Схема на електрическия панел на двустаен апартамент

Добре дошли! Повторно обзавеждане на окабеляването и щита на двустаен апартамент. Няма много опит (вашия сайт и техническо образование). Прикрепям рисунка на щит (чакам много камъни в градината си.

Схема на електрическия панел на двустаен апартамент

Подходяща ли е изобщо такава схема на щит? Ако е така ...

 1. Правилно ли са избрани токовете на машините и RCD?
 2. Подходящо ли е да използвате DIF (оставени от разработчика) на топъл под и светлина?
 3. RCD какви характеристики да използвате (AC, A)?

Благодаря предварително!

Зареждането ...

3 коментара

 • Admin

  1. За топъл под е необходим дифавтомат (или RCD + автоматична машина), тъй като този потребител е опасен от гледна точка на токов удар. Една машина ще бъде достатъчна за светлина, но можете да оставите дифавтомат - няма да е грешка.
  2. Що се отнася до отделна машина за пералня - в този случай всичко зависи от това какъв товар ще бъде включен в контактите в банята. Ако в допълнение към пералнята е включен друг мощен електрически уред, например бойлер за съхранение на вода, в банята, тогава трябва да инсталирате отделна машина.
  3. RCD тип A предпазва от променлив ток и изтичане на ток от пренапрежение. RCD тип AC защитава само от изтичане на променлив синусоидален ток. Тоест, всичко зависи от това какви електрически уреди защитава този RCD. За електрически уреди със структурно захранване, преобразуватели, различни регулатори се изисква RCD.
  RCD трябва да бъдат избрани за номинален ток, който е с една стъпка по-висок от номиналния ток на машините, ако няколко машини са с една стъпка по-високи от общия номинален ток на машините, тъй като машините не се изключват веднага при претоварване и ако изберете RCD за същата степен като машината, тогава тя може да бъде подложен на претоварване по време на работа.
  Що се отнася до схемата като цяло, ако вече имате RCD от 63 A на входа с глюкомера, тогава няма нужда да поставяте друг RCD за няколко групи потребители на една и съща стойност. По-правилно би било да се поставят отделни RCD на онези линии, които захранват най-опасните електрически уреди от гледна точка на токов удар. Тоест, ако такива електрически уреди не се включват на определена линия, тогава RCD на тази линия не е необходимо да се задава. RCD на входа изпълнява пожарна функция, като защитава електрическото окабеляване като цяло.
  Ако наистина имате UZO на входа, тогава трябва да поставите автоматичната машина на входа. На схемата пишете прекъсвач, но се нуждаете от машина. Изберете машина въз основа на напречното сечение на входния кабел, номиналната стойност на глюкомера. В този случай RCD също трябва да бъде на стойност по-висока от входната автоматична машина.

  отговор
  • Роман

   Благодаря ви много за отговора. Управляващата компания към момента на писането на този въпрос все още не е дала ключовете на електрическото табло на входа. Информацията за RCD при 63A (300 mA) (според управляващото дружество) е неточна. С брояч във входа има прекъсвач 63А и 50A диференциален превключвател (100mA).Разбирам ли правилно, че инсталирайки RCD в апартамента върху групи контакти на 63A (30mA) за защита от токов удар, спазвам правилото "RCD трябва да бъде избран за номиналния ток, който е с една стъпка по-висок от номиналния ток на прекъсвача на входната верига."

   отговор
   • Admin

    За сметка на оценката на RCD. Ако изберете RCD за въвеждане, тогава избирате стойността му над стойността на машината за въвеждане. Но ако вече имате difavtomat на вашия вход, тогава вече не се нуждаете от RCD, тъй като difavtomat изпълнява функцията на RCD. За изходящите групи избирате RCD въз основа на рейтинга на машините, които защитават тази изходяща група. Тоест, не е нужно да задавате RCD на 63 A, просто трябва да поставите RCD, което ще бъде на стойност по-висока от машината, която защитава тази група от контакти. Например, за да защитите една линия с прекъсвач 16 A, изберете RCD с номинална стойност по-висока с 25 A. Ако например изберете RCD за защита на няколко групи изходи, тогава вземете предвид общия ток на прекъсвачите по тези линии. Например, две автоматични машини от 16 A всяка са 32 A. Изберете RCD с номинална стойност по-висока от 40 A. В същото време можете да зададете и 63 A - няма да е грешка.

    отговор

Добавете коментар