Въпрос за безопасността на окабеляването и щита в апартамента

Елена пита:
Здравейте Моля ви да подканите и да дадете съвет. Купихме апартамента вече реновиран, живеем месец, апартаментът има дизайнерски ремонт. Те се обадили на електротехник за електрически крушки и случайно разбрали, че главният кабел с напречно сечение от 4 mm2 идва от щита към къщата, освен това нямало прекъсвачи на проводниците в щита на някои проводници, а към кухнята от машините имало 2,5 медна жица и те били свързани към нея фурна и хладилник на машина с температура 25 С. Проверихме, като изключихме тази машина, нито печката, нито фурната, нито хладилникът не работи. На арматурното табло на входа монтираха автоматични машини 50 C, 40C. Задържането на нова жица в къщата е голям проблем, ремонтът е направен и всичко е скрито. Колко е всичко критично и опасно?
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Не разбирам, защо слагам нова жица? И как не е автоматично? Т.е. директно свързани някак? Как точно са свързани?

Може би електротехникът е искал да ви предложи да инсталирате „готин и надежден щит“ ​​и той отчасти е прав, но ако вече имате положен 2,5 кв. Кабел. мм. към гнезда - той е защитен от 16А машина и това е достатъчно, но не и от 25А. И какви машини на приземяването и защо има две от тях? Вярвам, че единият е въвеждащ, а другият е на електрическа печка? Във всеки случай, компетентната схема за окабеляване включва разграждане на стаите на групи и свързване към отделни прекъсвачи.

По принцип трябва да гледате как сте направили електрически панел. Минимумът, който можете да направите без много смущения в мрежата, е да поставите 16A машина на гнезда. И по време на ремонта вече ще мислите за модерна схема на окабеляване.
Да, и 40А автоматична машина на тел от 4 квадратни метра. мм. на входа - малко прекалено много. Препоръчвам да сложите 32А.

Зареждането ...

3 коментара

 • Елена

  Добър ден Благодаря за отговора. Прилагам снимка на щита на площадката. Q143 е наше и където стрелката е и наша. По някаква причина един биполярен 50 A (къде е стрелката) свързан към него син проводник, който всички свързват отгоре на раздялата. В самия апартамент има автомати, първата е 40А, другите са 25 и 16 А. Няма RCD на печката, фурната и хладилника. Ще бъда благодарен, ако ми кажете.

  отговор
  • Admin

   Не разбрах за какво отговарят машините в сайта? Какво означава фразата: „по някаква причина той свърза синя жица към нея, която всички свързват отгоре на раздялата“?

   Къде са свързани и къде? Най-отгоре към какво? Защо има две и защо едната е на 40, а другата на 50А? Мисля, че една от машините на апартамента, а втората на електрическата печка. Имате ли електрическа печка? Защо е на една и съща машина с фурна (това е наред) и с хладилник, електрическата печка трябва да бъде свързана към отделна машина с кабел с напречно сечение не по-малко от 6 квадратни метра. мм.

   отговор
 • Елена

  Зададохте толкова въпроси, ако знаех отговорите на тях, нямаше да ви попитам. Прикачих снимка на щита на коридора. Защо има две машини, не знам.В апартамента има проводник с напречно сечение от 4 мм, от него в самия апартамент (има щит) има проводник до 2,5 мм плоча с напречно сечение и е защитен от прекъсвач с 25 А (отива на фурна, печка, хладилник). Какво в коридора щит, аз самият не разбрах. Погледнах в интернет и само установих, че изглежда синята жица трябва да е в автобуса (изглежда така) и той го свърза с машината. Ако можете да разберете грешките му от снимката, ще ви бъда благодарен.

  отговор

Добавете коментар