Стабилизиране на напрежението в жилищна сграда

Здравейте, аз съм председател на жилищна сграда, едноетажна къща със 180 апартамента. Миналия месец в къщата се случи инцидент, а именно поради пренапрежения на изгарянето на много малки и големи домакински уреди. Причината беше установена, според заключението на електротехника това е липсата на работеща нула, която скочи на земята поради факта, че по време на изграждането на мъката електриците забравиха да поставят джъмпер. В продължение на 5 години земята работеше като работеща нула, но в един прекрасен момент не можеше да я издържи поради пренапреженията на захранването, запитанията бяха записани до 280V на входа на къщата, а капките бяха до 210V. Управляващата компания предложи да инсталира реле за напрежение на всеки щранг, което предполага високи разходи, а в случай на пренапрежение на електрозахранването ще има краткосрочни прекъсвания на електрозахранването.

въпрос:Има ли оборудване, което може да бъде монтирано на входа на къщата, за да се стабилизира напрежението? Така наречените стабилизатори на напрежението като отделна единица за апартамент се интересуват само от цялата къща и има ли такава практика?

Зареждане...

2 коментара

 • Admin

  Не поставяйте стабилизатори на напрежението в къщата. За да бъде напрежението приблизително равно на фаза, натоварването трябва да бъде равномерно разпределено по фазите. За да се избегнат негативните последици от нулево скъсване на проводник, захранващата линия, от която се захранва къщата ви, трябва да е в нормално техническо състояние, тя трябва да отговаря на изискванията, приложими към определена система за заземяване. Подобно отклонение се дължеше само на нулево счупване - това е по вина на електроснабдителната организация, тъй като те трябва да поддържат мрежите за доставка в добро техническо състояние и не трябва да позволяват на мрежата да работи в ненормални условия - както във вашия случай земята се използва като работеща нула. Следващият път косото може да бъде още повече, в зависимост от разликата в натоварването между фазите. Ако има още по-голям дисбаланс на натоварването, тогава, съответно, напрежението в една от фазите може да бъде още по-високо до 300 V и по-високо. Тоест, трябва да гарантирате, че енергоснабдителната организация привежда електроснабдителните мрежи, включително сградите на къщите, в нормално състояние, което отговаря на изискванията.
  За съжаление, много голям процент от мрежите са в незадоволително състояние и електротехниците често не изпълняват напълно своята работа, така че единственият надежден вариант е сами да се грижите за защитата на вашите електрически уреди. Тоест всеки жител трябва да инсталира реле за напрежение в апартамента. Релето за напрежение е няколко пъти по-евтино от домакинските уреди, което може да се повреди в случай на неизправност в електрическата мрежа. Много често хората разбират това само след като скъпите домакински уреди се провалят.

  Отговарям
 • Людмила

  Здравейте всички ! мога ли да поставя стабилизатора само на апартамента си, защото съседите не искат, мога ли да направя това и къде да отида?

  Отговарям

Добави коментар