Как да изберем машина и контактор за домашен електрически бойлер с мощност 6 кВт?

Борис пита:
Здравейте Сглобявам електрически бойлер по схемата: три автоматични машини, стартер, регулатор на температурата, нагревателен елемент 6 кВт. Стартерът ще бъде инсталиран в котелното помещение, в мрежа 220v.
Моля, кажете ми:

1) каква мощност и защита трябва да избера стартер?
2) колко ампера са автоматични машини?
3) какъв кабел е между нагревателя и стартера?
4) какъв кабел към машините?
Благодаря ви!

Отговорът на въпроса:
Здравейте При номинално напрежение нагревателните елементи ще консумират малко повече от 9А всеки. Така че настройте машината на 16А, като най-близката с малък запас от ток. Достатъчен е кабел с напречно сечение на проводящата сърцевина от 1,5 mm², ако дължината на линията е малка, е възможно 2,5 mm², както между нагревателните елементи и стартера, така и към машините. Какво означава "каква е неговата сила и защита?" Не ви е нужен стартер, а контактор. Термозащитените стартери се използват главно за електродвигатели. Въпреки че понятията "стартер" и "контактор" са доста близки. Накратко, имате нужда от стартер или контактор с номинален ток от 10А, т.нар "Стартери с втора величина" с номинален ток 25А - ще продължат по-дълго.

 

Зареждането ...

2 коментара

 • бърлога

  Админ, не знам какво мислите, но 6kw в 220v мрежа е 24А. контакторът се нуждае от минимум 32А, автоматични съответно. напречното сечение на меден кабел 2.5 е около 25 ампера, от край до край. раздел 4. xs е необходим според вас.

  отговор
  • Admin

   Имахте достатъчно скромност, за да ме обвините в некомпетентност, но не сте имали достатъчно внимание, за да видите какво пише човек? 3 !!! ТРИ !!! Автоматична машина. Дори ако мрежата е еднофазна, това не променя нищо. 6 kW Отоплителните елементи в огромното мнозинство се състоят от три нагревателни елемента по 2 kW всеки (с очакването за свързване към трифазна захранваща мрежа).

   отговор

Добавете коментар