Как да определим мястото на неизправност, ако фазата в общинския апартамент е на нула?

Четох много в интернет, но не намерих отговор на въпроса си. Въпросът е: може ли фаза при нула да означава повреда в окабеляването и как да я проверите?
Искам да окача полилей с два контакта. Комуналка, собствен метър, окабеляването е старо. Фазата е обща и нулите отиват към превключвателя. Три проводника на тавана не са свързани с нищо, но индикаторната отвертка свети и на трите проводника, на общата (фаза) ярко, на останалите слабо. А в превключвателя светят и две нули от тавана. Въпреки че стаята изключи всичко и фазата не би трябвало да е до нула.

Ако приемем, че нулата в нашия апартамент е често срещана и фазата от съседите може да дойде при мен, тогава не е ясно защо само на полилея, тъй като в гнездата е нула, както трябва да бъде.
Може би това е капацитивна индукция. Но как да се уверите, че изолацията върху проводниците не е счупена?

Зареждане...

Един коментар

  • Admin

    За съжаление какво е капацитивна индукция? Проверили ли сте фазата с индикаторна отвертка със светодиод и батерии или без батерии и с неонова лампа? Обикновено индикаторите с батерии светят слабо на нула и ярко на фазата. За да сте сигурни в целостта на изолацията, свържете се с електротехник, който има мегаметър, само след няколко минути ще получите отговор.

    Отговарям

Добави коментар