Каква е опасността от заземяване на тръбопровод в жилищна сграда?

Въпросът е много чувствителен. Чета много за него и все още не мога да намеря обяснение как е възможно да се получи шок от съсед в щранг по време на удар, например пералня, ако щрангът на водопровода отиде далеч в земята? В края на краищата, при удар в тялото на пералня при авария, токове ще отидат в тръби и в земята. Да предположим, че когато фазата се затвори през мултицета, щрангът показва около 220 волта в щранг. Благодаря ви

Зареждането ...

3 коментара

 • Admin

  Първо, тръбопроводът не е заземяващо устройство. Устройството за заземяване трябва да има определена устойчивост към земята - само в този случай то ще изпълнява своята функция. На първо място, тръбопроводът може да има голяма устойчивост на земята и съответно няма да извърши отстраняването на опасен потенциал към земята. Второ, има голяма вероятност на някакво място да се направи връзване от пластмасова тръба - и съответно опасният потенциал няма да влезе в земята. По принцип заземяването служи за намаляване на опасния потенциал, тоест не изключва напълно опасен потенциал. Ако фазата затвори тръбопровода и покаже напрежение 220 V, тогава това е смъртоносен потенциал и съседите ще бъдат шокирани от електрически ток.

  отговор
 • Paul

  Взех удължителния кабел по-подробно, намерих фазовия проводник, свързан към него единия край на сондата на мултицет, а другият край на сондата на мултицет към щранг, резултатът е около 220 волта.Затова, щрангът провежда токове и те, както аз го разбирам, отминават.И няма потенциал и фаза на щранг, както вероятно сте разбрали.

  отговор
 • Paul

  Разбрах, че благодаря. Тоест, при спешен случай в този момент съседът може да се разклати. Между другото, имам узо машина за всеки случай. Смятам, че трябва да я заземя, за да не си стискам ръцете, когато се докоснат пералнята и ваната. И това тресе жена ми така.

  отговор

Добавете коментар