Когато изключите лампата на пода на патрона две фази - това нормално ли е?

Подовата лампа е свързана чрез кабелен превключвател (към разкъсването на фазовия проводник) към изхода. При промяна на положението на щепсела неутралният проводник става фаза, подовата лампа работи, но след изключване (превключвателя) и двата контакта в касетата показват фазата. Това нормално ли е? Ако не, каква е възможната причина?

Зареждане...

3 коментара

 • Admin

  Какъв показател е измерен? (може би индикаторът показва съвет). Опитахте ли да измервате напрежението на касетата с тестер?

  Отговарям
 • Viktorovich

  Трябва да кажа веднага, че имам знания по електротехника на ниво училищна физика, така че не знам какво е „съвет“. Индикаторът е обикновен - отвертка. Няма тестер. Подова лампа е китайски кораб, който беше преработен като зашеметяващ пистолет (не намерих заземяване на случая). Собственикът на подовата лампа поиска да разбере защо в изключено състояние (но с щепсела в гнездото) прищипвайте металните части на подовата лампа.

  Отговарям
 • Сергей

  Когато фазовият проводник на захранващото устройство за подова лампа се разруши, на контактите на превключвателя възниква прекъсване, в резултат на което потенциалът не преминава отвъд мястото на разрушаване. Ако неутралният проводник е прекъснат при контакта на превключвателя, потенциалът ще остане по цялата линия на веригата до мястото на изключване, но от обратната страна на превключвателя, следователно потенциалът ще присъства на контакта на държача на подовата лампа. Вторият контакт на патрона (при липса на лампа с нажежаема жичка) попада под въздействието на индуктивното поле на съседната (фазова) жица, поради това в него има улавяне на напрежение и индикаторът на джобната ви сонда показва потенциала върху него. Ако тази ситуация ви притеснява, съветвам ви да замените еднополюсния превключвател за подова лампа с двуполюсен. Когато на превключвателя са изключени два проводника, потенциалът ще отсъства на държача на подовата лампа, независимо от това как сте включили щепсела в контакта.

  Отговарям

Добави коментар