Вредни ли са електропроводите за човешкото здраве и околната среда?

Технологичният прогрес доведе до факта, че естественото поле на земята е подобрено от множество електромагнитни полета с изкуствен произход. В някои точки на планетата напрежението се е увеличило 100 пъти. Укрепването е станало на местата, където лежат електропроводите. Следователно въпросът стана релевантен каква вреда от електропроводи за здравето на човека и света. Ще поговорим за това по-късно.

Видове електропроводи по напрежение

Енергията, предавана от електропреносната линия, създава електрическо и магнитно поле в съседното пространство, разстоянието на разпространение на което зависи от напрежението на предаващата въздушна линия.

Електропроводите могат да бъдат:

 • ниско напрежение (до 1 kV),
 • среда (1 kV - 35 kV),
 • високо (110 kV - 220 kV),
 • ултрависока (330 kV - 500 kV),
 • ултрависока (от 750 kV).

Въздействие върху човешкото здраве

Благодарение на изследванията на учените е установено, че ефектът от електромагнитните полета влияе неблагоприятно на човешкото здраве. В неговото тяло се образуват течения. Това се дължи на проводимостта на органи и тъкани, през които циркулират кръв и лимфа.

Анализ на проучванията показа, че жителите на къщи, разположени в близост до електропроводи или с подстанции, се разболяват от рак два пъти по-често от жителите на други райони. Полето повлия още повече на здравето на детето. Децата развиват левкемия 4 пъти по-често.

Линия с високо напрежение в града

Беше отчетен отрицателен ефект от високо напрежение на следните системи на каросерията:

 • сърдечно-съдови,
 • хематология,
 • нервен,
 • сексуално,
 • ендокринни,
 • имунизиран.

Установено е, че здравето на хората, живеещи в близост до електропроводи, постепенно се влошава с течение на времето. Те често имат главоболие, проблеми с паметта, мускулни болки, замаяност. Броят на ударите и инфарктите се увеличава. Загрижен за безсъние и слабост. Жените имат проблеми с раждането и раждането на деца. Здравето на новородените е отслабено.

Електромагнитно поле и човек

Вреди, получени от човек, когато са изложени на него електрическо поле, зависи от напрежението и от продължителността на действието върху тялото.

Валидни стойности:

 • в населени места - 5 kV / m;
 • на кръстовището с пътища - 10 kV / m;
 • извън населените места - 15 kV / m;
 • на недостъпни места - 20 kV / m.

Човек може да бъде изложен за дълго време на електрическо поле с напрежение 0,5 kV / m, докато няма отрицателен ефект върху здравето.

Ако човек е длъжен да остане на места с високо напрежение, е необходимо да се ръководи от следните стандарти, според които времето, прекарано в зоната:

 • не се ограничава при 5 kV / m;
 • не повече от 180 минути при 10 kV / m;
 • 90 минути при 15 kV / m;
 • 10 минути при 20 kV / m;
 • 5 минути при 25 kV / m.

При спазване на тези условия здравето на човека се възстановява през деня.

Ако е невъзможно да се ограничи времето, прекарано от работещия персонал в опасни съоръжения, се използва скрининг на работните места с метални листове, мрежи и други устройства. Храсти от 3 метра височина и 6 метра дървета, засадени под надземни линии, дават добър ефект.

Когато електромагнитните полета засягат жилищните сгради, е важно да се поддържа здравето на хората, които живеят там. За това са разработени санитарни стандарти (SanPiN 2971-84), регулиращи минималното безопасно разстояние, т.е. защитна зона, от електропроводи до близки сгради.

Защитни зони

Повишените изисквания са поставени на местоположението на пътеки с високо напрежение. Разстоянието от въздушната линия до населеното място трябва да бъде:

 • при 750 kV не по-малко от 250 m,
 • при 1150 kV не по-малко от 300 m.

Влияние върху околната среда и екологията

Електромагнитните полета имат силно влияние върху всички биологични обекти, разположени в близост до дихателните пътища: върху насекомите, растенията, животните.

Кварталът с високо напрежение на пчелите е пагубен. Насекомите стават агресивни, неспокойни, губят работоспособността си, летателната активност. Съществува заплаха от смърт на кралици и семейства.

Пчела на цвете

Летящи насекоми - бъгове, комари, пеперуди са склонни към района с по-ниско ниво на напрежение.

Растенията променят формата на листа, стъбла, цветя, излишни венчелистчета и други аномалии в развитието се появяват. Според някои доклади електромагнитното поле влияе положително върху добива на културите, плододаването на горски плодове и зеленчуци. Експериментите показаха, че след излагане на поле с високо напрежение, семената започват да дават по-голям процент покълване и бързо покълване.

Ефектът на VLEP върху животни е толкова отрицателен, колкото и при хората. Артиодактилите са най-чувствителни. Ако пасището е разположено на площад в непосредствена близост до въздушната линия, в тялото на животното може да се предизвика потенциал от 10 kV, изолиран от земята с копито. При допир до заземени предмети (трева, клони на храст) се появява токов импулс от 100 - 200 μA. Тази стойност не е животозастрашаваща. Здравословното състояние на артиодактила няма да се влоши, но дискомфортът е гарантиран. Ако дървените опори на надземната линия се обработват с креозот, тогава контактът с това вещество може да има неблагоприятни последици за животното.

