Защо има две фази в гнездата и как да се поправи?

Една от най-популярните грешки в електрическото окабеляване в апартамента е появата на така наречената втора фаза в контакта. Ако в стаите няма светлина, но всички устройства работят, значи сте станали жертва на подобна повреда. По-нататък ще ви кажем какво да направите, ако в изхода има две фази, защо това може да се случи и как сами да поправите щетите!

Как става това?

За да разберете причината за неизправността, ще ви предоставим визуална информация схема на окабеляване:

Схема на свързване крушка-превключвател

Както знаете, напрежението се подава през фазовия проводник и се връща през нула. А сега си представете какво ще се случи, ако настъпи нулев пробив:

Повреда на веригата

Ако включите превключвателя на светлината, напрежението ще премине през нишката или включеният уред ще влезе в неутралния проводник и т.н. нулите са свързани, тя ще отиде до изхода по протежение на втората верига. Долна линия - когато проверявате напрежението в гнездата на контакта с помощта на сонда, ще видите две фази. Ако сте се погрижили заземяване на апартамента, няма да има опасност за живота, просто трябва да намерите отворената верига на неутралния проводник и да възстановите контакта. Ако обаче апартаментът използва заземяващо окабеляване, последствията може да не са най-добрите.

Основните причини за проблема

Както вече разбрахте, причината за появата на две фази на изхода е най-често нулева почивка, Загуба на контакт може да възникне на подовата плоча, на входа на апартамента, в една от разклонителните кутии и дори само в стената.

Електрически панел на пода

Ако жицата изгори в електрическия панел, светлината ще изгасне в апартамента, но контактите също ще работят, но само когато включите уреда или осветлението в стаята. Ако изключите всичко и проверите напрежението на изхода, ще видите, че ще има само една фаза.

Корпус на щита

Друг случай, когато в разклонителната кутия се случи нулев пробив, е една от стаите. В този случай само светлината в тази стая ще спре да гори, в останалото всичко ще работи както преди. За да разрешите проблема, ще трябва да отворите разпределителната кутия и да я възстановите кабелна връзка.

Кутия за снимки

Друга често срещана причина, поради която двете фази в контакта са стари проводници, в които щепселите се завинтват вместо прекъсвачи на входа. Ако е изключен само един щепсел, нула, напрежението ще се появи в два гнезда. За да не се случи това, препоръчваме да замените окабеляването в апартамента с модерно - с нулева шина.

Керамични входни тапи

Също така често се среща ситуация, когато скала се появява директно в стената поради липсата на професионализъм. Преди да окачите картина, определено трябва да намерите окабеляването в стената, за да не я повредите с пирон (включително себе си). Ако убиете само неутралния проводник, в изводите ще се появят две фази. Това включва и повреда на жицата от гризачи, които могат да съществуват в празнините на панелите на жилищните сгради. Относно, как да защитим окабеляването от гризачи, разказахме в съответната статия.

Препоръчваме ви да гледате видеоклипа, който ясно показва неизправността:

И така, говорихме за това, защо напрежението може да се появи в два гнезда на контакта, как се случва това и какво да направите, за да решите проблема. Сега бих искал да обясня как веднага да разбера, че е имало повреда на N проводника и това не са и двете фази, а тази, която тече по втората линия на захранващата мрежа.

Полезни съвети за читателите

Ситуацията е ясна - светлината в апартамента изчезна и веднага решихте да я опитате проверете напрежението в контактите, Забелязвайки, че индикаторът показва фазата на два проводника, помислихте, че това са два фазови проводника във вашето окабеляване. Както вече казахме, всичко далеч не е така и можете да проверите това, както следва:

С помощта на мултицет проверете напрежението в контакта, ако то показва 0, тогава имате само една фаза, протичаща към неутралния проводник.

Използване на мултицет за проверка на окабеляването

Това е най-сигурният начин за определяне на неизправността, тъй като индикаторната отвертка е изключително неточен метод за проверка. Индикаторът може да задейства върха и да показва втората фаза, въпреки че в действителност тя ще бъде една.

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Това е всичко, което исках да ви кажа за подобна неизправност в окабеляването. Обръщаме вашето внимание на факта, че последиците от подобна повреда могат да бъдат много забележими - ако вашият апартамент е бил използван заземяване, напрежението може да премине към тялото на електрически уреди, което е изключително опасно. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, ако в изхода има две фази, как да поправите щетите и защо това се случва!


