Защо имате нужда от устройство за защита от искра (USI)

Според статистиката повечето пожари и пожари в резултат на това възникват поради неизправност на електрическите уреди, както и поради лош контакт на част от веригата, като адаптери и удължители. В тази статия ще говорим за устройството за защита от искри UZIS-C1-40 от компанията ECOLIGHT, което просто осигурява разпознаване на искри в проблемния участък на веригата и извършва своевременно изключване, както и защита на контролираната зона. По-долу ще опишем подробно какво е ултразвуково устройство, как работи това устройство и каква е неговата схема на свързване.

Характеристики на дизайна

Устройството е направено за монтаж на стандартна 35 мм DIN шина. Устройството за защита от искри има неотделим корпус IP40 с четири контакта, IN и OUT, за връзка с електрическата мрежа. От дясната страна на кутията има схема за свързване към електрическата мрежа, със символите за вход и изход, както и прогнозния товар.

Узи-S1-40

Схема на свързване

Неразделим корпус

От предната страна има лост за свободно освобождаване за включване и изключване на защитената верига. Там е разположен и регулаторът за настройване на максимално допустимото мрежово напрежение, от 260 до 290 волта. За да взаимодейства с потребителя, се показва светодиод, чрез режимите на дисплея, на който е възможно да се определи състоянието на устройството и контролираната мрежа.

Терминалът IN (вход) е разположен в долната част на устройството, а OUT (изход за потребителите) е разположен в горната част. Това решение е проектирано за лесна инсталация в разпределителна табла и спестяване на място в нея. Също така си струва да се обърне внимание на факта, че проводникът L е включен в устройството, а N свързва входа и изхода без прекъсване.

В комплекта с устройството е средство за наблюдение на функционирането на защитната зона, което симулира искри в мрежата. Той е направен под формата на щепсел за стандартен контакт. С помощта на това устройство е възможно да се определи здравето на устройството за ултразвуково сканиране, както и да се следи зоната на функциониране на защитата на устройството (чувствителността на устройството). С помощта на инструмента за наблюдение е възможно да се определи способността на защитата срещу искри да усеща появата на опасни процеси на определено разстояние, тъй като сигналът затихва по дълги линии и не се открива от защитното устройство.

Във видеото по-долу можете да се запознаете с тестовете на устройството за защита от искра, включително нашето:

Важно! Зоната на работа може да бъде повлияна от смущения от превключване на захранвания на електрически уреди. В този случай производителят препоръчва да свържете проблемните потребители чрез стандартен 3-метров удължителен кабел.

Освен това е включен стикер с декодирането на сигналите на ултразвуковия детектор, който е залепен на вратата на ShchR.

Основни технически характеристики на устройството за защита от искра:

Характеристики на ултразвук

За да научите повече за въпросното устройство, препоръчваме да гледате видеоклипа:

Схема на свързване

Възможните опции за свързване на UZIS-C1-40 са дадени по-долу:

Схема на свързване

След инсталирането и свързването не са необходими допълнителни инсталации. Когато прилага напрежение към мрежата, контролерът проверява стойността на мрежовото напрежение и настройва потребителя. Ако всичко е наред с напрежението, зеленият индикатор светва.

Таблица за индикация на светлината на инструмента:

Какво означава индикацията?

За да обобщим

Инсталирането на ултразвуков отводник в системата за контрол на защитата и захранването намалява възможността от пожар на окабеляването от ненадежден контакт и последващо прегряване на проблемната зона. Устройството за защита от искра напълно отрязва възможността за използване на неквалифицирани „шабашников и хакерски работници“, които не спазват или не са запознати с правилата на PUE, както и спестяват на клиентите. Следователно колективът my.electricianexp препоръчва инсталирането на UZIS-C1-40. Освен това, когато опасният праг на напрежение в мрежата е надвишен, този уред се изключва, изпълнявайки функцията на релето за максимално напрежение.

Важно е да се отбележи, че поддръжката на устройството не изисква много време и конкретни познания. За да работи устройството за защита от искра правилно, достатъчно е:

  1. Направете визуална проверка, отстранете праха от повърхността.
  2. Затегнете винтовете на устройството в съответствие с правилата за електрическа безопасност.
  3. Проверете ефективността на ултразвуковото сканиране с помощта на инструмент за мониторинг поне веднъж на шест месеца.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, на което устройствата за защита от искра на различни производители се сравняват визуално:

Както можете да видите, на пазара има доста продукти с ниско качество, които не могат напълно да изпълнят основната си цел - да защитят окабеляването от пожар в случай на искра. Ето защо е важно да се даде предпочитание само на доказани устройства, които са преминали всички тестове и са доказали, че могат да се справят с основната задача.

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар