Могат ли 1,5 кВт двигател да върти генератори с мощност 30 кВт?

Добър ден! Зададох си въпрос, на който не мога да получа отговор. Самият аз нямам познания по електроенергия, така че ще го „обясня” на пръстите си. Електродвигател (1,5 kW), работещ от обща система за захранване, върти електрически генератори (от вятърни мелници или газови генератори) чрез задвижваща система (3 бр. От 11 kW всяка), т.е. мощността е около 30 кВт. Ще работи ли такава система или не? Ще са необходими инвертор, батерии и т.н.? С уважение.

Зареждане...

3 коментара

 • Admin

  Ако включите електродвигателя и този двигател върти друг двигател със същата мощност, тогава при изхода на генератора (двигателя се размотава) мощността ще бъде по-ниска (минус загубите и при двата двигателя). Смисълът на тази идея изобщо не е ясен. Ако мощността на генератора е 33 kW, тогава трябва да приложите същата мощност в еквивалента, за да я развиете. Мощност от 1,5 kW на двигателя не е достатъчна, грубо казано, са необходими 22 от тези двигатели.

  Отговарям
 • Александър

  Поздрав за Александър, а ако използвате макара с висок въртящ момент и скоростна кутия, наистина не можете? Може би аналогията не е точна, но след като със сина ми отидохме в парка, където стигнаха до виенското колело. И специално разгледах как се захранва, има един електромотор с мощност 5 кВт. чрез скоростната кутия върти целия гигант с 40 тона.

  Отговарям
  • Admin

   И какъв въртящ момент може да има шайбата?
   Това е съвсем различен разговор. Губите в скорост. По този начин е възможно да се търкалят планини, въпросът е колко бързо

   Отговарям

Добави коментар