(29 гласа)
Зареждане...

21 коментара

 • Андрю

  час си помислих защо двете фази се оказаха включени. Вашата статия наистина ми помогна. МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ВАС ...

  Отговарям
 • победител

  Две фази в гнездата светят, когато електротехниците погрешно поставят на сълзата на превключващите устройства не фаза, а нула, на превключвателя, прекъсвача, прекъсвача, което е грубо нарушение на мерките за безопасност.
  В такива случаи, когато изключите някое от разединяващите устройства, в контактите и дори в държача на лампата, индикаторът на отвертката ще светне на два раздела (отдолу и отстрани). Всъщност там няма две фази ☺️

  НА GAP, СВЪРЗЕТЕ САМО ФАЗАТА, а не ЗЕРО.

  Отговарям
 • Гарик

  Поздрави! Пишете, че по време на прекъсване на нулева жица в самия апартамент в гнездото през товара, втората фаза ще се появи при втория си контакт, както разбирам, че ще е същата фаза, а 380 в контакта се появява след нулевото прекъсване в електрическата платка на самата къща)))

  Отговарям
 • AN

  И все пак има такава опция (случаят не е типичен), когато индикаторната отвертка е запалена на два контакта на гнездото. освен това лампите светят нормално и всички устройства работят. Още повече ... волтметърът показа 220v. Погледнах в щита и има около десет групи на всяка една двойна автоматична машина и изобщо няма нулева шина в щита ...…. Ситуацията започна да се изяснява, когато измервах напрежението между земята и тези две линии на свой ред - 110v. Оказа се, че в този район на града все още се използва трифазно захранване с фазово напрежение. 220v и линейни 110v. Така две фази все пак влязоха в апартамента. Това беше в Рим преди 4 години.

  Отговарям
  • роман

   Напротив. Фаза 110 и линейни 220 ...

   Отговарям
 • босилек

  Какво трябва да направя, ако фаза пробие рамката от профила (MDF е окабелен) възможно ли е да се определи мястото на теч, без да се търкат стените и тавана ????

  Отговарям
 • Аз ще

  Моля те, разреши тази загадка за мен:
  На вилата в къщата всички контакти и държачи за лампи са в ред, с изключение на тавана в мазето, в който има фаза на 2 контакта. Между тях е напрежение 0 V.
  Ако включите превключвателя на мазето - лампата на мазето не свети. А фазата на 2-те контакта все още е там.
  Изключваме мазето и включваме една от лампите в стаята - няма повече фази в мазето и при двата контакта.
  И ако след това затворите мазето, лампата на избата гори нормално.

  Каква странна схема?

  Отговарям
  • Admin

   Схемата не е странна. Наистина, просто трябва да позвъните или да измерите съпротивата на нула. Окабеляването е старо, явно изолацията е някъде повредена и контактите са счупени. Най-лесният начин е, ако окабеляването е външно - това е да препратите нови проводници към мазето.

   Отговарям
   • Аз ще

    Кажете, че схемата не е странна. Защо лампите са включени последователно?
    В тази къща много дълго време отговорен електротехник многократно идваше и търси скрито незаконно окабеляване, но не го намери. Намерих един и неутрализиран. Но има много тайни.
    Кабелът в земята, отивайки до банята, новите собственици отрязаха и заровиха краищата (където не помнят), защото Те мислеха, че той не е работник, те са правили такива глупости. Сега новият брояч отвън трябва да „поглъща“ всички тези слоеве. Според слуховете, благородникът е живял в тази къща. Така мисълта прокрадна в това, че схемата беше странна. Между другото, окабеляването е вътрешно.

    Отговарям
    • Admin

     Какво означава "глюкомерът трябва да поглъща", да приема и полага нови проводници, ако не е възможно да се възстанови функционалността на всички вериги.

     Отговарям
    • Admin

     Посочете, мазето се включва, ако лампата в стаята е включена? Прекъсвачът в стаята прекъсва ли фаза или нула? Ако светлината в мазето не работи, ако лампата в стаята е изключена и работи, ако е включена, следният въпрос:
     Лампите включени ли са серийно? Какви лампи са с нажежаема жичка? Ако е така, тогава яркостта на първата, когато включите мазето, ще бъде похабена, а първата няма да гори без изба. И ако без да изключвате мазето, включете превключвателя в стаята?
     Струва ми се, че вашият "благороден" електротехник постави превключвателя в заземяващия проводник и взе нулата в мазето към превключвателя, тогава когато първият превключвател на лампата е отворен, патрона в мазето ще има две фази (вижте статията за нулево счупване - това е същото, само това имитация).
     Тогава лампите се включват не последователно, а успоредно, само нула се разкъсва от допълнителен превключвател. Както е на диаграмата по-долу.
     На първата фигура състоянието, когато превключвателите са отворени. На втория превключвателят на стаята е затворен.
     Проводниците, при които има фазов потенциал в това състояние, условно са маркирани с червена линия, ясна ли е логиката на преценките?

     Отговарям
 • Марат

  Добър ден, имаше проблем в изхода, изходът е свързан директно от щита без разпределителни кутии и други вериги. Но той показва напрежението и при двата контакта, дори когато е изключен. 0. Когато са свързани всяко устройство, което не работи какъв е проблемът?

  Отговарям
 • Саня

  Бях в загуба, когато получих такива глупости. Благодаря за наличното пояснение. Самият той никога не е бил електротехник, благодарение на статия и видео, той намери място на нарушение на нулевия контакт в щита, всичко работеше.

  Отговарям
 • Светлана

  Здравейте. Къщата е стара, пететажна сграда, окабеляването е старо, нещо се строеше върху нея по време на козметични ремонти. Тя очевидно имаше проблеми (крушките изгориха, енергоспестяващите до края понякога не се изключваха и т.н.) Сега те правеха ремонт в кухнята и в банята и апартаментът започна да шокира. Ъгълът в банята, когато плочките бяха положени (индикаторната отвертка гори в този ъгъл, когато се прилага върху бетон), раните се пробиват, когато миете ръцете си в кухнята (индикаторната отвертка гори на тръбата за газ, на миещата машина на миксера, на батерията, на щепсела в кухнята фурната е изключена от контакта! Изходът показва 2 фази. Има и 2 фази в стаята на полилея. Никой не знае къде са старите кутии. Кажете ми къде да намеря специалист, който ще ви помогне да намерите разбивката, кутиите и т.н.

  Отговарям
 • Антон

  Благодаря ви за статията!

  Благодарение на нея открих и реших проблема.

  Здраве на вас и вашите близки!

  Отговарям
 • Владимир

  Здравейте!
  Благодаря ви за статията, но имам въпрос. Къщата (мулти-блок) е построена през 95-та година, електрическото окабеляване е двупроводно, т.е. фаза и нула. Всички електрически уреди в апартамента, включително електрическите крушки, работят правилно, осветлението не угасва.Обичайната обикновена отвертка с пасивни индикатори във всички гнезда редовно показва нула и фаза, а мултиметърът - 230 волта. Тоест, оказва се, че всичко е нормално с окабеляването и неутралната жица никъде не е изключена. Но когато се използват по-сложни индикатори с транзистори, светодиоди и батерии, започват чудеса. В търговските обекти на някои стаи те редовно показват нула и фаза, т.е. в нулевото гнездо светодиодът е изключен, а в други помещения светодиодът е включен и в двата гнезда. Няма оплаквания относно показателите - те работят, но не мога да разбера причината за тяхната работа. Кажи ми моля те.
  Благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Не използвайте тези играчки с LED. Еднополюсният индикатор трябва да бъде с неонова лампа. Това не е само моето лично мнение, но и опитът на много електротехници с грешна дефиниция на фази и нули.

   Отговарям
 • Валери

  В първия видеоклип има глупости - авторът включва мултицета в контакта с включена машина и показва „0,00“! И това въпреки факта, че гнездото и лампата на отделни машини паралелно.

  Отговарям
 • Иля

  Добър ден, аз самият не съм електротехник, но разбирам нещо. Къща Хрушчов, все още има стари машини, 2 на фаза и 2 до нула. В една част на апартамента в изхода има 2 фази. На входа на машината показва 220 волта (измерено с мултицет), на изхода веднага 2 фази. Опитах се да хвърля отделен проводник към първия контакт, за да се уверя, че изгоря нула в стената, но напрежението все още не се появи. Кажете ми, моля, каква е причината?

  Отговарям

Добави коментар