съвпадат. Тогава останалите четири пръста съвпадат с вектора на магнитното поле.

Визуален анализ на правилото на дясната ръка:

За да видите това по-ясно, проведете експеримент - поръсете метални стърготини върху хартия, направете дупка в листа и нанижете жицата, след като приложите ток към нея, ще видите, че стърготините са групирани в концентрични кръгове.

Магнитно поле в соленоида

Всичко по-горе е вярно за праволинеен проводник, но какво ще стане, ако проводникът е навит в намотка?

Вече знаем, че когато ток тече около проводник, се създава магнитно поле, намотката е жица, навита на пръстени около сърцевина или дорник многократно. Магнитното поле в този случай се усилва. Соленоидът и бобината са едно и също нещо. Основната характеристика е, че линиите на магнитното поле преминават по същия начин, както в ситуацията с постоянен магнит. Соленоидът е контролиран аналог на последния.

Правилото на дясната ръка за соленоид (намотка) ще ни помогне да определим посоката на магнитното поле. Ако вземете бобината в ръката си така, че четири пръста да гледат в посока на текущия поток, тогава палецът ще насочи към вектора B в средата на бобината.

бобина

Ако завъртите въртележка по завоите, отново в посока на тока, т.е. от терминала "+" до терминала "-" на соленоида, тогава острият край и посоката на движение са вектора на магнитната индукция.

С прости думи - там, където завъртите жилетката, линиите на магнитното поле излизат там. Същото важи за едно завъртане (кръгъл проводник)

Определяне на посоката на тока от бормашина

Ако знаете посоката на вектора В - магнитна индукция, лесно можете да приложите това правило. Психическото движение на жилетката по посоката на полето в намотката с острата част напред, съответно въртенето по посока на часовниковата стрелка по оста на движение ще покаже къде протича токът.

Ако проводникът е прав - завъртете дръжката на тирбушона по посочения вектор, така че това движение да е по посока на часовниковата стрелка. Знаейки, че има дясна резба, посоката, в която се завинтва, съвпада с тока.

Какво е свързано с лявата ръка

Не бъркайте жилетката и правилото на лявата ръка, необходимо е да определите силата, действаща върху проводника. Изправената длан на лявата ръка е разположена по протежение на проводника. Пръстите показват посоката на тока I. Полевите линии минават през отворената длан. Палецът съвпада с вектора на силата - това е значението на правилото на лявата ръка. Тази сила се нарича силата на Ампер.

Лява ръка

Можете да приложите това правило към отделна заредена частица и да определите посоката на 2 сили:

  1. Лоренц.
  2. Ампер.

Представете си положително заредена частица, която се движи в магнитно поле. Линиите на вектора на магнитната индукция са перпендикулярни на посоката на неговото движение. Необходимо е да поставите отворената лява длан с пръсти по посока на движението на заряд, вектор B трябва да проникне в дланта, след това палецът ще посочи посоката на вектора Fa. Ако частицата е отрицателна, пръстите гледат срещу хода на заряда.

Ако в даден момент не сте разбрали, видеото ясно показва как да използвате правилото на лявата ръка:

Важно е да знаете! Ако имате тяло и върху него действа сила, която има тенденция да го завърти, завъртете винта в тази посока и ще определите къде е насочен моментът на сила. Ако говорим за ъглова скорост, тогава това е така: когато тирбушонът се върти в една посока с въртенето на тялото, той ще се завинтва в посока на ъгловата скорост.

данни

За овладяването на тези методи за определяне на посоката на силите и полетата е много просто. Подобни мнемонични правила в електричеството значително улесняват задачите на ученици и студенти. Дори пълен чайник ще го измисли с жилетка, ако поне веднъж отвори виното с тирбушон. Основното нещо е да не забравяте къде тече токът. Повтарям, че използването на жилетка и дясна ръка най-често се използват успешно в електротехниката.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видеоклип, благодарение на което можете да разберете чрез пример какво е правило за gimlet и как да го приложите на практика:

Със сигурност не знаете:

(13 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Андрей Попов

    Много добро обяснение и предлагам как можете да го направите още по-добър! Предлагам да добавите + и - икони към съществуващите снимки в текущата картина; и буквите N S - където е нарисуван магнитният индукционен вектор - за завършване на картината!

    отговор

Добавете коментар