Птиците стават жертва на електрически разряди чрез директен контакт с живи части и чрез докосване до изолационните части на теленото окачване.

Между другото, в отделна статия говорихме за това защо птиците не са подложени на ток по проводниците: https://our.electricianexp.com/pochemu-ptic-ne-bet-tokom-kogda-oni-sidyat-na-provodax.html.

Птици в зоната VL

За да се сведе до минимум вредата, причинена на околната среда от обекти с повишена опасност, е необходимо да се използват специални защитни устройства.

Високоволтовите електропроводи могат да действат локално дори при атмосферни условия. Беше записано как електропроводите влияят на въздушния поток. Студеният въздух, достигащ трасето на високо напрежение (800 kV), започва да тече около него.

В работата си по теорията на атмосферното електричество руският учен Лев Александрович Похмельный изложи хипотеза, че електропроводите с високо напрежение оказват неблагоприятно въздействие върху околната среда. Според учения глобалното затопляне и образуването на сух климат се дължи на йонизацията на атмосферата на електропроводи, така че парниковият ефект няма нищо общо.

Увреждане на технологиите и средствата за комуникация

Увеличаването на дължината на преносните пътища в страната доведе до факта, че електромагнитното поле на електропровода започва да влияе на приемането на телевизионни сигнали и радиокомуникации.

Какви са причините за появата на радиосмущения от въздушни линии, защо те влияят върху приемането на телевизия? В резултат на коронарен разряд в космоса възникват електромагнитни смущения по проводниците, те са причината смущения за радиоприемници.

Корона разряд на защитния пръстен (екран) на високо напрежение 500 kV въздушна линия

И как времето влияе на радиосмущенията? В зависимост от метеорологичните условия намесата може да намалее, да се увеличи или да изчезне за известно време. Например, когато замърсяването от проводниците се отмие от дъждове, нивото на смущения по радиоканалите и комуникационните линии също се намалява. Те не се увеличават с мъгла или роса. Но при дъждовно време увеличаването на смущения в наземната телевизия става пропорционално на интензивността на дъжда.

Когато използвате опори на OHL за монтиране на оптични комуникационни линии, трябва да се вземе предвид, че електромагнитното поле ще въздейства върху оптичната връзка на влакното. Появеният в същото време потенциал ще причини преждевременната му повреда. За да избегнете тази точка, трябва да намерите точката с нулев потенциал и да фиксирате оптичния кабел в нея.

Електропровод за високо напрежение има опасен ефект върху стоманени тръбопроводи, включително газопроводи в следните случаи:

 • паралелни тръбопроводи и електропроводи;
 • на местата на тяхното пресичане;
 • на места за сближаване и разстояние един от друг.

Опасността се крие във факта, че променливото електромагнитно поле, създадено от надземната електрическа линия, влияе на тръбопровода в земята. Индукцията, която се появява в този случай, води до образуването на надлъжна EMF, Здравето и животът на персонала са застрашени.

Как влияе този процес на самия тръбопровод? Поради променливия ток се получава електролитна корозия на метала. Електрическите устройства, свързани с тръбопровода, могат да се провалят. Освен това, ако електропроводът се счупи, тръбопроводът може да бъде под високо напрежение.

За да осигурите безопасност, използвайте устройството за защита на тръбопровода (UZT):

Устройство за защита на тръбопровода

Влияе ли магнитното поле на VL върху мобилната комуникация, телефоните? Много зависи от оператора, от техническите възможности на телефона, от разстоянието до електропроводите. При висока влажност, когато коронните изхвърляния са ясно чути, връзката в опората може да е слаба или като цяло да отсъства. Но като цяло въздушните линии не оказват значително влияние върху клетъчните комуникации.

Същото може да се каже и за ефекта на въздушните линии върху дронове и други радиоуправляеми модели. Смущенията от електропроводи могат да пречат на управлението на тези устройства. Но, по принцип, нищо не пречи на движението на квадрокоптери. Те дори планират да ги използват по време на технологични проверки на въздушните електрически маршрути.

Дрон, провеждащ VL инспекция

заключение

Магнитното поле има по-голям отрицателен ефект върху човешкото здраве от електрическото. Въпреки това максималната му допустима стойност в Rpoka не е нормализирана. Някои от предварително проектираните електропроводи са изградени, без да се отчита тази опасност. Според европейските стандарти магнитното поле трябва да бъде десетки пъти по-ниско от това, което имаме в момента.

10-кратното увеличение на санитарната зона се счита за достатъчно за осигуряване на обществена безопасност. Ако линията на високо напрежение е близо до вашия дом, за да определите колко опасно е функционирането му, струва си да поканите специалист.

Сега знаете каква вреда от електропроводите за здравето на човека и околната среда. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар