Възможно ли е да фиксирате LED лентата, ако тя изгори?

Здравейте, ситуацията е тази, купих преди три дни 3-метрова LED лента (ще прикача снимката по-долу). Оказа се дълго и когато видя знака на ножица, помисли, че може да бъде отрязан. Отрязах 60 см от него и го свързах, след което имаше силен поп и изгориха 2 светодиода. Прекъснах изгорелите светодиоди, запоех всичко обратно, той се изгаря при свързване. Тогава видях, че на жицата има диоден мост gbu606. Може ли лентата да не работи поради факта, че този диоден мост изгоря? И възможно ли е да се поправи? Благодаря предварително.

LED лента

Зареждането ...

4 коментара

 • Admin

  Дадена лента, по аналогия с гирлянда, се свързва определен брой светодиоди, свързани последователно, така че необходимата стойност на напрежението да се прилага към всеки светодиод. Ако съкратите тази лента, тогава напрежението на други светодиоди се увеличава съответно - в резултат на това светодиодите изгарят. Линиите на рязане са уместни за LED години, които се захранват от 12 V - в тях между всеки два линии, група светодиоди, захранвани от 12 V, всички тези групи са свързани последователно и всяка дължина на лентата може да бъде нарязана по линиите на среза. Във вашия случай това не може да стане. В тази лента диодният мост коригира напрежението и ако изгори, лентата няма да работи съответно.
  За сметка на ремонта - ако някои от светодиодите са изгорени, тогава не свързвате тази лента към 220 V мрежата

  отговор
  • Никита

   И какво е по-добре да направите в тази ситуация, купете 12V блок и спойка към него, или купете диоден мост и го спойка, мисля, че 2 изгорени диоди няма да увеличат напрежението толкова много (ако не е правилно, правилно). Намерих видео как да проверя диода мостове за тяхното изпълнение, но не съм сигурен дали съм ги проверил правилно, ако не ви е трудно да гледате видеоклипа и да кажете работещия диоден мост или не. (https://youtu.be/3lLrMH5-BRo)

   отговор
   • Admin

    Ако лентата е била проектирана за 220 V, тогава няма да работи от 12 V. За сметка на диодите - мисля, че да, два диода са счупени. Оказва се, че диодният мост е дефектен и няма да работи за захранването на лентата. Всъщност, ако смените диодния мост, тогава два диода няма да играят роля, ако свържете две парчета лента. Но може би причината не е само в два диода - проводниците могат да изгорят.
    Бих препоръчал да закупите 12 V лента и 12 V захранване с подходяща мощност за в бъдеще. Лентите като твоите са ненадеждни. Основното напрежение постоянно се променя и прекалено високото напрежение може да бъде приложено към светодиодите. Захранването за LED ленти произвежда 12 V DC на изхода, а диодният мост, свързан към мрежата 220 V, просто коригира тока и изходът е почти същият 220 V, но вече DC.

    отговор
    • Никита

     Благодаря ви много. Ще се опитам да заменя диодния мост, след което ще се отпиша, както го правя.

     отговор

Добавете коментар